Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 31.10.2014.
05:49
J. L. Petković - Vesti A

Austrijski kapital stiže u Srbiju

- Drago mi je da mogu da učinim za svoju državu, svoj region, i dajem sve od sebe da tako i bude. Cilj mi je da što pre spojimo austrijske i srpske kompanije, i da se što pre krene sa ozbiljnim radom - kaže Zoran Kalabić, član Senata privrede Austrije, koji ima 400 članova, a od februara u svom okrilju i Senat privrede Srbije.

Austrijski kapital stiže u Srbiju

Kalabić, jedan od direktora međunarodne agencije za nekretnine ERA ugostio je u Beču delegaciju privrednika iz Jagodine, koju je predvodio predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma.

Pohvala Vučiću i Palmi

Zbog čega ranije nije došlo do privredne saradnje?
- Dolaskom Aleksandra Vučića na vlast stvorili su se uslovi za bržu saradnju, za neogranične mogućnosti. Dragan Marković je taj koji to odlično gura. Evo, sada imamo podršku i možemo neometano da radimo.

Šta Senat privrede Austrije može da uradi na pospešivanju saradnje dve zemlje?
- Od februara je krenula nova inicijativa Senata privrede Austrije i mi smo već održali dve prezentacije u Novom Sadu i Beogradu, što je naišlo na veliki odjek u Srbiji. Naš cilj je da se ograničimo na regione Srbije i insistiram da Jagodina bude regionalni centar. Dopada mi se način, rad i komunikacija gospodina Markovića koji svoje privrednike vodi po svetu, a njihov rad predstavlja investitorima, kao i sve mogućnosti ulaganja u Jagodini. U ime Senata privrede Austrije predložio sam da se upravo lociramo u Jagodini i da to bude naš regionalni centar u sferi poljoprivrede i ekonomije.

Što više mešovitih firmi

- Naš cilj je da spojimo austrijske i srpske kompanije, da dovodimo strateške partnere, pravimo fabrike. Potom da te proizvode koje napravimo u Srbiji, izvozimo na prostor EU, prvenstveno u Austriju i Nemačku. S druge strane, želimo da otvorimo što više mešovitih preduzeća u Austriji kako bismo unapredili tu saradnju - kaže Kalabić.

Kakve su mogućnosti za biznis u Jagodini?
- Jagodina je grad koji pruža velike mogućnosti stranim investitorima. Od zemljišta, infrastrukture, oslobađanja raznih poreza, tako da je veoma privlačna za nas. Mi možemo i verovatno ćemo uskoro organizovati odlazak austrijskih industrijalaca na čelu sa predsednikom Senata i bivšim austrijskim vicekancelarom dr Erhardom Busekom u Jagodinu.

Kao neko ko živi u dijaspori kako pomažete Srbiji?
- Meni je drago kada čujem da mogu da učinim za svoju državu, za svoj region. Dajem sve od sebe da tako i bude. U Austriji imam prijatelje u sferi politike i ekonomije, i cilj mi je da što pre spojimo austrijske i srpske kompanije. Takođe i Nemačke jer i tamo imamo svoj ogranak. Želimo da se što pre krene ka Evropi, sa jednim ozbiljnim poslom i radom.

Petak 31.10.2014. 08:56
I treba da vratiš kapital u srbiji jer ga je tvoj pradeda Kalabić iz srbije i odneo ka fašistima u austriji i nemačkoj ,stara srpska poslovica kaže jedi i pi platiće tvoj unuk ,evo došlo je i vreme da unuk namiri račun
Petak 31.10.2014. 10:51
ako je ovo tačno,onda neka vučić kaže bez ustezanja,hvala kurcu.
Petak 31.10.2014. 16:49
Kakve su mogućnosti za biznis u Jagodini? - Jagodina je grad koji pruža velike mogućnosti stranim investitorima. Od zemljišta, infrastrukture, oslobađanja raznih poreza, tako da je veoma privlačna za nas..... Šta nam napriča čovjek, nema šta, svi putevi vode za Jagodinu..., baš me interesuje, kada počinju...?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online