Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 03.11.2014.
05:49
D. Dekić - Vesti A

Šešelju nema života u Hagu

Vojislav Šešelj definitivno ima metastaze karcinoma na jetri i treba mu hitno omogućiti lečenje u Srbiji, a ne u haškom bunkeru, rekao je Bojić.

Dobrovoljno otišao u Hag: Vojislav Šešelj
 




Zdravstveno stanje lidera Srpske radikalne stranke, haškog optuženika Vojislava Šešelja je ozbiljno, sa elementima životne ugroženosti i metastazama na jetri, saopštio je dr Milovan Bojić, jedan od članova lekarskog konzilijuma koji je posetio Šešelja u Hagu.


On je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u sedištu SRS-a naveo da kao ozbiljan čovek ne želi da licitira s tim koliko će Šešelj živeti, ali je dodao da "Šešelju nema života ako se ne leči".


- Nemam Šešeljevo odobrenje da o njegovom zdravstvenom stanju javno govorim, ali to činim zbog medicine, njegovog zdravlja i porodice, pa neka i o meni napiše knjigu u kojoj će me nazvati izdajnikom - rekao je Bojić, koji je bio ministar zdravlja u vreme vladavine Slobodana Miloševića.
 

Teški dani: Jadranka Šešelj

Podsetio je da je Šešelju prethodno dijagnostikovan i rak debelog creva, ali da nije bilo adekvatnog medicinskog tretmana.


- Trebalo je da primi 12 doza hemoterapije, a primio je samo jednu. Dalju terapiju je odbio zbog toga što je iz bolnice bio prebačen u "bunker", prostoriju bez prozora. Obrazloženo mu je da se to čini jer bi njegove izlučevine zbog terapije mogle da budu toksične i štetne i po ostale zatvorenike i medicinsko osoblje, pa je zato izolovan - obelodanio je Bojić.

Ovaj lekar kao jedino rešenje vidi da se lider radikala leči u Srbiji, ali se to ne može očekivati dok mu ne bude ukinut pritvor.

Jadranka u suzama

Supruga lidera radikala Jadranka Šešešlj s kojom smo se juče čuli u dva navrata bila je posle obraćanja Milovana Bojića javnosti vidno uznemirena, u suzama i nije mogla da govori.
Ona je tokom jutra, kad smo se čuli prvi put, kazala da sa Šešeljem razgovara svakodnevno, ali ne pričaju o njegovom zdravstvenom stanju.
- Redovno se čujemo. Voja je kao i uvek jak i želi da zaštiti porodicu. Pričamo o drugim temama, a o njegovoj bolesti ne znamo mnogo ni on, ni ja - kazala je Jadranka Šešelj za "Vesti".


Da manevarski prostor za dolazak u Beograd lidera SRS-a nije veliki, ukazao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić.
On je istakao i da će država Srbija, ukoliko odbrana Šešelja bude tražila da nastavi lečenje u Srbiji, tu inicijativu podržati.


- To se, međutim, do sada nikad nije desilo, da puste pritvorenika na lečenje. Dešavalo se da odobre lečenje u Srbiji pritvoreniku koji je pušten na privremenu slobodu. Naš manevarski prostor nije veliki, ali podržaćemo Šešelja, njegovu odbranu i porodicu - naveo je Ljajić.

Neljubazni u Tribunalu

- Medicina i život treba da budu iznad prava. Prošlo je 12 meseci od trenutka kada je Šešelj ukazao na prve simptome do trenutka kada su obavljena prva snimanja debelog creva - naveo je Bojić.
On je dodao da srpski lekarski tim nije naišao na ljubaznost u Tribunalu.
- Bilo je teško doći do potrebne dokumentacije - obelodanio je Bojić i istakao dobru saradnju sa Rasimom Ljajićem i srpskom ambasadom u Holandiji. Objasnio je i da se javnosti obraća da bi se izbegli senzacionalistički navodi u medijima, dok će zvaničan i detaljan izveštaj tek biti sačinjen.


