Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.04.2010.
11:55
24 Sata rs A

Srbija lider u lovu na naciste

Srbija je jedina zemlja koja je u godišnjem izveštaju izraelskog centra "Simon Vizental” o istrazi i suđenjima nacističkih ratnih zločinaca dobila ocenu B, što nas svrstava na treće mesto u svetu, iza Nemačke i SAD. "Akcijama u poslednjih nekoliko godina Srbija je zaslužila tu visoku ocenu“, kaže Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental”.

Glavni razlog za tako visoku ocenu je zahtev Srbije za izručenje Petera Egnera - kaže Zurof. Srbija je prošle nedelje tražila izručenje naciste Petera Egnera, pripadnika Gestapoa, koji je optužen za ubistvo više od 17.000 civila u Beogradu od kraja 1941. do sredine 1942. godine. On se nalazi u SAD i protiv njega je pokrenut postupak.

Nećak: Ima pomaka, ali nismo prezadovoljni


Aleksandar Nećak, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, kaže za da se primećuje pomak u istragama protiv nacista. "Mi, naravno, nikad nismo zadovoljni, ali se pomak primećuje. Mnogi predmeti koji su godinama bili po fiokama sada su otvoreni. Treba suditi svim zločincima. To bi bila poruka da se takve stvari više nikada ne ponove i da se pokaže da zločin nikad ne zastareva”, kaže Nećak.


"Osuditi i kazniti Egnera nakon suđenja u Beogradu bi bilo jako dobro, ali da bi Srbija bila još uspešnija, mora da vrši pritisak na vlast u Mađarskoj da pokrenu slučaj Kepiro, jer se tokom tri godine ništa nije dogodilo", navodi Zurof, autor knjige „Lovac na naciste”, koja je objavljena i u Srbiji.


U izveštaju tog centra se navodi da je najveće razočarenje neuspeh Mađarske da privede pravdi Šandora Kepiroa, jednog od oficira koji su januara 1942. organizovali masovno ubistvo najmanje 1.200 civila u Novom Sadu. Kepiro, koji je 1944. osuđen u Mađarskoj, ali nikada i kažnjen za zločin, pobegao je nakon rata u Argentinu, ali je Centar 2006. otkrio da on živi u Budimpešti.

   Najuspešnije zemlje u Lovu na naciste  
   Zemlje  Ocena
 1. Nemačka i SAD  A
 2. Srbija  B
3. Italija i Poljska  C
4. Austrija, Hrvatska, Danska, Velika Britanija i Holandija  D
5. Argentina, Finska, Grčka, Letonija i Slovenija  E
6. Norveška, Švedska, Sirija, Australija, Kanada, Estonija,Mađarska, Litvanija i Ukrajina  F

Zurof kaže da bi Srbija trebalo da vrši pritisak i na Austriju da pokrene slučaj Milivoja Ašnera, koji je optužen za zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u Hrvatskoj, ali dodaje da je taj slučaj mnogo teži, jer Austrijanci tvrde da se njemu ne može suditi.
Inače, srpsko pravosuđe je zbog zločina u Drugom svetskom ratu otvorilo istrage i protiv Kepiroa i Ašnera.


Najbolju ocenu (A) dobili su Nemačka i SAD. Zurof kaže da "uspeh koji su postigle agencije za gonenje, a posebno u SAD i u Nemačkoj, treba da bude pokretač za vlade zemalja širom sveta da načine ozbiljne napore da pravda, dok to još može, bude izvršena”.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online