Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Petak 17.10.2014.
14:57
Beta A

Ekonomist: Vučić prema medijima kao Rus

Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu ističe glavne dileme Srbije čiji je ključni strateški cilj da se pridruži Evropskoj uniji, ali odbija da Rusiji, svom tradicionalnom savezniku, uvede sankcije, piše danas britanski nedeljnik Ekonomist. List dodaje da i ophođenje srpskog premijera Aleksandra Vučića prema medijima takođe ima "rusku notu".

Putinova poseta istakla srpske dileme, piše britanski list
 

U tekstu pod naslovom "Evropa ili Rusija", list navodi da je čak u čast Putinovog dolaska vojna parada povodom 70-ogodišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu pomerena četiri dana unapred, a iznad srpske prestonice leteli su ruski borbeni avioni.

I ophođenje srpskog premijera Aleksandra Vučića prema medijima takođe ima "rusku notu", ocenjuje list i navodi da urednici sklanjaju telefone tokom osetljivih razgovora iz straha da ih ne prisluškuje tajna služba, da je poznata kontakt emisija skinuta s programa, i da svako ko postavlja kritički intonirana pitanja u vezi Vučića rizikuje da ga "rastrgnu" tabloidi koji su verni premijeru.

List prenosi ocenu novinarskog udruženja da sloboda govora i kritika umiru u sprskim medijima i da novinari prmenjuju autocenzuru, dodajući da od ubedljive pobede na izborima u martu Vučić sve više kontroliše stvari.

I pored toga, čini se da mnogi Srbi vole tu autoritarnu crtu, dodaje list i prenosi rezultate anketa koji pokazuju da bi polovina birača, da se danas održavaju izbori, glasala za Srpsku naprednu stranku (SNS), a opozicija bi jedva prešla cenzus za ulazak u skupštinu.

List, međutim, ukazuje da Vučić takođe mora da zadovolji EU i da promoviše regionalnu stabilnost, dodajući da iduće nedelje Beograd treba poseti albanski premijer Edi Rama, ali da je poseta dovedena u pitanje posle fudbalske utakmice izeđu dve zemlje, 14. oktobra, prekinute zbog svađa i nasilja pošto je na stadion uleteo albanski nacionalistički transparent.

Pozivajući se na neimenovanog "političkog insajdera" Ekonomist dodaje da zapadne vođe žele da očuvaju mir na Balkanu i da zato umanjuju značaj toga što Srbija klizi u autoritarizam. Za mnoge Srbe, dodaje on, nije pitanje da li je Vučić nacionalista, nego "da li je demokrata".

Ekonomist navodi da je u najnovijem EU izveštaju o Srbiji posebna zabrinutost izražena oko medija, što izgleda malo verovatno da će se popraviti.

POVEZANE VESTI

Petak 17.10.2014. 15:08
POSTOVANI CITAOCI, REDAKCIJO I KOMENTATORI !!! UKUCAJTE NA GOOGLE: "DEAR PUTIN.com" (dragi Putine) PISMO-PETICIJA OBICNIH LJUDI PREVEDENA NA SKORO SVE SVETSKE JEZIKE, U KOJEM SE ELEKTRONSKIM POTPISIVANJEM PRIDRUZUJETE OBICNIM LJUDIMA SIROM ZEMALJSKE KUGLE, KOJI SU PROZRELI POKUSJE POPUT OBARANJA MALEZIJASKOG AVIONA I NEPRAVEDNO UVEDENIH SANKCIJA RUSIJI DA SE IZAZOVE 3-CI SVETSKI RAT !!! UCESTVUJTE U OVOJ GLOBALNOJ AKCIJI I PODRZITE TEZAK I MUCAN RAD V.V.PUTINA I RUSKE VLADE U OCUVANJU SVETSKOG MIRA !!!
Petak 17.10.2014. 17:15
"Prema rusima kao Rus". Prema nemcima kao Nemac, Prema amerikancima kao Amerikanac, Prema albancima kao Albanac, KOLIKO LICA IMA TA PICA ?
Petak 17.10.2014. 15:25
Vucucu drzi se samo Rusije, otkaci Eu, oteraj siptare i onda cemo mozda svi glasati za tebe!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online