Prema rečima šefa pravnog tima za odbranu lidera SRS-a Zorana Krasića, Šešelj treba što pre da dođe u Srbiju jer nema osnova za ostanak u Hagu.


- Pritvor je privremena mera i nema zakonskog opravdanja da posle 20. marta 2012. ostaje tamo ni minut - kaže Krasić za naš list.


Ističući da ne vredi ni upoređivati lečenje u zatvoru i na slobodi, Krasić se pozvao na ocene srpskog lekarskog tima da Šešelj ne bi bio u tako ozbiljnom stanju da je od početka bolesti bio na slobodi.


- Verujem našim eminentnim profesorima da se bolest kakva je prošle godine konstatovana Šešešlju rešava kod nas za pet do sedam dana, ali tamo se sve skriva i komplikuje. Ovi lekari su potvrdili da je izostala blagovremena zdravstvena zaštita i da potrebne poteze u Hagu, ili nisu vukli, ili su to radili sa zakašnjenjem - naveo je Krasić.


On je ponovio da je svaki dan pritvora za Šešelja dokaz sistematskog urušavanja njegovog zdravlja.


Kaže i da se radikali nadaju dolasku svog predsednika kući, ali da je u Hagu mnogo puta odlučeno drugačije od očekivanog.


- Ako im ovo sada nije dovoljno za Šešeljevu slobodu, pitanje je gde ide međunarodno pravo, i iako se trudim da sve govorim s pravnog aspekta ne mogu a da ne pitam gde im je humanost - kaže Krasić.

Hag gori od Gvantanama

Zoran Krasić objašnjava da radikali čekaju detaljan izveštaj srpskih lekara o Šešeljevom zdravstvenom stanju koji će, ukoliko predsednik SRS dozvoli biti na uvidu javnosti i nadležnima u Hagu.
- Očekujemo da neko tamo po službenoj dužnosti razmotri taj izveštaj, a mi idemo u Hag, gde ćemo 8. novembra protestovati kako bi građani u Holandiji i Evropi videli da nije najgori zatvor Gvantanamo na Kubi, već ovaj u centru Haga, u Holandiji. Da pokažemo da je to logor za Srbe u razvijenoj zemlji, a osim srpske dijaspore očekujemo i pripadnike međunarodnih humanitarnih i organizacija za ljudska prava - rekao je Krasić.

 


On ističe da je neshvatljivo da se lider SRS-a drži u "bunkeru", zbog navodne opasnosti da zrači jer je to "priča bez ikakvog medicinskog pokrića". Napominje i da su holandski civilni lekari korektni, a da je glavni problem u zatvorskim.


- Taj problem sa njima će ostati ako Šešelj ostane u pritvoru - zaključio je Krasić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.11.2014. 21:23
"....Trebalo je da primi 12 doza hemoterapije, a primio je samo jednu. Dalju terapiju je odbio zbog toga što je iz bolnice bio prebačen u "bunker", prostoriju bez prozora. Obrazloženo mu je da se to čini jer bi njegove izlučevine zbog terapije mogle da budu toksične i štetne i po ostale zatvorenike i medicinsko osoblje, pa je zato izolovan..." БРУКА И СРАМОТА! ОВАКО СЕ ПОНАШАТИ ПРЕМА ЈЕДНОМ БОЛЕСНОМ ЧОВЈЕКУ ЈЕ ВИШЕ НЕГО ЖАЛОСНО И НЕХУМАНО. ИМАЈУ ЛИ ОВИ ХАШКИ ИНКВИЗИТОРИ И ПРОМИЛ САВЈЕСТИ У СЕБИ?
Ponedeljak 03.11.2014. 06:04
Значи предстоји му још највише два месеца живота.Шешељ је још једна жртва "демократије" која убија само Србе.Семе вам се фашистичко и сатанистичко затрло багро западњачка!!!! Да ли у вама има имало људскост????
Ponedeljak 03.11.2014. 08:15
Sve ovo oko njega je jako žalosno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online