Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Nedelja 23.11.2014.
06:40
N. Jokić - Vesti A

Ministarka ćutala o uranijumu

Profesorka Anđelka Mihajlov, saradnica Instituta za javnu politiku na čijem je čelu Vladimir - Beba Popović i bivša ministarka ekologije u vladama Zorana Đinđića i Zorana Živkovića, izjavila je da bi rado vodila pregovore o pristupanju Evropskoj uniji za poglavlje o životnoj sredini i klimatskim promenama. Ona je tako uzvratila na nedavnu izjavu premijera Vučića da će razgovarati o angažovanju Anđelke Mihajlov na poslovima u vezi s ekologijom i pregovorima u Briselu.

Za nju se sprema fotelja u Vladi Srbije: Anđelka Mihajlov
 

Ko je Anđelka Mihajlov i da li je njeno angažovanje stvarno bez političkih konotacija kako je izjavila? U toku svog ministarskog mandata od 2001. do 2003. godine, Mihajlovićeva nikada nije otvorila pitanje ekoloških i samim tih zdravstvenih posledica bombardovanja 1999. godine. Kao ministarka ekologije sve je to prepustila Ujedinjenim nacijama čije su ekipe (UNEP) u više navrata dolazile u Srbiju uključujući i Kosovo. Cenzure, kraćenja, svađe iza kulisa, kontradikcije u službi UNEP-a - sve je ovo iz sedišta u Ženevi izašlo u javnost već 2001. u medijima na engleskom i francuskom jeziku, ali informacije o tome izgleda do Beograda i do tadašnje ministarke nisu stigle.

Blizu NATO-a

Anđelka Mihajlov je lider organizacije "Ambasadori životne sredine" koja se izvanredno integrisala u međunarodnu mrežu institucija i programa kao što je na primer ENVSEC Inicijativa (Inicijativa Bezbednost životne sredine) čiji su članovi između ostalog UNEP i - svakako ne slučajno - NATO koji upotrebljava oružje sa osiromašenim uranijumom gde god "interveniše".

Kada je u avgustu 2003. "NIN" objavio intervju sa Miljanom Stojanović-Milosavljević povodom njene odlično ocenjene doktorske disertacije odbranjene na Biološkom fakultetu u Beogradu "Pravci kretanja poliholorivanih bifenila (piralena) u vodama posle NATO bombardovanja", tadašnja ministarka ekologije Anđelka Mihajlov izjavila je za "Vesti" (izdanje od 10. marta 2004.) da se zagađenje reka u Srbiji "ne razmatra odvojeno pre ili posle bombardovanja".


U jednom autorskom tekstu objavljenom 2009. godine, Anđelka Mihajlov postavlja pitanje: "...u koju kategoriju (i zašto) spada ekološka nebezbednost po pitanju posledica korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom 1999. godine, posebno u situaciji kada zvanični izveštaji po ovom pitanju to ne potkrepljuju."


Dalje ona nudi odgovor koji se čak ni sam NATO ne bi usudio da "emituje": "Prvi je utisak da to do kraja nije objašnjeno građanima na način da oni to prihvate. Međutim, ima tu i nešto drugo - upotreba osiromašenog uranijuma je često i sinonim za 'tajnovite, čudne, skrivene aktivnosti, skladištenja, probe, koje neko obavlja' a da građani o tome 'ne smeju ni da pitaju'. U većini opština u kojima se ovaj projekat radi ima 'tajnovitih brda i tunela", "tajnovitih fabrika", "tajnovitih skladišta" zbog kojih se stanovnici, biljke i životinje razboljevaju."


Posle svega, ostaje otvoreno pitanje da li Anđelka Mihajlov zbog svega što smo naveli ne treba da bude šef pregovaračkog tima sa EU o ekološkom poglavlju ili je baš zbog svega ovoga politički vrlo podobna za tu funkciju?

Nestao doktorat

U međuvremenu, doktorat Miljane Stojanović-Milosavljević je, kao što smo pisali - "izbrisan". Zbog nečijeg nemara ili nečije namere, ovo visoko ocenjeno naučno istraživanje postalo je "nevidljivo" na internetu jer doktorat nikada nije upisan u registar doktorskih teza Univerzitetske biblioteke (UB) u Beogradu, kako to zakon nalaže. Niko ne može ni da dobije ideju da ga traži, niti da se pozove na njegove rezultate. Odgovarajući na pitanja novinara povodom nalaza dr Miljane Stojanović-Milosavljević, ministarka Mihajlov pozvala se na izveštaj UNEP-a, ali nije jasno na koji jer postoje tri: jedan cenzurisan i dva javna i međusobno delimično protivrečna izveštaja.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.11.2014. 06:50
Rezultati o radu i skolovanju su vam poražavajuci gospodo politicari.
Nedelja 23.11.2014. 07:14
И после свега неко негира постојање теорије завере. Шта је све ово???
Nedelja 23.11.2014. 07:28
ОВО ШТО РАДИ НАША ИМБЕЦИЛНА ВЛАСТ НА ЧЕЛУ СА ДРАМОСЕРОМ ЈЕ УДАР НА ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ СВИХ НАС. ЖИВЕЛА ДРЖАВА СРБИЈА БЕЗ драмосера и екипице
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online