Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.10.2014.
06:35
Lj. I. A

"Cistler zastupao i pravo i pravdu"

Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner organizovao je prijem za ekipu filma "Branio sam Mladu Bosnu" o učesnicima Sarajevskog atentata i braniocu Gavrila Principa po službenoj dužnosti advokatu Rudolfu Cistleru.

Ambasador Johanes Ajgner
 

Ajgner je čestitao glumcima i autorima filma i ocenio da je to delo značajno jer brani pravnu državu.


- Film ima puno veza sa Austrijom a najbitnija poruka koja se odnosi na danas, ovde i svuda, jeste način na koji je doktor Rudolf Cistler shvatio ulogu branioca i službenika pravde - rekao je Ajgner.

Ovacije na beogradskoj premijeri filma
 

Golgota i časna služba

Atentatori su 28. oktobra osuđeni, petorica na smrt, a ostali na 20 godina robije jer su bili maloletni, a Cistler je 24 sata po okončanju suđenja prognan iz Sarajeva. Živeo je u Zagrebu, a u Sarajevo se vraća 1918. Drugi svetski rat zatiče ga u Zagrebu, gde ga ustaše odmah hapse i deportuju u zloglasni Kerestinec, ali ga supruga Nemica spasava dokazujući da nije Jevrejin. Nakon rata, Cistler se vratio u Sarajevo gde je njegova kćerka Vanda dugo godina bila operska primadona. Dao je u životu samo jedan intervju, 1937, i napisao jednu knjigu, "Kako sam branio Principa i drugove". Umro je 1960. godine.

On je rekao da je nebitno da li su pripadnici Mlade Bosne bili jugoslovenski junaci, socijalni romantičari, borci za socijalnu jednakost ili slepi ideolozi već kako je Cistler zastupao pravdu i pravo. Scenograf Srđan Koljević rekao je da je tema filma iznenađenje za gledaoce jer svi misle da o Sarajevskom atentatu znaju puno, iako zapravo ništa o tome ne znaju.


- Bilo mi je interesantno da sa strane sagledamo priču o braniocu Gavrila Principa po službenoj dužnosti, što takođe niko nije znao - rekao je on.


Koljević je dodao da je pre 20 godina počeo da istražuje priču o Cistleru kada je pročitao stenogram sa suđenja Principu i otkrio jednog zaboravljenog heroja. Prema njegovim rečima, u prvom planu filma su pripadnici Mlade Bosne Veljko i Jovanka Čubrilović, ali da su ga zanimale sve generacije upletene u Sarajevski atentat i kako se to odrazilo na njihove živote, zato što je ljudska dimenzija bitna za razumevanje događaja. Koljević je rekao da je film zasnovan na primarnim istorijskim i dokumentarnim izvorima kao i svedočenjima učesnika Sarajevskog atentata a ne na interpretacijama.


Priča prati događaje nakon atentata, 12. oktobra 1914. kad je počelo suđenje mladobosancima pred sarajevskim Okružnim sudom. U dvorani Vojnogarnizonskog suda tužilac Franjo Svara optužio je 25 osoba za veleizdaju, tvrdeći da su na silu hteli da otcepe BiH od Austrougarske i pripoje je Kraljevini Srbiji. Krivi su, rekao je on u prvom obraćanju, i za ubistvo prestolonaslednika iz zasede.

Dan kasnije, na istorijsku scenu stupio je Rudolf Cistler rekavši da se mladobosancima može suditi za "ubistvo", ali ne za "ubistvo prestolonaslednika" jer zakon u Bosni ne poznaje posebnu zaštitu prestolonaslednika. Osporio je i optužbu za veleizdaju, pozivajući se na Sanstefanski mir po kojem je Turska 1878. pristala na okupaciju BiH, ali je suverenitet ostao na strani sultana. Pošto BiH nije u sastavu monarhije, optuženi nisu mogli da je otcepe i pripao je Kraljevini Srbiji. Uz to, tvrdio je, aneksija BiH nije pravno utemeljena jer nije ratifikovana u austrijskom i ugarskom parlamentu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online