Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.04.2010.
15:47 >> 15:59h
Tanjug A

Tadić: Srbija dogodine kandidat za EU

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio danas u Pečuju, posle sastanka sa mađarskim i hrvatskim kolegama, da se nada da će naša zemlja, ako ne pre, onda za vreme mađarskog predsedavanja Evropske unije, koje počinje početkom 2011. dobiti status kandidata za punopravno članstvo u EU.

Predsednik Mađarske Laslo Šoljom istakao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tadićem i predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, da će njegova zemlja snažno podržati Srbiju i Hrvatsku u evropskim integracijama.


Tadić i Josipović istakli su da uspostavljanje novih standarda u politici pomirenja zaslužuje punu afirmaciju.


"Ponosan sam na parlament Srbije koji je usvojio Deklaraciju o Srebrenici, distancirajući se tako od zločina. Nadam se da će i drugi parlamenti usvajati slične deklaracije, imajući u vidu zločine i u toku Drugog svetskog rata i kasnijem periodu", naglasio je predsednik Srbije.


Tadić je kazao i da je od izuzetnog značaja, još jednom potvrđen princip, da jedna zemlja ne uslovljava drugu na evropskom putu.


"Srbija želi da Hrvatska što pre postane članica EU što znači da će i Srbija ubrzo nakon toga ostvariti taj strategijski cilj a na kraju sve naše nacije moći će pod evropskim nebom da žive žjedno, naravno poštujući integritet svake pojedinačne zemlje", naveo je srpski predsednik.


On je kazao da je tokom razgovora bilo reči i o ekonomskoj saradnji tri zemlje, izgradnji Koridora 10 i Koridora 5C između Hrvatske i Mađarske.


"Da bismo podržali naše narode, potrebno je postići rezultate u izgradnji infrastrukture, što znači završetak izgradnje koridora, a Srbija je posebno zainteresovana za Dunav i želi da se pridruži incijativi za stvaranje novih evropskih regiona, koji bi obezbedili malogranični promet, ekonomsku saradnju, ali i očuvanje kulturnog indentiteta", rekao je predsednik Srbije.


Predsednik Hrvatske izrazio je zahvalnost Mađarskoj na podršci njegovoj zemlji u evropskim integracijama, istakavši da se nada da će Hrvatska pre kraja 2010. godine završiti pregovore o ulasku u EU.


Josipović je istakao da Hrvatska čini velike napore u reformama u pravosuđu, kao i saradnji sa Haškim tribunalom, dodavši da su tom sudu predate svi optuženi i da je kao sporno ostalo još samo pitanje topničkih dnevnika.


On je kazao i da evropska budućnost Hrvatske neće biti potpuna ako i susedi BiH, Srbija i CG ne krenu istim putem."Važno je da sve zemlje odlučno i brzo razreše sva otovrena pitanja, jer je to zalog evropske budućnosti", istakao je predsednik Josipović.


Mađarski predsednik Šoljom je kazao da je današnji sastanak bio veoma konstruktivan i da ovakvi susreti predstavlja saradnju za primer."Mađarska će učintii sve da ulazak Hrvatske i Srbije u EU ide na najbrži moguci način.

"Nadam se da će Srbija tokom našeg predsedavanja dobiti status kandidata, a mi ćemo joj pomoći u popunjavanju upitnika", naveo je on.


On je dodao i da veruje da će Srbija učiniti sve da pronađe optužene za ratne zločine, kao i da će glavni tužilac Haškog suda to "poštovati i dati tome podršku".
Povodom pitanja nacionalnih manjina, Šoljom je kazao da se razgovaralo o stvaranju takozvanih kulturoloških nacija, koje bi činile nacije koje imaju isti jezik, kulturu, i istoriju, bez obzira koje državljanstvo poseduju.


"Taj pojam nema nikakav teritorijalni zahtev. Svaka grupacija treba da bude integrisana u većinsku naciju, a krajnji cilj je da se priznaju prava za te kulturološke nacije i da se osnuje jedan poverenik unutar EU koji bi se isključivo bavio manjinskim pitanjima", istakao je mađarski predsednik.


Šoljom je kazao i da je bilo reči o saradnji u oblasti privrede, energetike i izgradnji evropskih koridora sa posebnom pažnjom na Dunav. "Za vreme svog predsedavanja moja zemlja treba da predstavi Dunavsku strategiju kao ekonomski i ekološki projekat. Takođe predstavićemo i projekat biorezervata Dunav Drava Mura, koji će biti predat UNESKO", zaključio je Šoljom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online