Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Četvrtak 13.11.2014.
05:34
D. Dekić - Vesti A

"Šešelj je politička prošlost"

Malo ko je verovao da će haški optuženik, rekorder po godinama provedenim u zatvoru bez presude, ikad više videti zemlju iz koje je dobrovoljno otišao u Hag 24. februara 2003. godine. Izgleda u to je najmanje verovala aktuelna vlast, koja njegovom povratku nije pridavala neku važnost.

Ivica Dačić: Te ideje i takav način razmišljanja politička prošlost
 

Niko od zvaničnika vlasti, pa ni ministar Rasim Ljajić, čovek zadužen za saradnju sa Haškim sudom, nije se pojavio na dočeku, ali bez obzira na nezainteresovanost režima dolazak Šešelja izazvao je političku buru.

Posebno ih je dotakla njegova poruka da će se po povratku u Srbiju "svetiti izdajnicima".

Sudija izdvojio mišljenje

Sudija Tribunala Mandiaja Nijang izrazio je neslaganje sa odlukom suda o bezuslovnom puštanju Šešelja na slobodu. Nijang je izdvojio mišljenje jer nije uveden kao obavezujući sistem nadzora kojim bi se obezbedilo da se optuženi vrati u Tribunal i da ne stupa u kontakt sa žrtvama i svedocima.
On smatra da nije jasna ni tačna uloga srpskih vlasti, jer nemaju nikakvu direktnu obavezu da bilo šta učine, a mišljenja je i da je optuženi Šešelj "ozbiljno bolestan i da ne dobija najbolju negu zbog razlika u mišljenju oko medicinskog protokola koji treba slediti".

Doduše, Šešelj je tu izjavu nešto ublažio tokom leta za Beograd i pojasnio da je, kad je to rekao, govorio za slučaj da mu Vlada Srbije da garancije mimo njegovih želja.


- Pošto su te želje ispoštovane, ne spremam osvetu, ali se sa izdajnicima neću rukovati - poručio je lider radikala.


Članovi Vlade komentarisali su njegov povratak koji za razliku od ministra za rad Aleksandra Vulina, ne vide kao pokušaj destabilizacije zemlje.


Šef diplomatije Ivica Dačić na Šešeljevo oslobađanje iz Haga gleda sa "humanitarnog aspekta", a komentarišući njegov eventualni politički angažman kaže da su "te ideje i takav način razmišljanja politička prošlost".

Potpredsednik Vlade Zorana Mihajlović smatra da dolazak Šešelja "nema veze sa stabilizacijom i destabilizacijom zemlje".


- Srbija ide napred i sve što je bilo u prošlosti pokušavamo da prevaziđemo - kazala je Mihajlovićeva.


Ministar pravde Nikola Selaković, takođe u puštanju lidera radikala ne vidi nikakav politički potez.


- Ako neko smatra da je to politički potez, onda je to neko ko ozbiljno računa na njegovu politiku. Politika koju je Šešelj vodio dok je bio politički aktivan je promašena i neuspela priča u koju građani nisu poverovali. Prema tome ne vidim u ovome nikakvu političku priču i smatram da to uopšte ne treba posmatrati na takav način - ocenio je Selaković.


Oglasio se još pre nekoliko dana i premijer Aleksandar Vučić, ali se nije dotakao Šešeljevih poruka već mu je samo poželeo brz oporavak.


Dolazak lidera SRS "posle 11 godina u haškoj tamnici bez presude", kako kaže ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin, svojevrsna je poruka i slika kako funkcioniše taj sudski sistem.


- Povratak Šešelja nije samo unutrašnje, nego i međunarodno pitanje - poručio je Čepurin.

Stiže i Bramerc

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc dolazi iduće nedelje u dvodnevnu posetu Srbiji, a u okviru njegovih priprema za podnošenje redovnog polugodišnjeg izveštaja o radu tužilaštva SB UN, u drugoj nedelji decembra. Bramerc će o saradnji Srbije sa haškim tužilaštvom razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, sa nekoliko ministara i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.11.2014. 06:47
Vojo samo kaze javno ono sto misli cela Srbija , nije proslost vec buducnost !!!
Četvrtak 13.11.2014. 05:57
SVINJA;IZAICA ; GNJIDA;KRIMINALAC RESETKE ILI BANDERU PO ZASLUZI; ZIVEO VOJA VOJVODA SVOM NARODU!
Četvrtak 13.11.2014. 07:16
Ja bi pre rekao buducnost. Vojislav Seselj je prerastao SRS I postao symbol antiglobalizmu. Posle dugih godina ponizavanja,obeshrabrivanja Srpskog naroda,vojvoda nam dolazi kao pobednik! Voislave Seselju HVALA TI ! Iskreno se nadam da ces ostvariti to sto si naumio!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online