Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 07.11.2014.
08:13
D. Dekić - Vesti A

Notari prazne budžet građana i države

Opravdanost zahteva srpskih advokata posle njihovog skoro dvomesečnog štrajka priznao je predsednik Republike Tomislav Nikolić. Advokatska komora Srbije je pozdravila kao prvi disonantni ton iz vlasti, ali "nedovoljan", zbog čega protest nastavljaju.

Opomena Vladi: Tomislav Nikolić
 

Nikolić je posle poruke advokata da neće raditi dok ne potpiše Ukaz o usvajanju Zakona kojim će biti prihvaćeni njihovi ustavni zahtevi koji štite prava građana, u prilično balansiranoj izjavi za javnost zamerio Vladi Srbije što je zakonima o notarima udarila po džepu građana i države.

Advokati: Vlada nam preti

"Sporni zakoni nisu samo protivustavni, već su iz niza drugih razloga štetni za državu Srbiju i građane Srbije", napisali su advokati predsedniku Nikoliću, ukazujući gde je pogrešio, balansirajući između njih i vlasti, kao dve zaraćene strane.
U odgovoru šefu države naglašavaju i da ih vlada skoro dva meseca ponižava i vređa, povezuje sa mafijom i tajkunima, naziva politikantima i preti slobodnomislećoj inteligenciji.

- Predsednik Srbije nema prava da utiče na odredbe o visini naknada i kome se one isplaćuju, ali je jasno da su izdvajanja građana enormno povećana, a da je čak i sudska overa potpisa, koja je donosila ne mali prihod u budžet, izuzeta iz sudske nadležnosti - rekao je Nikolić, primetivši da to rešenje nije protivno Ustavu, ali nameće pitanje ekonomske opravdanosti u uslovima kada se Vlada zalaže za opštu štednju i povećanje budžetskog priliva.


Odgovor predsednika advokatima je stigao pošto je parlament požurio da ponovo menja tek usvojene izmene zakona o notarima, radi ukidanja njihovog monopola na ugovore o prometu nepokretnosti. Izvori bliski Nikoliću kažu da iza poruke predsednika stoji njegov pravni savetnik Oliver Antić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu. Antić je, kažu, držeći se teze da su izmene ustavne, kako ne bi previše konfrontirao predsednika i vladu, udario dobre packe nekadašnjem svom pulenu ministru pravde Nikoli Selakoviću koji mu je okrenuo leđa, ali i Vladi zbog "pljačke građana i države za račun notara".


Nikolić smatra da izmene zakona o javnom beležništvu i o prometu nepokretnosti predstavljaju ispunjenje opravdanih zahteva advokata i stvaraju uslove za njihov nastavak rada. U brzom odgovoru, advokati uzvraćaju da je priznanje predsednika "jedan od prvih, ali nedovoljan, korak u razrešenju institucionalne krize u Srbiji". Ističu i neistinitost Nikolićevih navoda da su najnovije izmene u skladu sa Ustavom, kao i da je još manje tačno da se stvaraju uslovi za nastavak rada advokata.
 

Robijaši protiv manipulacije: Zatvor u Zabeli
 


Nahuškali robijaše da gladuju?

U Centralnom zatvoru u Beogradu početkom nedelje štrajkovao je deo pritvorenika, na šta su ih, navodno, nagovorili neki advokati koji štrajkuju, saznaju "Vesti". Kako bi ojačali svoje pozicije u dijalogu sa državom, navodno su planirali pobunu zatvorenika u celoj državi, ali je to uspelo samo u CZ.


- U ponedeljak je počeo takozvani tihi štrajk u CZ gde je od oko 1.500 pritvorenika njih stotinu odbilo hranu. Bojkot je trajao do srede kada su otišli na ručak - rečeno je "Vestima" u srpskim bezbednosnim službama.


Inače ovo nije prva "politička" pobuna zatvorenika u Srbiji. Naime, ubrzo posle pada Slobodana Miloševića, u gotovo svim zatvorima u Srbiji vlast su preuzeli robijaši, pa je nova vlast DOS-a jedva uspela da smiri pobunu. Tada je Božo Prelević, koministar policije u prelaznoj vladi, izjavio kako misli da je reč o dirigovanoj pobuni. Dugo se šaputalo da iza svega stoji Rade Marković, šef Državne bezbednosti u Miloševićevo vreme, ali ove optužbe nikad nisu dokazane.                                            B. Đokić

POVEZANE VESTI

Petak 07.11.2014. 08:26
Ko je pomislio da mogu da se pojave neki, koji su dest puta veči deratori i od advokata....
Petak 07.11.2014. 08:34
HAHAHAHA... stiže "konobar" i donosi račun, pa se guzice uzvrtele ?
Petak 07.11.2014. 08:16
uvesti advokatima fiskalne račune,pa videti onda njihove velike provizije,i na to uvesti adekvatan porez tim lopinama
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online