Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 19.10.2014.
08:28
Blic A

Ministar odbrane: Čak smo i kišu pokušali da sprečimo

Posle održane vojne parade ministar odbrane Bratislav Gašić ne skriva da je ponosan na ono što je Vojska Srbije pokazala pred građanima i Vladimirom Putinom.

I kišu pokušali da spreče: Kiša nije smetala ni vojnicima ni članovima Vlade
 

- Prezadovoljan sam vojnom paradom. Još da nije kiša padala, svet bi video naše besprekorno izdanje u punom sjaju.

Ali ja protiv Boga ne mogu, iako smo učinili sve. I kišu smo probali da sprečimo, ali o detaljima neću da govorim - zagonetan je bio Gašić u izjavi za “Blic”.

Kako se sprečava kiša

Kiša se može sprečiti istim uređajima kojima se i veštački izaziva. Reč je o sistemu za zaštitu od grada. Ovaj sistem se sastoji od raketa sa punjenjima od srebro-jodida ili suvog leda i od radara. Rakete se ispaljuju u oblake i oslobađaju vodu i so kako bi na kraju došlo do kiše. Na isti način može se sprečiti i prevelika količina padavina na jednom mestu, tako što se oblaci stimulišu da daju padavine na svom putu pre nego što stignu do kritičnog mesta. Ova metoda izazivanja kiše najrasprostranjenija je u Americi, Kini i Rusiji.

 

Posebno je fasciniran činjenicom da se u jednom trenutku, dok su iskakali padobranci, na nebu pojavila i duga.

- Duga na nebu koja se pojavila bila je nešto sasvim posebno i za vojnike i za građane koji su posmatrali. Prezadovoljan sam kompletnom organizacijom koja je bila veoma kompleksna - rekao je Gašić.

Ministar odbrane nije imao nijednu reč zamerke na organizaciju. Hvalio je redom sve, od protokola do komunalnih preduzeća.

- Svi su svoje zadatke obavili na najvišem nivou. Zahvalio bih svima koji su učestvovali u organizaciji, od protokola, preko Vojske, do grada Beograda i njegovih komunalnih preduzeća. RTS-u sam poslao zahvalnicu za pravi podvig koji su napravili prenoseći paradu - rekao je Gašić.

On je u petak sa 17 ruskih pilota, članova akrobatske grupe „Striži“, i 17 pilota Vojske Srbije posetio Kruševac, gde su obišli Spomenik kosovskim junacima i Mozaik salu u Starom načelstvu.

- Želeo sam da ruskim i našim pilotima u gradu gde sam bio gradonačelnik do pre šest meseci pokažem Spomenik kosovskim junacima koji je nama vrlo važan. Tako sam hteo da im zahvalim za sve ono što su pokazali na paradi - kazao je Gašić.

Pukovnik Vojske Srbije Predrag Bandić zahvalio je Kruševljanima na dočeku.

- Leteli smo krilo uz krilo sa kolegama iz Ruske Federacije i to je simbolika koja potvrđuje 70-godišnju spremnost naših armija da se zajednički bore protiv fašizma. Ovde su i piloti koji su pomagali u poplavama. Cenimo ovu zahvalnost - rekao je pukovnik Bandić.

Osjankin: Naše veze sa Srbijom biće još tešnje

Pilote grupe „Striži“ predvodio je potpukovnik Sergej Osjankin, koji je istakao da je njemu i kolegama velika čast što su ovde.
- Većina naših pilota ima oko 35 godina, ali su dugo u grupi i non-stop su u treninzima. Često letimo po inostranstvu. Meni je ovo druga poseta Srbiji. Bio sam ovde 2012. godine kada je obeležavano 100 godina avijacije u Srbiji. Nadamo se da ćemo sada regularno dolaziti u Srbiju i da će veze biti još tešnje. Oduševljeni smo odnosom između Srba i Rusa i toplinom koju svi pokazuju prema nama - rekao je Osjankin.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.10.2014. 09:38
"JUNAČKI" ste pokušali da SPREČITE KIŠU . JEDAN MAJMUN NIJE HTEO NI KIŠOBRAN NI KABANICU DA BI GA JOŠ DESETAK BUDALETINA PODRŽALO . VERUJEM DA SE PUTIN I DANAS ČUDI GOVEDIMA KOJA STOJE BEZ IKAKVE ZAŠTITE PO ONAKVOM PLJUSKU . UVEK SE BUDALE SAME POKAŽU NJIH NE TREBA TRAŽITI .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online