Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 20.11.2014.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Iz beznađa u krv i nasilje

U moru naslova o monstruoznim ubistvima koja su postala deo srpske svakodnevice su i ovakvi: "Ubio ljubavnicu, pa presudio sebi", "Pucao ženi u glavu i izvršio samoubistvo", "Pretukao na smrt prijateljicu"...


Žrtva huligana: Ilija Vujačić
 

Uz vesti da je u selu Kolari čovek pucao u čelo ženi koju je voleo, pa u sebe, i da je jedan Užičanin blisku drugaricu tukao dok nije izdahnula, sve češće su i informacije o uličnim napadima i batinanjima ljudi.

Učestali incidenti prerastaju u kolektivno ludilo: Zoran Milivojević

Poruka državi

Prošlonedeljnom pokušaju samoubistva vojnog penzionera ispred Vlade Srbije prethodilo je nekoliko pretnji samospaljivanjem u gradovima širom Srbije. Zoran Milivojević tumači da je autodestrukcija protest protiv države, a najčešće iz nemoći pred njom.


- Pretnje samospaljivanjem koje su u porastu nose poruku usmerenu prema publici zbog velike nepravde. Čovek se samouništenjem spaljivanjem, koje je prepuno bola, odlučio na očajnički protest protiv nepravde - naveo je Milivojević.

Tako je svirepo, bejzbol palicama, pretučen dekan beogradskog Fakulteta političkih nauka Ilija Vujačić. Batine je dobio poznati književnik Raša Popov, kao i bivši dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Dejan Popović. Juče su mladići u Prokuplju pretukli dvojicu komunalnih radnika. Naslovnice medija su ispunjene i vršnjačkim nasiljem.

S pucnjima u grudi biznismena Milana Beka u javnosti je pokrenuta priča o povratku u Srbiju atmosfere teških, ratnih 90-ih godina.

Evidentni porast sve krvavijeg nasilja u poslednjih nekoliko godina, prema oceni psihoterapeuta Zorana Milivojevića, posledica je pogoršanja ekonomske situacije u zemlji.


- Svako nasilje ima motiv, a kod porodičnog, koje je 2013. zabeležilo više od 40 slučajeva ubistava žena, tipično je da se ubica koji presudi njoj, a neretko i sebi, oseća osramoćenim, usamljenim i manje vrednim. Muškarac u kriznim vremenima, bez obzira da li mu to žena zamera, oseća da ne može da ispuni očekivanu ulogu u porodici i omogući joj kvalitetan život, pa kad zavladaju nezaposlenost i siromaštvo, on teže uspeva da očuva samopoštovanje - objasnio je Milivojević.


Nasilje omladine, čija se svirepost, prema rečima ovog stručnjaka, videla kada su 11-godišnjci pretukli jednog novosadskog profesora, kulminiralo je prebijanjem Raše Popova. Milivojević smatra da je napad na čoveka koji je život posvetio deci i dečjim pravima suočio društvo s činjenicom da je država nemoćna pred rastućim razbojništvima dece koje sistem ne može da zaustavi ako se zakoni ne izmene.

Posledica straha

- Sve učestalije nasilje na ulicama i grupnim događajima, poput onog na Bir festu kada je napadač nožem povredio više lica, uvrežilo je pojavu straha kod ljudi. U takvim situacijama ljudi počinju da se obezbeđuju ne samo hladnim, već i ostalim vatrenim oružjem. Ukratko, nasilje je posledica tog straha - objašnjava Milivojević.

- Istraživanja pokazuju da su najnasilnija deca bez kažnjavanja i granica i da agresivnost iskazuju kad im nešto nije po volji. Dečje nasilništvo korene vuče iz krize autoriteta u porodici, a takvi mališani nedovoljno socijalizovani kreću u školu - kaže Milivojević, pojašnjavajući da oni funkcionišu kao "čopor grabljivaca koji u grupi deli odgovornost za izvršeno nasilje".


U prebijanju javnih ličnosti i oružanog napada na biznismena, ovaj stručnjak vidi "opominjuće poruke zbog neraščišćenih računa".


- Reč je o nekakvim zaverama na koje odgovor treba da pruži istraga - kazao je Milivojević za "Vesti."

Četvrtak 20.11.2014. 20:03
Na vlast iskalite bes, a ne na svoje bližnje, prijatelje i narod.
Četvrtak 20.11.2014. 20:31
Postoje i drugi načini borbe.Treba čuvati glavu na ramenu muisliti i smisliti kako doakati vragu.
Četvrtak 20.11.2014. 20:44
Izgleda sve losiji alkohol se prodaje ili se uvozi neka jeftina cuga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online