Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.04.2010.
12:00
Ž. Marković - Vesti A

Velimirović:Otkrićemo pravu istinu o Srebrenici

Proces razotkrivanja prave istine o događajima u Srebrenici jula 1995. godine daleko je od svog kraja i zato će institucije Republike Srpske nastaviti taj posao od momenta na kojem je stala nekadašnja Komisija Vlade RS za Srebrenicu kako bi pokušali da jednom zasvagda prekinemo brutalne manipulacije srebreničkim žrtvama od strane, pre svih, bošnjačkih političkih partija, tvrdi u razgovoru za "Vesti" Janko Velimirović, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina RS.

Janko Velimirović



- Odluka Vlade RS da povuče saglasnost na spisak nastradalih Srebreničana koji se do sada uzimao kao važeći, jedini je pravi put da istina izbije na svetlo dana i prestanu zloupotrebe. To znači da će se proces utvrđivanja stvarnog broja žrtava nastaviti.

U proteklih šest godina, izveštaj Vladine komisije za Srebrenicu je bezbroj puta zloupotrebljen iako ta komisija nigde nije navela da cifra do koje je došla predstavlja broj ubijenih, već broj onih koje su porodice prijavile kao nestale. Takođe, i sama komisija je navela da nije imala mandat da ispituje kako su određene osobe nestale i da je to posao koji treba da se nastavi.


x Na koji je način zloupotrebljen izveštaj komisije iz 2004. godine oko kojeg se danas diže velika bura?


- Zloupotreba je mnogo. Od toga da je broj nestalih do kojeg je komisija došla u Federaciji BiH odmah predstavljen kao broj ubijenih, a odluka Vlade da prizna rezultate te komisije, predstavljala se kao priznanje genocida.

To nema veze sa istinom. Dalje, ispostavilo se da je i na tom spisku ogroman broj ljudi koji su živi ili koji nisu stradali za vreme događaja u julu 1995. godine. Nikada nije utvrđena tačna struktura kolone koja se kretala iz Srebrenice prema Tuzli, a dobar deo masovnih grobnica nije iskopan, što navodi na sumnju da se neke stvari pokušavaju sakriti.


x Šta institucije RS mogu sada da urade?


- Mnoge okolnosti su se promenile u odnosu na period od pre šest godina. Imamo nove podatke, nove spiskove, i svakog dana na videlo izbijaju mnoge zloupotrebe. Ovom poslu ćemo se posvetiti iz samo jednog razloga, a to je utvrđivanje prave istine. Imamo razne spiskove koje sada treba uporediti, od popisa 1991. godine, preko spiska birača iz srebreničkog kraja na izborima 1996. godine i još neke spiskove. To su sve spiskovi živih osoba koji će nam pomoći u velikoj meri.


x Kakve informacije imate o tome da FBiH skriva podatke o preživelim Srebreničanima?


- Postoji izveštaj holandske vlade iz 1996. godine o broju lica koja su izbegla iz Srebrenice. FBiH krije taj spisak, jer bi on mogao mnogo toga da razotkrije.


x Hoće li, kada institucije RS završe ovaj posao, zloupotrebe i manipulacije konačno prestati?


- Mislim da to nikada neće stati. U proteklom periodu domaćoj i međunarodnoj javnosti stalno je servirana jedna te ista priča o genocidu koji su na tom prostoru počinili Srbi. Manipulacije su se događale iz dana u dan i to je trajalo godinama tako da će se to teško promeniti.

Tome su doprinele i neke presude Haškog tribunala, a najviše ona u slučaju generala Radislava Krstića, koji je osuđen za saučesništvo u genocidu. Na osnovu te presude, kasnije je donesena i presuda Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, i još neke presude, i to je vrzino kolo iz kojeg je sada teško izvući se, bez obzira na dokaze kojima se može osporiti ta priča o genocidu u Srebrenici.

 

Napravljena greška


x Zašto se vlasti RS nisu ranije bavile Srebrenicom, već su čekale da prođe šest godina od izveštaja Komisije Vlade RS?


- Sigurno je da je napravljena greška i da je u taj posao trebalo krenuti ranije. Verovatno se tada neke stvari ne bi ni dogodile jer bi istina bila drugačija od one koja se sada servira.

 

Recimo, deklaracija o Srebrenici koja je usvojena u Narodnoj skupštini Srbije donesena je upravo na osnovu tvrdnji koje trenutno važe u vezi sa tim slučajem, a postavljene su presudama iz Haga i zloupotrebljenim i izmanipulisanim informacijama.

 

Da smo krenuli ranije u ovaj posao, verovatno bi i ta deklaracija drugačije izgledala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online