Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Četvrtak 30.10.2014.
08:21
blic.rs/G.B. A

Rusi i Konuzin reketirali srpske firme?!

Komisija za hartije od vrednosti podnela je krivične prijave protiv zastupnika ruske firme ZAAB zbog ucenjivanja najuspešnijih srpskih kompanija.

A mislili smo da nam je veliki prijatelj: Bivši ambasador Rusije Aleksandar Konuzin
 

Naime, predstavnici ove firme u Srbiji su na berzi kupovali manjinske pakete akcija naših firmi, a zatim ucenjivali većinske vlasnike da otkupe deonice ZAAB-a po višim cenama od tržišnih.

Krivične prijave su, kako za Blic potvrđuje predsednik komisije Zoran Ćirović, podnete Prvom osnovnom javnom tužilaštvu protiv bračnog para Miroslava i Maje Bojčić, zastupnika ZAAB-a, zbog sumnje da su izvršili krivično delo ucene u pokušaju Valjaonice bakra a.d. Sevojno.

Iznurivanje uz pomoć advokata

Grupe poput ZAAB za žrtve biraju najuspešnije.

- Kupe akcije i odmah krenu da malteriraju većinskog vlasnika. Traže reviziju finansijskog izveštaja, uvid u knjige... Iznurivanje se pojačava stalnim tužbama, pa vlasnik, da bi zaštitio posao, odluči da ih isplati. Sa ovim grupama povezani su i neki advokati, objašnjavaju brokeri za Blic.

 - Komisija je uočila postojanje jednog broja lica, tzv. profesionalnih malih akcionara, koji se učestalo pojavljuju u svojstvu malih akcionara u nizu firmi u kojima se očekuje ostvarivanje zarade usled porasta cene akcija. Uočeno je, takođe, da se neki od tih malih akcionara ne libe da vrše različite oblike pritiska na većinske akcionare u cilju ostvarivanja imovinske koristi - objašnjava Ćirović.

Bojčići su većinskim vlasnicima firmi pretili "mnogim neprijatnostima" ako ne otkupe njihove cene po višoj ceni od tržišne. Uz to, hvalili su se da imaju podršku vrha srpske države i čak “mahali” podrškom kabineta predsednika Tomislava Nikolića, piše Blic.

U Nikolićevom kabinetu je potvrđeno da je predsednikov savetnik Predrag Mikić primio predstavnike ZAAB-a. Na pitanje da li kabinet proverava identitet onih koji dolaze kod njih, sa Andrićevog venca poručuju da je pomenuta delegacija bila kod njih uz preporuku.

- Oni su primljeni na molbu tadašnjeg ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Konuzina, a nakon razgovora upućeni su na nadležne institucije - kažu u kabinetu predsednika.

Na meti grupe ZAAB, koja je zvanično registrovana na Devičanskim ostrvima, našla se i "Voda Vrnjci". Kako za Blic priznaje generalni direktor ove firme Radovan Simović, njihova iskustva sa predstavnicima ZAAB-a su loša.

- Svi njihovi postupci od momenta kupovine akcija usmereni su na rušenje naše firme. Samo mesec dana po kupovini akcija pokrenuli su prvi spor protiv nas i odmah krenuli

Reketaše ugostio Nikolićev savetnik Mikić

Predstavnike ZAAB primili smo na molbu ambasadora Konuzina, kažu za Blic u kabinetu predsednika.

sa podnošenjem prijava i pritiscima da im se otkupe akcije po višestruko višim cenama od tržišnih. Pretili su nam autoritetima sudske i izvršne vlasti i stvarali privid da su oni oštećeni mali akcionari - objašnjava Simović i dodaje da su za tri godine zastupnici ZAAB-a podneli čak 54 prijave protiv kompanije, od kojih su sve odbijene.

“Blic” je kontaktirao sa Ambasadom Rusije, u želji da sazna i njihov stav povodom angažovanja bivšeg ambasadora i aktivnosti zastupnika ZAAB-a, ali nisu uspeli da dobiju odgovore. Ni Milovan Bojčić se nije javljao na telefone poznate redakciji.

Hitna isplata ili ideš u medije

Blic je došao u posed jednog od pretećih mejlova upućenih vlasnicima Valjaonice Sevojno. U njemu Miroslav Bojčić traži hitnu isplatu 200.000 evra na ime otkupa akcija. U suprotnom, kako navodi, sledi "drugi scenario". Grupa će, piše u dopisu, na sudu tražiti naknadu štete, pokrenuti prijave protiv menadžera i optužiti ih za poslovne delikte i sve dati srpskim i stranim medijima. U Valjaonici nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj.

Ruski investitori neće tek tako u Srbiju

Četvrtak 30.10.2014. 08:39
Traže reviziju finansijskog izveštaja, uvid u knjige... Пази само како су их малтретирали :-), тражили су увид у пословање у фирми где су мањински власник ха,ха,ха. А бахати менаџмент навикао да ради без контроле, шта хоће и како хоће. Па да би се решио тога сами понуде да откупе акције да би и даље могли да раде како хоће и шта хоће :-) А онда, на пример ја треба да им продам свој удео по цени за оју они процене да је довољна, е па не може, ја цену одређујем јер ја продајем ;-) А онда се појави име бившег руског амбасадора и види како згодно за још један пљувачки текст о Русима :-) Е па овако, може те га подувати Русима багро продана !
Četvrtak 30.10.2014. 08:56
Svi nas cerupaju! Jos malo, pa ce od nas napraviti supicu.
Četvrtak 30.10.2014. 08:37
Па шта, кад може она творевина " € -U- , сад и нато " и свакакви лопови већ скоро 15 година, зашто не би могли и браћа Руси ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online