Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Nedelja 16.11.2014.
14:57
Beta A

Kiril: Nikolaj je žrtvovao krunu, carstvo i život za Srbiju

Ruski i srpski patrijarsi Kiril i Irinej osveštali su danas u Beogradu, u Devojačkom parku, spomenik Nikolaju II Romanovu, "caru koji je žrtvovao krunu, carstvo i život da bi spasio Srbiju".

Ruski patrijarh pred spomenikom poslednjem ruskom caru, jedinom van Rusije
 

"O caru Nikolaju se toliko mnogo može reći, ali najkraće je da je žrtvovao krunu, carstvo i život da bi spasio Srbiju", rekao je patrijarh Kiril na svečasnosti kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Patrijarh je izrazio zadovoljstvo što velike žrtve i dela cara Nikolaja II nisu zaboravljena, i što je u Srbiji podignut prvi spomenik van Rusije, u Evropi, posvećen velikom ruskom caru.

Nikolić je poručio da spomenik u srcu Beograda sija u slavu mučenika Nikolaja II kao znak večne pobede istine - dobrote i pravde, vladarske i ljudske žrtve, za vrednosti veće od čoveka i cara, veće od života.

Prema njegovim rečima, spomenik je novi simbol starog prijateljstva, mesto na kojem ćemo se podsećati se vrednosti zajedničke istorije a i procenjivati prijateljstva.

"Kao da je jedna ruka ispisivala stranice istorije Srbije i Rusije. Bez obzira na vreme i mesto, bez obzira na društveno uređenje, na to ko je na vlasti i kako se ta vlast naziva, borba za slobodu, često za goli život ... zajedničke su karike u svetom lancu trajanja sprskog i ruskog naroda, Srbije i Rusije", rekao je Nikolić i dodao da je baš jedna od tih karika tragična sudbina cara Nikolaja i njegove porodice.

Predsednik je podsetio da je patrijarh Kiril svojevremeno rekao da i danas postoje mnogi koji bi hteli da se zauvek zatre sećanje na carske mučenike i dodao da današnjim činom Srbija pokazuje da se to neće nikada desiti.

"Beograd danas među svoje najlepše istorijske priče sa zahvalnošću i čašću upisuje i spomenik ruskom caru Nikolaju II Romanovu, poklon ruskog istorijskog društva, dar Ruske federacije Srbiji", kazao je predsednik i naveo da je on delo najpoznatijih ruskih skulptora Andreja Kovačuka i Genadija Pravotvorova.

Svečanosti su prisustvovali brojni građani, vladike, ministar Velimir Ilić, gradonačelnik Siniša Mali, ambasador ruske federacije Aleksandar Čepurin.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.11.2014. 15:23
Kad bi Patrijah Kiril mogao da objasni nasem Patrijahu da je crkva i Pravoslavna vera nas poslednji stub odbrane od zapadnih uticaja i okupacija. Neki kazu crkva ne treba da se mesa u politiku ali ja kazem da se crkva nedovoljno mesa ne u politiku vec u opste u zivot i buducnost naseg naroda i spasenje nase jedine drzave Srbije.
Nedelja 16.11.2014. 16:04
Шта ће педерски шетач. друг Синиша, са Св. царем и патријарсима? Није ли он шетао испод транспарената са најпогрднијим и највулгарнијим могућим увредама упућеним патријарху Иринеју? Или све то више говори о патријарху него о другу Синиши? Па онда, педерски лобиста Т. Николић. И не само да је присутан него и говори, а патријарси слушају и ћуте. Шта педерски лобиста има да прича о светитељима?!? Зашто Црква дозвољава ово скрнављење? Зашто се банда не екскомуницира? Сутра ће вам шетати педере око споменика.
Nedelja 16.11.2014. 18:20
Mnogi istoricari kazu da je Car Nikolaj II Romanov bio prijatelj srpskog naroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online