Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 02.12.2014.
14:27
Beta A

Kako srpske opštine troše pare: Za poklone 855.000 dinara

Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je danas da je ove godine izvršila reviziju 27 lokalnih samouprava i utvrdila da je od ukupno 22 milijarde dinara namenjenih njihovim budžetima, svaki peti dinar nepravilno potrošen.

Svaki peti dinar nepravilno potrošen
 

"U svim kontrolama utvrdili smo da je došlo do povećanja kojeficijenta osnovice za isplatu zaposlenih i povećanje broja zaposlenih", kazao je novinarima u pauzi skupa o upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou predsednik DRI Radoslav Sretenović.

Opština Paraćin je u 2013.
preuzela obaveze od ukupno 34,5 miliona dinara, nepoštujući Zakon o javnim nabavkama.

Za nabavku hrane je potrošeno oko 18,1 milion donara dinara

i  177.000 dinara za hemijska sredstva za čišćenje.

 

Niš: Niška gradska opština Medijana je u 2013. preuzela obaveze 19,3 miliona dinara, od čega je za usluge informisanja javnosti potrošeno oko milion dinara, za poklone 855.000 dinara, a za kancelarijski materijal 229.000 dinara.

 

Vojvođanska opština Kula:

bez javnih nabavki uplatila je 28, miliona dinara, od čega za prevoz učenika i studenata 13,2 miliona dinara, a za ostale specijalizovane usluge 9,5 miliona dinara. Za zimsko održavanja puteva i ostale komunalne delatnosti 20,4 miliona dinara, a za benzin 3,1 milion dinara.

Vrhovni revizor DRI Duško Pejović kazao je da su lokalne samouprave nepravilno potrošile oko pet milijardi i 80 miliona dinara, a da se nepravilnosti, mereno u procentima, kreću od 7,5 do 44 odsto.

"Najmanji procenat nepravilnosti imao je Paraćin 7,44 odsto, a najveći Žitorađe 44 odsto. To znači da su Žitorađe i Merošina, skoro svaki drugi dinar nepravilno potrošili", kazao je Pejović.

Prema njegovim rečima, opštine su grešile kod upravljanja novčanim sredstvima, upravljanju imovinom i nepoštovanju zakona.

Predstavnici DRI su naveli da je utvrđeno nepoštovanje zakonskih načela kod Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o lokalnim samoupravama i Zakona o javnim nabavkama.

Nepravilnosti su, prema njegovim rečima, utvrđene i kod popisa imovine, a pojedine lokalne vlasti i "ne znaju šta imaju od imovine".

Na pitanje novinara koji predsednik opštine je najviše povećao platu, predstavnici DRI nisu mogli da odgovore, navodeći da se oni ne bave time, već upoređuju ocene o finansijskom izveštaju.

Od 27 revizija DRI, 20 se odnose na opštine, a sedam na gradske opštine i to četiri u Beogradu i tri u Nišu.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da će to ministarstvo danas proslediti Vladi Srbije paket zakona u vezi sa lokalnom samoupravom.

Radi se o izmenama i dopunama zakona o komunalnoj policiji i o lokalnim samoupravama, kao i o zakonu o zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave i autonomnim pokrajinama.

Tim zakonima, kako je naveo Bošnjak, otvara se mogućnost opštinama da uspostave službu komunalne policije, ali i da se kroz uspostavljanje "adekvatnog službeničkog rešenja" na lokalu obezbedi neophodna profesionalizacija, pre svega lokalne administracije i efikasnije upravljanje javnim sredstvima.

Stalna predstavnica Programa UN za razvoj (UNDP) Irena Vojačkova Solorano kazala je na skupu da su odgovornost i transparentnost u radu javne uprave veoma važni za Srbiju, naročito posle povećanja javnog duga.

Današnji skup je deo regionalnih sastanaka predstavnika lokalnih vlasti, gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.12.2014. 17:12
cemu zamajavanje ovom sicom.JEDAN parazit na drzavnim jaslama nas kosta 10 000 evrica godisnje a ima ih pola miliona.PET milijardi evrica bacamao u bunar svake godine.jos slikovitije:svako od nas daje po 100 $ mesecno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online