Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 17.11.2014.
11:14
Beta A

"Zanimanje mi je socijalni slučaj"

U Skupštini grada Beograda danas je potpisan Memorandum o saradnji i sprovođenju mera socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći koji predviđa njihovu radnu aktivaciju. Cilj memoranduma je da se ljudi koji su radno sposobni, a primaju socijalnu pomoć, aktiviraju, što podrazumeva obrazovanje, lečenje, radnu aktivaciju i društveno koristan rad.

Vulin: Postoji tendencija da primanje socijalne pomoći postane zanimanje
 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je danas da u Beogradu 11.000 radno sposobnih prima socijalnu pomoć i da je veliki broj anketiranih korisnika te pomoći spreman da prihvati "radnu aktivaciju".

Radna aktivacija u Srbiji

Memoranduma o saradnji za sprovođenje mera socijalne uključenosti korisnika novčane socijalne pomoći potpisali su danas u Skupštini grada ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, gradonačelnik Siniša Mali i vršilac dužnosti direktora Gradskog centra za socijalni rad Vladimir Ilić.

Prethodno je u oktobru Vlada Srbije usvojila Uredbu o radnoj aktivaciji korisnika novčane socijalne pomoći.

On je kazao da će onima, koji odbiju radnu aktivaciju, prvo biti umanjena socijalna pomoć, a potom i ukinuta. Vulin je istakao da nikom ko je radno sposoban neće biti ukinuta socijalna davanja.

Vulin je rekao da postoji "tendencija da primanje socijalne pomoći postane zanimanje" i ocenio da se je radna aktivacija način da se da podsticaj da neko ko prima socijalnu pomoć pokaže svoju "vrednost i vrednoću" i izađe iz bede.

Vršilac dužnosti direktora Gradskog centra za socijalni rad Vladimir Ilić naveo je da dve trećine korisnika socijalne pomoći ne traži posao. On je kazao da je u 2013. godini bilo 100.000 korisnika socijalne pomoći.

"8.777 porodica su korisnici novčane socijalne pomoći, sto je negde oko 22.650 članova", kazao je Ilić i dodao da 77 odsto korisnika koji su u porodici imali nekog ko je koristio socijalnu pomoć, takođe ne traži posao.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da grad Beograd podržava inicijativu Vlade Srbije i ministarstva rada kako bi se korisnici koji primaju socijalnu pomoć aktivirali.

Govoreći o podsticanju zapošlavanja mladih Mali je naveo kao dobar primer veliku kompaniju koja će u Obrenovcu otvoriti novu fabriku. "Mi smo insistirali u ugovoru koji ćemo potpisati u narednih nekoliko nedelja da postoji obaveza poslodavca da prima đake, u ovom slučaju iz Tehničke škole na praksu svaki dan, kako bi stekli iskustvo",
kazao je Mali.

Gradonačelnik Beograda je 5. novembra u Obrenovcu izjavio da očekuje dolazak jedne auto-kompanije u tu opštinu, ali nije rekao koja je to kompanija. Gradonačelnik Beograda ni danas nije precizirao o kojoj kompaniji je reč.

Ponedeljak 17.11.2014. 11:20
Drugim rečima VULIN JE ODLUČIO DA UKINE SOCIJALNU POMOĆ . OVO SU IZGOVORI DA BI SE NAŠAO NAČIN DA PRIMAOCI SOCIJALNE POMOĆI OSTANU BEZ IKAKVIH PRIMANJA . ZLOČINAČKI I BEZ PARDONA . UŽAS .
Ponedeljak 17.11.2014. 11:55
Jedna od retkih odluka koju podržavam od ove vlade SVI RADNO SPOSOBNI NE SMIJU PRIMITI NI JEDAN DINAR OD MOIH POREZA.
Utorak 18.11.2014. 08:43
Dolaze zadnja vremena...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online