Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 16.10.2014.
06:35
Z. M. A

Albanci napali i Srbe u Beču

Tenzije između Srba i Albanaca posle prekida fudbalske utakmice u Beogradu između reprezentacija Srbije i Albanije prenele su se preksinoć i na ulice Beča. Oko 50 Albanaca, kako navodi bečka policija, okupilo se u 16. bečkom okrugu, u ulici Otakringerštrase, u kojoj se nalazi veliki broj ugostiteljskih objekata čiji su gosti i vlasnici građani poreklom sa prostora bivše Jugoslavije.

Na sreću bez povređenih
 

Oni su bacali flaše i zapaljiva sredstva na jedan objekat čiji su gosti pretežno Srbi, nakon čega je intervenisala policija i oterala grupu albanskih izgrednika. Ubrzo potom u ovom delu Beča okupilo oko 200 Srba, koji su pokušali da probiju policijski kordon. Da bi se sprečili sukobi Srba i Albanaca u pomoć su pozvane specijalne jedinice policije VEGA i jedinice sa psima. Uz to je Otakringerštrase, sa svim prilazima sa Girtla potpuno bila zatvorena za saobraćaj.

Protiv izgrednika 30 prijava

Austrijska policija podnela je 30 prijava posle incidenta između Srba i Albanaca u Beču, u kojima na sreću nije bilo povređenih. Prijave su, kako je saopštila policija, podnete zbog
kršenja zakona o upotrebi pirotehničkih sredstava. U vezi sa 14 oštećenih automobila, među kojima je bilo i policijskih, pokrenuta je istraga.

Samo zahvaljujući velikom broju policajaca nije došlo do incidenta sa težim posledicama, a posle dva sata Srbi i Albanci su se razišli.

Brojno prisustvo policije sprečilo je sukob Srba i Albanaca, koji su se razišli. Prema saopštenju policije povređenih nije bilo, ali je oštećeno više vozila, među kojima i policijska kola.


Posle ponoći policija je, nakon što se situacija potpuno smirila, otvorila sve ulice, ali je bio primetan veći broj uniformisanih čuvara, koji su u ovom delu Beča dežurali celu noć. Vlasnik kafića, koji je bio meta provokacije Albanaca, u izjavi za "Vesti" rekao je da je njegov kafić bio pun u vreme odigravanja utakmice, jer je organizovano zajedničko gledanje prenosa.

Prema njegovim rečima tokom utakmice su u više navrata nepoznate osobe iz kola na kafić bacali razne predmete. Te incidente on je uredno prijavio policiji, ali ističe da na ugostiteljskom objektu ipak nije pričinjena nikakva materijalna šteta. Inače, u Otakringerštrase je u prošlosti u više navrata dolazilo do sukoba i okupljanja navijača reprezentacija zemalja bivše Jugoslavije i policija je pred svaku utakmicu u stanju pripravnosti.


Strahuje se da bi do sukoba Albanaca i Srba moglo u Beču doći i 9. novembra kada se u Drugoj pokrajinskoj ligi igra fudbalski meč između ekipa Kajzerebersdorf-Srbija 08 i Albanije, koja u svojim redovima ima kosovske Albance. Ova utakmica se smatra susretom visokog rizika, pa se ne isključuju mogući incidenti na terenu, ali i van njega. Od samog početka prvenstva ovaj meč zadaje brigu funkcionerima KE-Srbija 08, koji će se pobrinuti da sve protekne bez problema i ružnih scena.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.10.2014. 08:17
U istoriji Albanija nikada nije imala prijatelje, u "Sećanjima" od Edvarda Kardelja sa sastanka balkanskih zemalja u Atini 1947 godine na nivou predstavnika vlada tadašnji grčki diplomata Kaldaris ponudio je rešenje pitanja Albanije tadašnjem jugoslovenskom diplomati Kardelju.Kardelj nije prihvatio rešenje odgovorivši da je stav tadašnje jugoslavije da svaka zemlja samostalno kroji svoj put, nato mi je kaldaris odgovorio"Kako hoćete ali zapamtite albanci su u istoriji izdali savkoga i nemaju prijatelje a vi kako hoćete" nakon 10 godina Kardelj se dobro zapitao zašto mu je Kaldaris to rekao.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online