Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 21.10.2014.
14:22
24sata.rs A

Bez panike, ali... Beograd bi mogao da potone!

Zgrada u zemunskoj Ulici 22. oktobra, naglo je počela da tone, a zabrinjavajuća je činjenica da to nije jedinstven slučaj u gradu. Potencijalno je ugrožen ceo Beograd, osim Tašmajdana i okoline, jer su zgrade podizane na lesnoj (sedimentna, lako porozna, laporovita ili glinovita stena) i peskovitoj podlozi, prenosi list 24 sata.

Nadamo se da će ostati Beograd na vodi, nikako u vodi...
 

Građevine mogu godinama da stoje stabilno, ali opasnost dolazi od vode, odnosno dotrajalih kanalizacionih i vodovodnih cevi, koje mogu da procure i “miniraju“ zgradu.

- Zgrada može da utone za pet do šest dana. Les spada u najosetljivije vrste tla što se tiče prodora vode. Nije potrebno da voda teče i da ga spira, dovoljno je da kaplje, a les će zbog svoje porozne strukture da se sabije, a tlo će pod opterećenjem objekta da se slegne - objašnjava profesorka Građevinskog fakulteta Mirjana Vukićević.

Zidovi popucali za tri dana

Pucanje cevi može za svega nekoliko dana da obruši zgradu koja nikada nije imala sličnih problema. Upravo to se dogodilo u zemunskoj zgradi, čiji stanari su opisivali jezive zvuke škripanja, otpadanja maltera i stvaranja pukotina pred njihovim očima. Za svega tri dana zgrada se odvojila od susedne, zidovi su popucali kao posle zemljotresa, a podovi se iskrivili.

Jedan od najupečatljivijih primera poslednjih godina je potonuće zgrade PMF-a koja je prošle godine trajno sanirana.

- Problemi na PMF-u su se povremeno javljali 40 godina. U jednoj prostoriji pod je izgledao kao trbuh, jer su zidovi ulegli i četvrt metra. Pre tri godine pukla je cev ispod Studentskog trga i stubovi prednjeg dela zgrade ulegli su više od 10 centimetara - kaže profesorka Vukićević.

Problem se najčešće rešava pobijanjem šipova, tako da se opterećenje objekta prenese na neke dublje slojeve zemlje koji su znatno otporniji. Da bi se potonuće PMF-a trajno zaustavilo, građevinci su ispod cele zgrade utiskivali šipove.

Lesna podloga je najveći problem pošto i neprimetno, ali trajno curenje cevi vlaži teren, zbog čega može iznenada da se slegne. To ne znači da je i ostatak grada siguran, jer tekuća voda lako može da spere i peščane novobeogradske nasipe ili da stvori klizište na padinama. Jedina čvrsta podloga je stena, a stenovito tlo u Beogradu postoji samo oko Tašmajdana.

Međutim, svaka lokacija je specifična, pa se pre gradnje najpre detaljno ispituje tlo. Dobro sagrađena zgrada biće stabilna i na podvodnom terenu, a greške u gradnji mogu da izazovu pomeranja, ali znatno sporije.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.10.2014. 14:43
Odavno je taj grad izgubio Božji blagoslov.nemoral, pohlepa, izdaja, korupcija, ubistva..samo su neki od smrtnih grehova ovog antisrpskog grada.
Utorak 21.10.2014. 15:27
Beograd je pijavica koja parazitira nad celom Srbijom. Sva razvijenost i izgrađenost Beograda počiva na dekadenciji ostatka Srbije.
Utorak 21.10.2014. 15:08
beograde..u bodljikave zice treba da te ograde
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online