Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 16.10.2014.
19:34
Beta A

Tači: Spasili smo dete u Siriji!

Obaveštajna služba Kosova je sprovela uspešnu akciju spasavanja jednog osmogodišnjeg deteta koje je bilo u rukama organizacije "Islamska država" (EI) u Siriji, gde ga je odveo njegov otac, džihadista s Kosova, saopšteno je u Prištini.

Ponosan: Spasili kidnapovano dete, koje je otac odveo u džihad

"Obaveštajna služba Kosova (AKI) je našla i osigurala bezbedan povratak na Kosovo Eriona Zene koji je vraćen majci", rekao je premijer Hašim Tači u saopštenju, ne iznoseći pojedinosti akcije.

"Juna ove godine naša obaveštajna služba je obaveštena da je jedan građanin Kosova, Arben Zena, otišao za Siriju sa svojim osmogodišnjim sinom, uprkos protivljenju majke tog deteta", izjavio je premijer.

Po izveštajima medija, Eriona Zenu je otac kidnapovao pre pet meseci. Erion je "bez saglasnosti svoje majke bio odveden da bi bio predat terorističkoj grupi koja se bori u Siriji i Iraku"
 

Dete je stiglo u Prištinu avionom u sredu uveče. Dočekali su ga majka Pranvera i predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

"Operacija je postigla cilj", zvanično je saopšteno.

Predsednica Kosova je izjavila da je odobrila akciju "uprkos teškoćama i opasnostima".

"Ovo je najlepši dan za mene, nadam se da drugi roditelji neće morati da se suoče s takvom sudbinom", rekla je Erionova majka reporterima.

Sudbina malog dečaka je izazvala veliko interesovanje na Kosovu čiji su se stanovnici solidarisali s njegovom majkom i više je puta su pozivali na njegov povratak. Pranvera Zena je javno govorila o tome. Ona je rekla da ju je otac deteta prevario tvrdnjom da je poveo dete na izlet. Međutim, otac i sin su putovali u susednu Albaniju, a odatle avionom za Tursku i potom otišli u Siriju.

Dok su bili u Siriji, mali Erion je na fotografijama prikazan s podignutim kažiprstom što je znak "Islamske države", i kako se igranje s drugom decom u oblastima opustošenim ratom, a nad decomksu zastave EI. Slike su objavljene na društvenim mrežama. Po proceni službi bezbednosti, oko 150 žitelja Kosova je angažovano u redovima džihadista u Siriji, a šesnaest je poginulo.

Na Kosovu je samo u avgustu uhapšeno 55 islamista, uključujući i 12 imama, među kojima i uticajni imam Velike džamije u Prištini Šefćet Krasnići, zbog sumnje da propovedaju radikalni islam.

Inače, ogromna većina od 1,78 miliona žitelja Kosova su veoma  umereni muslimani.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.10.2014. 20:42
VRATILI DETE DA GA NEGUJETE DA MALO OJACA. CEO SVET VAM VERUJE A I NOVINARIMA KOJIOBJAVLJUJU OVAKVA SRANJA. A OTAC GA ODVEO VEROVATNO U ZOLOSKI VRT, STA MU RADI MATORI BRADONJA U SIRIJI.
Četvrtak 16.10.2014. 22:35
Duga ruka albanske mafije, nema šta!
Petak 17.10.2014. 10:24
Pustili ga teroristi posto mu je tata bio zasluzni borac. Kakva crna njihova obavestajna sluzba hahahaha.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online