Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.11.2014.
06:30
Lj. Ivanović - Vesti A

Osiguranje skuplje od karte za Ameriku

Pojedine osiguravajuće kuće u Srbiji podigle su cene polisa za putno osiguranje za čak 600 odsto! To je izazvalo ogorčenje mnogih građana, naročito onih koji imaju rođake i prijatelje u dijaspori jer će ih osiguranje više koštati nego karta do SAD, Kanade ili Australije.

Preskup odlazak u inostranstvo: Nikud bez osiguranja
 

Put u inostranstvo podrazumeva da se građani obezbede za slučaj povrede ili bolesti tako što će kupiti međunarodno putno osiguranje. Istina, to nije formalna obaveza, već preporuka jer, u suprotnom, putnik se prilikom ulaska u neku zemlju može sresti s pitanjem policajca na aerodromu da li ima dovoljno novca za slučaj bolesti, odnosno da li je uplatio privremeno osiguranje koje pokriva zdravstvene troškove u toj državi u periodu dužem od mesec dana.

Jedan dan 3,2 evra

U Đenerali osiguranju ističu da nisu skoro menjali cenu polisa putnog osiguranja.
Cena polise za jedan dan u SAD ili u Kanadi, sa standard pokrićem koje obuhvata troškove lečenja, transport do najbližeg lekara, lekarske savete, praćenje zdravstvenog stanja osiguranika iznosi, s porezom, 391 dinar (3,2 evra) - ističu u ovoj osiguravajućoj kući.

- Osiguranje koje sam prošle godine platila oko 100 evra, za dva meseca boravka kod kćerke u Kanadi, sada me košta čak oko 750 evra i to u istoj osiguravajućoj kući - navodi jedna od žrtava poskupljenja.


Nove cene su različite u zavisnosti od osiguravajuće kuće, ali za sve koje su ih podigle važi pravilo da su destinacije SAD, Kanada, Australija i Japan znatno poskupele.


U jednoj od velikih osiguravajućih kuća ponudili su objašnjenje. Navodno, tražnja za osiguranjima za daleke destinacije je mala, a eventualne štete skupe, što daje pravo osiguravajućim društvima da podignu cene osiguranja.

Međutim, nisu sve kuće posegle za tom merom. Stoga je putnicima, kako poslovnim, tako i onima koji putuju u posetu porodici ili turistički, najbolje da prethodno proveri kod više osiguravajućih kuća koliko staje premija pre nego što se uhvate za novčanik. Uštede u mudrom izboru su ogromne, pa vas tako osiguranje za 50 dana u SAD može stajati i 50 i 500 evra, zavisno od toga koju kuću odaberete.

Šta pokriva polisa

Polisa pokriva ceo svet, krajnje destinacije su SAD i Kanada, starost osiguranika od 26 do 65 godina, a maksimalno pokriće, to jest osigurana suma koja se isplaćuje u slučaju nastale štete 30.000 evra. Ista ova polisa, za jedan dan boravka u jednoj evropskoj zemlji, Francuskoj, na primer, sa istim iznosom pokrića, košta nešto više od jednog evra.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online