Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 02.11.2014.
06:38
D. Dekić - Vesti A

Brioni najjači argument Beograda

Presuda u sporu po međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid biće doneta do februara iduće godine, najavio je predsednik Međunarodnog suda pravde u Hagu Peter Tomka prilikom podnošenja godišnjeg izveštaja o radu u Generalnoj skupštini UN. On je pojasnio da će se to desiti pre nego što bude zamenjena trećina sudija u okviru redovnog trogodišnjeg obnavljanja sudskog veća.

Politika iznad prava: Savo Štrbac
 

Glavna javna rasprava po tužbi Hrvatske protiv Savezne Republike Jugoslavije 1999. i protivtužbi Srbije 2010. održana je u martu, a obe države pozivale su se na kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Uz ocenu da je povoljna okolnost što će odluka biti doneta pre zamene dela sudija kako se novi delioci pravde ne bi ponovo upoznavali s predmetom, član srpskog pravnog tima Savo Štrbac očekuje da sud prihvati glavni zahtev Srbije i presudi da je Hrvatska počinila genocid nad Srbima u vreme vojne operacije "Oluja", kao i da je od 1991. do te akcije činila druge ratne zločine.

Pobeda pre pobede

- Ako bi se umešala politika i sud odbio glavni srpski zahtev, pa tako i sporedne, smatramo da je i iznošenje ovog slučaja uspeh Srbije i Srba iz Hrvatske jer će i u slučaju neprihvatanja naše kontratužbe morati da obrazlože kako se onda zove hrvatsko proterivanje 400.000 Srba i više od 7.000 ubijenih - kazao je Štrbac.

- Ako naš glavni zahtev bude prihvaćen odlučiće i o ostalim, a to je da svi počinioci ratnih zločina budu kažnjeni, da Hrvatskoj bude naloženo izbacivanje državnih praznika Dana pobede i domovinske zahvalnosti, kao i Dana hrvatskih branilaca jer se slave 5. avgusta kada je izvršen genocid, da se Srbiji nadoknadi šteta i obezbede uslovi za održiv povratak Srba - pojasnio je Štrbac za "Vesti".
On je izrazio nadu da će biti odbačena tužba Hrvatske čiji je glavni zahtev da se Srbija proglasi odgovornom za genocid od 1991. do 1995. jer je kontrolisala JNA, Teritorijalnu odbranu i dobrovoljce.

- Puno se pričalo o tužbi i kontratužbi i preovladavalo je mišljenje da genocid nije počinila nijedna strana, već je reč o zločinima koji ne dostižu taj nivo. Srbija ima najčvršći dokaz kakvog na svetu nema, a to su Brionski transkripti sa sastanka Franje Tuđmana sa državnim i vojnim vrhom gde je jasna namera da Srbi nestanu iz Hrvatske - ističe Štrbac, čija je jedina bojazan loše iskustvo Srba s međunarodnim sudovima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.11.2014. 06:56
Lose iskustvo sa medjunarodnim sudovima ce se nastaviti . Medjunarodni sudovi su samo odraz vladajuce politike u svetu .
Nedelja 02.11.2014. 08:13
Stigosmo vec i do 400.000 'proteranih' Srba. Pre dve godine si rekao 220.000 i 2.000 ubijenih. Sa nakotom ih mozda toliko i ima i sve se to baskari po Vojvodini sem par glavonja koji su se prisljamcili Beogradu. 'Ajte lepo kuci, pa se sa RH dogovarajte ko je kriv, a ko prav, ovde ne trebate. Ti ces nekome da odredjuje koji datum ce se slaviti? Pa u Srbiji vise ljudi zna kad se slavi Dan pobede u Hrvatskoj, nego kad je srbijanski Dan drzavnosti.
Nedelja 02.11.2014. 07:42
ОВАКАВ СВЕТ НЕЋЕ ДА ЧУЈЕ ИСТИНУ И БИЛО БИ ДОБРО ДА БУДЕМО СМИРЕНИ И БЕЗ ПРОГНОЗА. КАДИЈА ТЕ ТУЖИ,КАДИЈА ТИ СУДИ. ЖИВЕЛА СРБИЈА
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online