Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 04.12.2014.
08:15
D. Dekić - Vesti A

Jedan skandal zataškao drugim

Ministar za rad Aleksandar Vulin upleo se kao pile u kučinu u sporni Konkurs za razvoj usluga socijalne zaštite vredan skoro dva miliona evra, kada je u pokušaju da ublaži skandal, saopštio da taj novac preusmerava Fondu za lečenje retkih bolesti dece.

Na svakom mestu: Aleksandar Vulin na izložbi radova osoba sa invaliditetom
 

Ovakvim potezom ministar je dolio ulje na vatru delu nevladinog sektora i opozicionih partija koji naoružani argumentima traže njegovu ostavku.

Uživa u spa centru

Bruku Ministarstva za rad, mediji su zasolili otkrićima da među udruženjima koja su prošla konkurs ima priličnog upliva ljudi iz partija na vlasti, rođačkih i bračnih veza. Društvene mreže preplavila je fotografija ministra za rad Aleksandra Vulina u luksuznom SPA centru hotela Hajat, kako uživa na ležaljci pored bazena.

Nepravilnosti se ne mogu zataškati humanitarnom akcijom - poručila je Vulinu NVO Transparentnost Srbija, ističući da promena namene para ne sme da bude kraj priče. TS upozorava da Vulin ne može svojevoljno preusmeravati novac, već samo uz saglasnost ministra finansija.


Ministra su u poslu "uzimala - davala" razbile činjenice, jer je u pozadini konkursa koji se našao pod lupom javnosti otkriveno da su za ogroman državni novac konkurisale tek formirane NVO, a da su neke osnovane i posle njegovog raspisivanja. Tu je već iskočila ozbiljna sumnja da je čitav posao namešten, a da bruka bude veća, otkriveno je i da šest udruženja koja su prvobitno dobila novac, imaju identičan statut, sa istim slovnim greškama.


Nova Srbija, stranka bivšeg premijera Zorana Živkovića je uz zahtev Vulinu da podnese ostavku, navela da je jedan od uslova konkursa raspisanog 27. oktobra, bio dostavljanje završnog računa za prošlu godinu.


Uvid u spisak, kažu, pokazuje da je od 122 organizacije koje su "prošle" čak 61 osnovana u ovoj godini, 31 svega mesec uoči raspisivanja, a neke, poput Udružene akcije Kraljevo, samo tri dana uoči konkursa.


U slučaj se uključio i zaštitnik građana Saša Janković, saopštivši da je usluga socijalne zaštite obaveza, a ne dobra volja države. Poručio je i da svrha sredstava zakonom opredeljenih za socijalno ugrožene ne sme da se menja samovoljno.


- Dužnost Ministarstva za rad je zakonito sprovođenje konkursa, a ako ovaj resor već uvažava zamerke na rezultate, treba da utvrdi zbog čega i zbog koga je ishod konkursa izazvao burnu reakciju javnosti - kazao je Janković.
 

Pretnja za NVO

Ministar Vulin bi, prema rečima analitičara Zorana Stojiljkovića, trebalo da podnese ostavku, a konkurs treba ponoviti. Stojiljković je, objašnjavajući da ministar ne može da menja svrhu namenjenog novca iz budžeta, ukazao da bi tako jedan broj kredibilnih NVO bio sklonjen iz važnog posla.
- To je istovremeno poruka NVO da ako istražuju i ukazuju na nepravilnosti, mogu na kraju da ostanu bez sredstava iz budžeta - rekao je Stojiljković.


Četvrtak 04.12.2014. 08:20
Neće naravno da podnese ostavku. Ovde ništa nije razlog za istavku. Po tome bi to morao da uradi i predsednik Nikolić sa zamenicom Dragicom, zbog sumnjivog poslovanja Fonda, i odbijanja da se obelodane imena "darodavaca".
Četvrtak 04.12.2014. 11:59
Ovo je nevjerovatno! Ovakvi skandali zapljuskuju Srbiju neprekidno a niko ne podnosi ostavku i zbog toga krivicno ne odgovara. Pa to nema ni u jednoj medju najvecim bananama drzava u svijetu.
Četvrtak 04.12.2014. 11:43
Nakon svojih izjava da je zapad uvalio Šešelja Srbiji da je destabilizuje normalno da je taj zapad otvorio lov na njega.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online