Sreda 3. 7. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 01.12.2014.
07:38
M. Ljubičić - Vesti A

Šešelj izgovor za lekcije Srbiji

Povodom aktuelnog zahlađenja odnosa između Zagreba i Beograda nastalog donošenjem hrvatske deklaracije i evropske rezolucije o Šešelju i "packama" vlastima u Srbiji što se ne ograđuju od njegovih starih-novih izjava, srpska politika ponovo pada u istu zamku - onu u kojoj je sused, ma šta radio i ma kako nas tretirao, svetinja kome se nije mudro zamerati.

Kako kaže Angela Merkel: Vučić i Merkelova u Nemačkoj
 

Takvim pristupom obojeno je i zajedničko saopštenje premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji su ocenili da rezolucija Evropskog parlamenta o Šešelju "ni na koji način ne doprinosi unapređenju saradnje među državama i narodima Zapadnog Balkana".


Poslednjih 15 godina Beograd uglavnom nije reagovao na brojne provokacije Zagreba. I sada, kada je ta reakcija stigla, i to ne s adrese Vlade Srbije, kako se očekivalo (i kako je priličilo diplomatskim provokacijama iz Zagreba i Strazbura), već iz usta premijera Vučića odmah je, kako se izrazio, "ljudski" zasmetala hrvatskom premijeru Milanoviću.

Brane Evropu od Kine?

Brisel i Vašington nikada nisu dobro gledali na prodor Kine u Evropu. U tom svetlu poznavaoci prilika vide i reakciju Zagreba, odnosno otkazivanje učešća na beogradskom samitu. Neki u tome čak vide i pokušaj miniranja samita ubeđeni da Hrvatska govori i postupa samo ono što bi EU i SAD htele da čuju i vide.

Na Vučićev komentar da Zagreb deli lekcije Srbiji a nije u stanju da zaštiti deset ćiriličnih tabli u Vukovaru, Milanović je uzvratio:


- Ružno, nemojmo to raditi. S jedne strane te udaraju ekstremisti u Hrvatskoj koji ne mogu da imaju politiku bez konflikta i bez mržnje. S druge strane vidim da ni s druge strane Dunava nema razumevanja, ne za nas i za mene lično, nego nema razumevanja problema - rekao je Milanović na Forumu žena Socijaldemokratske partije u Zagrebu, dan nakon što je otkazao učešće na samitu premijera centralne i istočne Evrope i Kine koji će se održati u Beogradu 16. decembra.


U bojkotu tog skupa podržali su ga predsednik Ivo Josipović i šefica diplomatije Vesna Pusić, koja je uprkos "slučaju Šešelj" sigurna da će spoljna politika Hrvatske prema Srbiji biti ista kao i dosad.


Neki srpski političari, analitičari i mediji odmah su u tome prepoznali "smirivanje tenzija" diskretno odajući priznanje hrvatskim zvaničnicima i pokazujući razumevanje za njihove "ljudske muke" izazvane reakcijom iz Beograda.


- Ako neko ulaže puno energije, vremena i emocija, i ima štete od toga u zaštitu srpske manjine u Hrvatskoj, to sam ja i to je moja stranka i moja vlada - preneli su Milanovićeve neistine i žalopojku upućenu srpskom kolegi Vučiću.


Da se nije oglasio Miodrag Linta, predsednik Koalcije izbegličkih udruženja iz Hrvatske i poslanik u srpskom parlamentu, niko iz Vučićevog kabineta ne bi podsetio Milanovića na učinak njegove i svih prethodnih vlada Hrvatske u saniranju posledica etničkog čišćenja Srba iz najmlađe članice Evropske unije.


Linta je ponovio da se od kada je Hrvatska ušla u EU, povećao broj nacionalističkih ispada prema Srbima.


- Više od 400.000 prognanih Srba koji žive u Srbiji, BiH i širom sveta, kao i značajan broj srpskih povratnika u Hrvatsku ne veruje u hrvatsko pravosuđe i druge institucije jer nisu obezbedili zaštitu imovinskih i elementarnih ljudskih i nacionalnih prava - rekao je Linta i pozvao Evropsku komisiju da pošalje upozoravajuće pismo vladi u Zagrebu jer nije ispunila obaveze iz Ugovora o pristupanju sa EU koji je potpisala još 9. decembra 2011. godine.


Analitičar Đorđe Vukadinović ne vidi razlog za histerične reakcije Zagreba povodom Šešeljeve zapaljive retorike.


- Činjenica je da su Šešešljeve izjave, ma koliko radikalne bile i ma kako zvučale, samo odraz u ogledalu onoga što hrvatski zvaničnici izjavljuju svake godine redovno, a posebno prilikom obeležavanja godišnjica oružanih akcija Bljesak, Oluja ili povodom Vukovara - rekao je Vukadinović.

Propuštena prilika za Hrvatsku

Samit premijera centralne i istočne Evrope i Kine u Beogradu je njihovo treće po redu okupljanje. Prvi domaćin im je pre dve godine bila Varšava, kada su Kinezi najavili 10 milijardi dolara kredita za zemlje učesnice samita, a lane su se okupili u Bukureštu. Politikolog iz Zagreba Davor Đenero smatra da će izostanak Milanovića sa skupu u Beogradu biti propuštena prilika za Hrvatsku zbog ogromnog interesa koji donosi saradnja sa Pekingom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.12.2014. 07:55
Srbiji će biti dobro onog momenta kada Njemačku otjeramo sa BALKANA.
Ponedeljak 01.12.2014. 09:41
Milanović je uzvratio: - Ružno, nemojmo to raditi. S jedne strane te udaraju ekstremisti u Hrvatskoj koji ne mogu da imaju politiku bez konflikta i bez mržnje. --------------------------------------------------- Провидни Милановићу, па ето ниси морао да чекаш на Шешељеве изјаве, могао си учешће и посету Београду да откажеш због екстремиста у Хрватској... Када ти већ као сметају екстремисти...
Ponedeljak 01.12.2014. 12:17
Сотона неће бити задовољан док Србија не буде до краја послушна и понижена! Али то би био само почетак, који он неће дочекати!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online