Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.11.2014.
04:34
J. L. Petković - Vesti A

Isterali pravdu a ostali beskućnici

Da su imovinska prava Srba i dalje mrtvo slovo na kosovskom papiru svedoči primer porodice Jovanović. Prva i za sada jedina Srpkinja koja je dobila slučaj pred Ustavnim sudom Kosova protiv Kosovske agencije za imovinu (KAI), Nadežda Jovanović i dalje ne može na svoj plac u prištinskom naselju Sofalija.

Isterali pravdu ali ostali beskućnici
 

Posle osam godina povlačenja po raznim sudovima, Ustavni sud u Prištini je početkom aprila presudio da su Nadeždi prekršena ljudska prava i naredio KAI da u roku od tri meseca otera uzurpatora s njenog imanja. Ali, to se nije dogodilo.

Začarani krug

Problem izvršenja sudskih presuda je očigledno začarani krug. Ustavni sud Kosova, u odgovoru "Vestima", upire prstom u Kosovsku agenciju za imovinu.


- Nakon što je dobio pismo gospođe Jovanović, 2. oktobra u vezi sa izvršenjem presude (KI187/13), Ustavni sud je poslao zvanično pismo Kosovskoj agenciji za imovinu, kojom se traži dodatno objašnjenje o izvršenju ove presude. Kosovska agencija za imovinu treba da u roku od 15 dana obaveštava Ustavni sud o konkretnim merama koje je preduzela u vezi sa izvršenjem presude od 1. aprila. Ovaj rok još nije istekao, kažu u Ustavnom sudu.

- Na papiru pravde ima, ali se ne sprovodi. Ustavni sud nema nikakve ingerencije nad voljom pojedinca ili institucija na Kosovu. Ovo je očigledan primer nepoštovanja jednakosti građana - kaže njena ćerka Dragana Jovanović, koja pored nasledstva, sa majkom i sinom živi u iznajmljenih 28 kvadrata na beogradskom naselju Karaburma. Ona pojašnjava da je rok za izvršenje presude istekao 16. jula, ali da Kosovska agencija nije postupila po nalogu jer kako kaže "nema finansijskih sredstava za rušenje".


- To obrazloženje uopšte ne pije vodu. Ako nemaju sredstava da ruše tri kuće koje je sagradio na našem imanju i vrate nam posed, mogli su da ga udalje sa naše zemlje i onemoguće ga da koristi bespravno podignute kuće ili da ih zapečate. Onda bi bili u istoj situaciji, kao što sam ja bez kuće i stana - ogorčena je Dragana.


Slučaj Nadežde Jovanović našao se i u nedavnom izveštaju Evropske komisije o napretku Kosova, kao primer povrede imovinskih prava i neefikasnosti pravosuđa, ali izgleda da se zbog toga niko u Prištini nije uzrujao.

U Đakovici ruše srpsko

Dok Kosovska agencija za imovinu nema novca da sruši bespravno sagrađene objekte u Prištini, u Đakovici očigledno bolje finansijske stoji. Nedavno je srušeno pet kuća porodice Stefić, kako je objašnjeno nakon žalbi građana, a "zbog bezbednosti, a ne zbog toga što su objekti vlasništvo Srba".

- I mi smo sada u goroj situaciji nego što smo bili, jer više nemamo kome da se žalimo. Početkom oktobra obratili smo se ponovo Ustavnom sudu da nešto preduzme, ali od njih još nema odgovora - dodaje Dragana.


"Vesti" su se obratile Kosovskoj agenciji za imovinu, iz čijeg se podugačkog odgovora može zaključiti da je problem sistemski, jer Agencija tvrdi da nema para za rušenje, a lopticu prebacuje na kosovsko ministarstvo finansija.


- Ako se posredovanje ne ostvari, agencija je dužna da počne sa drugim pravnim lekovima, kao što su iseljenje ili rušenje nezakonito podignutih građevina. U vezi sa pripremom rušenja nelegalnih objekata agencija je zatražila od Ministarstva finansija da izdvoji odgovarajuća sredstva za tu svrhu. Kosovska Agencija za imovinu je budžetska organizacija i njene aktivnosti zavise od podrške vlade.

Međutim, Agencija nije dobila nikakav odgovor do danas. Agencija će biti obavezna da postupi uklanjanjem bespravno izgrađenih građevina, ali samo ako joj sredstva za ovu namenu postanu dostupna - kažu u Kosovskoj agenciji za imovinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online