Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Utorak 02.12.2014.
13:09 >> 14:12h
Beta A

"Cilj dijaloga je priznanje nezavisnosti"

Nova vlada Kosova, pod rukovodstvom DSK, ostaće snažno orijentisana ka potpunoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i nastavku dijaloga, ali je Demokratski savez Kosova (DSK) odustao od principa dogovorenih postizbornim sporazumom sa drugim opozicionim partijama, piše danas Koha ditore.

A poštovanje suvereniteta od strane Srbije navodi se kao cilj koji se želi postići dijalogom, piše Koha ditore
 

Hodžaj: Sporazum o uzajamnom priznavanju

Šef kosovske diplomatije Enver
Hodžaj izjavio je danas u Briselu da Priština želi da se dijalog sa
Beogradom završi punom normalizacijom odnosa što podrazumeva i članstvo Kosova u UN i uzajamno piznavanje Srbije i Kosova. Vlasti u Prištini žele da se dijalog Beograd-Priština usmeri i završi potpunom normalizacijom, što znači puno uključivanje kosovskih Srba u kosovski sistem, članstvo Kosova u UN i puno uzajamno diplomatsko priznavanje Srbije i Kosova, rekao je Hodžaj u
raspravi u Evropskom parlamentu. Hodžaj je rekao da Priština i Beograd na kraju tog strateškog dijaloga treba da potpišu sporazum o uzajamnom priznavanju. On je ocenio da se u periodu od tri do pet godina može doći do mirovnog sporazuma za rešenje svih problema između Srbije i Kosova.

U nacrtu programa vlade, u koji je prištinski dnevnik imao uvid, izražava se stav da je vlada u dijalogu s Beogradom spremna za sprovođenje svih sporazuma i za otvaranje niza novih tema.

U tom delu nacrta programa nigde nije pomenut reciprocitet, a poštovanje suvereniteta Kosova od strane Srbije izražava se kao cilj koji se želi postići dijalogom.

To, kako navodi Koha, znači odustajanje od redefinisanja dijaloga sa Beogradom, odnosno od principa koje je DSK usaglasila sa drugim partijama postizbornog bloka, da se dijalog sa Srbijom zasniva na "principu reciprociteta i uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Sada DSK ne govori o reciprocitetu. A poštovanje suvereniteta od strane Srbije navodi se kao cilj koji se želi postići dijalogom, piše Koha ditore.

U delu nacrta programa vlade koji se odnosi na dijalog izražava se podrška nastavku tog procesa, sprovođenju svih sporazuma i otvaranju niza novih tema.

U uvodu se naglašava da će Kosovo "ostati snažno orijentisano ka potpunoj normalizaciji međudržavnih odnosa sa Srbijom i ka nastavku dijaloga koji će težiti da se završi uzajamnim priznavanjem", što će omogućiti izgradnju održivog mira i uspostavljanje diplomatskih i dobrosusedskih odnosa u evropskom duhu, navodi Koha ditore. 

POVEZANE VESTI

Utorak 02.12.2014. 14:31
Nema nikakvog SPORAZUMA sa siptarima .KosMet je uvek bio bice i ostace SRBIJA a vi siposi vezbajte PLIVANJE trebace vam .CERACEMO SE MI JOS SIGURNO....
Utorak 02.12.2014. 17:23
neki ce se klatiti na terazijama neki ce napipati dno mutne bojane.
Utorak 02.12.2014. 18:27
Prvo je Tadici sa devojkom za sve Dacicem zapoceo ubrzano priznavanje.Prihvatio je EULEX umesto UN,i naravno kada je Srbija prihvatila Rusija i Kina su aminovale samo to u savetu bezbednosti.Devojka za sve i Tadici su prihvatili carinu,tablice,diplome,dali knjige katastarske,granicu,pasose,licne karte...a zatim veleizdajnik Vucic sa devojkom za sve opet,Briselski sporazum veleizdajnicki gde je zaokruzena nezavisnost,gde se Srbija obavezala da medjudrzavno saradjuje sa Kosovom,ne blokira prijem Kosova u medjunarodnim organizacijama i sportskim sto i ne cini,i prijem Kosova uskoro u UN,laznom pricom Vucica,Nikolica,Dacica...veleizdajnika.Koja je razlika izmedju LDP i ove bande,nema narlike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online