Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 19.10.2014.
08:48
J. L. Petković - Vesti A

Iz stana me isterao otac Kaćuše Jašari

Pomoć političara, kako kaže, poslednja je nada Radmile Vulićević (59) iz Prištine da povrati stan od 68 kvadrata, koji je, objašnjava zbog političara i izgubila. Iz stana ju je, kako tvrdi, isterao Halil Fejzulahu, nekadašnji Titov političar i otac kosovske političarke Kaćuše Jašari. On je u međuvremenu preminuo, a njegova kći, tvrdi Radmila, bez ikakvog pravnog osnova i dalje živi u tom stanu. Posle 15 godina borbe za imovinu, Vulićevićeva ocenjuje da je vladavina prava na Kosovu - potpuno zatajila.

Radmila Vuličević iz Prištine deceniju i po bori se za svoju imovinu
 

Samo na papiru, od Agenicije za imovinu UN do Kosovske agencije za imovinu (KPA), svi priznaju Radmili pravo vlasništva, ali, ističe ona, niko prstom nije mrdnuo da se ona ponovo u njega useli.


- Stan sam dobila od Izvršnog veća Kosova. Iz stana nas je juna 1999. godine isterao Halil Fejzulahu. Njegova ćerka, Kaćuša Jašari je bila naša komšinica, koja je stanovala preko preko puta nas. Fejzulahu, kao savezni funkcioner je već imao otkupljeni porodični stan u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu, ali je pre nego nam je dodeljen, koristio naš stan kao službeni. Verovatno je zato sebi dao za pravo da ga preotme kada su Srbi proterani iz Prištine - priča Radmila.
 

U međuvremenu, Fejzulahu je preminuo, a u stanu je ostala Jašarijeva. Radmila sumnja da je tu politika umešala prste, jer je sedam godina trebalo kosovskoj Agenciji za imovinu da joj potvrdi pravo imovine, a zatim je donela rešenje "kojim se na perfidan način to pravo oduzima".

Lažni poziv na povratak

- Petnaest godina sam odlazila na sastanke koje su organizovale strane nevladine organizacije i ambasade. Albanci nam poručuju - imate pravo da se vratite, Srbi se smenjuju u pregovaračkim timovima, a naš problem ostaje nerešen. I onda smo mi na tim sastancima samo brojevi, statistike, koje ne mogu da vrate ono što je njihovo - kaže Radmila.

Ona sada ima pravo vlasništva, a Jašarijeva pravo korišćenja, ali za to Radmila ne dobija nikakvu nadoknadu.


- Izgleda da su bivši političari još moćni. Sa željom da me "ućutka" odjednom me je KPA obavestila će formirati fond iz kojeg će Vlada Kosova otkupiti moj stan. U suštini, oni kažu da sam vlasnik, ali moram da ga prodam, a pri tom me nisu ni pitali da li to želim. Naravno, ni od toga nema ništa. Niti je taj fond formiran, niti u njemu ima jednog evra. Cilj je bio da ćutim - kaže ona.


Radmila za pomoć obraćala i Hjuman rajts voču, Oebsu, zaštitniku građana..., ali pomoći nije bilo. Ona upozorava da formiranje fonda pogađa mnoge srpske porodice prognane sa Kosova i apeluje na političke predstavnike Beograda i Prištine da obrate pažnju na ovu temu i stave je na briselski sto.

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.10.2014. 08:55
Kaćuša jašari-jašući na kari
Nedelja 19.10.2014. 11:20
Слобина Каћуша
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online