Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 09.12.2014.
17:34
Beta A

"Ugrožena ekonomska i socijalna prava"

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je u utorak da veliki broj građana Srbije Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar dočekuje pritisnut krizom koja ugrožava njihova ekonomska i socijalna prva i zato organi javne vlasti imaju dodatnu obavezu da postupaju pravično i zakonito.

Fonet/N. Đ.
U porastu broj pritužbi građana na ekonomsku situaciju: Saša Janković
 
 

U saopštenju zaštitnik je naveo da je u porastu broj pritužbi građana na tešku socijalnu i ekonomsku situaciju izazvanu gubitkom posla ili smanjenjima zarada i penzija.

"Organi javne vlasti dužni su da pri donošenju i sprovođenju odluka, pa i onih koje su inspirisane štednjom, striktno poštuju Ustav i zakone. Nikako se ne bi smelo događati da visoki državni funkcioneri, uključujući i ministre, samovoljno odlučuju o pitanjima koja su striktno uređena zakonom", istakao je Janković.

On je istakao da je Vlada Srbije po prvi put počela da se organizovano stara o izvršenju preporuka zaštitnika građana i procenat otklanjanja nepravilnosti u postupcima kontrole rada organa vlasti koje pokrene ombusman izuzetno je, i za evropske uslove visok - preko 90 odsto.

"Ipak, mesta zadovoljstvu nema jer organi vlasti i dalje jako često postupaju nepravilno i nema dovoljno unutrašnje kontrole njihovog rada", kazao je Janković.

Zaštitnik je ukazao da je u periodu ekonomske krize posebno velika i opasnost od nasilja i upozorio na nužnost represivnih mera protiv nasilnika, ali i značaj generalne prevencije koja je zapostavljena.

"Rodna ravnopravnost i zaštita prava deteta moraju da ostanu visoko na listi prioriteta organa javne vlasti, ali i društva u celini", istakao je Janković i dodao da je u nastojanju sa doprinese stvaranju uslova za prevazilaženje tog problema Skupštini Srbije ponudio model zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Janković i zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović predstaviće sutra model zakona o rodnoj ravnopravnosti na sednici skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Zamenik zaštitnika za prava nacionalnih manjina Robert Sepi sastaće se sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, a zamenik zaštitnika za prava lica lišena slobode Miloš Janković posetiće Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu.

Zamenica zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom i starijih Vladana Jović posetiće "male domske zajednice" koje imaju za cilj pružanje podrške za samostalni život osobama sa mentalnim smetnjama, piše u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.12.2014. 05:19
Јужни ток за Србију значи 500 милиона евра прилива у буџет од транзита гаса. То је 5 милијарди евра инвестиција. Неколико хиљада радних места. То није само цев, то је пројекат, електроенергетика, безбедност, економски прилив. Србија је 100 одсто уверена да ће Јужни поток бити саграђен.Тај пројекат има геополитички смисао. Србија добија транзит гаса преко своје територије, два велика складишта гаса. Србија би могла да постане регионални дистрибутер гаса, што је статус који вам омогућава да равноправно разговара с европским партнерима.
Sreda 10.12.2014. 05:20
А Европа би морала да се потпуно другачије понаша према Србији. Осим тога, било је планирано да Србија извози струју у регион. Србија би добила нов статус.Знамо да је на простору бивше Југославије било грађанских ратова и да је Србија земља која је највише пострадала. Јужни ток је будућност за Србију, нешто што би утешило земљу отварањем јако добре перспективе.
Sreda 10.12.2014. 05:21
Ту бих приметила да је у оквиру пројекта Јужни ток договорена и приватизација Нафтне индустрије Србије, такозваног НИС, о чему је потписан уговор с тадашњим председником Борисом Тадићем. Али, уопште национална индустрија Србије је једноставно пред колапсом. Мислим на националну индустрију у принципу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online