Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.10.2014.
21:51
Beta A

Izbori na Kosovu ako ništa drugo ne uspe. A možda ni tad

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ima dve mogućnosti za raspisivanje novih prevremenih parlamentarnih izbora, kazao je šef Grupe za pravne i politicke studije (GPPS) na Kosovu Fisnik Korenica.

Da li će biti novih izbora, pitanje je sad: Predsednica Jahjaga?

Korenica je agenciji Beta rekao da Jahjaga to može da učini nakon raspuštanja Skupstine Kosova sa dve trećine poslaničkih glasova, a po drugom scenariju to bi moglo da se dogodi nakon dva neuspela predloga za izbor premijera Kosova.

On je precizirao da je raspisivanje novih izbora nadležnost predsednice Kosova i može se iskoristiti samo ako se prekine mandat Skupštine u skladu sa Ustavom.

"Dakle, do raspisivanja novih izbora ne može doći bez prekida mandata, odnosno bez raspuštanja kosovskog parlamenta", rekao je Korenica, koji smatra da je za prevazilaženje političke krize "rešenje da se politički Blok i Demokratska partija Kosova (DPK) saglase o horizontalnoj podeli vlasti. Da se Bloku prizna Vlada, a PDK-u pozicija predsedavajućeg u Skupstini Kosova", naveo je Korenica.

On je rekao da se ukoliko ne bude saglasnost o tome, političke stranke mogu obratiti Venecijanskoj komisiji, da bi se dogovorili o načinu prevazilaženja institucionalne krize na Kosovu.

Član Grupe za pravne i političke studije, Dren Doli kazao za Betu da bi ukoliko i ta mogućnost ne uspe, tada bile iscrpljene sve mogućnosti i da bi po članu 84. Ustava Kosova, predsednica Jahjaga mogla da u roku od 45 dana raspiše nove poslaničke izbore.

Kosovski mediji preneli su danas da će predsednica čekati još ove nedelje na predloge lidera političkih partija za izlazak iz političke i institucionalne blokade. Pristinski mediji su preneli da je, posle danasnjeg sastanka lidera politickog Bloka saopsteno da su DSK, AZBK, Inicijativa za Kosovo i Samoopredeljenje protiv novih izbora.


Blok: Izbora neće biti, imamo dvotrećinsku većinu

Postizborna koalicija Demokratskog saveza Kosova, pokreta Samoopredelenje, Alijanse za budućnost Kosova i Incijative za Kosovo danas se ponovo izjasnila protiv ponavljanja izbora navodeći da imajudvotrećinsku paralmentarnu većinu i da mogu da formiraju institucije.

Kandidat za premijera ispred postizbornog bloka Ramuš Haradinaj tvrdi da ne može biti novih izbora
 

Lider AZBK i kandidat za premijera ispred postizbornog bloka Ramuš Haradinaj je već rekao da ne može biti novih izbora i da lider DPK Hašim Tači drži taocem konstituisanje institucija Kosova proizašlih iz izbora od 8. juna. Haradinaj je odbacio mogućnost odlaska na nove izbore, što je u izjavama ovih dana najavila predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

"Jahjaga može da odluči o sebi samoj, ali ne i o izborima, jer se radi o dve trećine poslanika koji ne traže izbore. Poslanici sami odlućuju da li će ići na izbore ili ne. Postoji parlamentarna većina, zato nema izbora", rekao je Haradinaj posle susreta lidera bloka.

Potpredsednica DSK Teuta Sahatćija je u izjavi za Radio Slobodna Evropa kazala da Ustavni sud treba da pojasni kako izaći iz krize u kojoj se Kosovo našlo upravo zbog odluke tog suda da poništi rezultate prve konstitutivne sednice.

"Prva mogućnost je da predsednica sama zatraži pojašnjenje od Ustavnog suda. Druga bi bila da zahtev za pojašnjenje podnese DPK. Ali pošto su poslanici sada položili zakletvu i postali punovažni, onda i jedan broj poslanika ima mogućnost da podnese zahtev Ustavnom sudu za pojašnjenje procedura proizašlih iz odluke koje je (Ustavni sud) doneo", kazala je Sahatčija i odbacila mogućnost održavanja novih vanrednih parlamentarnih izbora.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.10.2014. 22:53
JELI OVO POKUSAJ SMIRIVANJA TENDENCIJE ? KOJI IZBORI I NA CIJOJ ZEMLJI ??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online