Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 15.10.2014.
05:34
J. L. Petković - Vesti A

Hodžaj u Tačijevoj fotelji

Enver Hodžaj, aktuelni ministar spoljnih poslova Kosova, mogao bi biti mandatar nove vlade u Prištini. Ta opcija stiže sa nemačkog stola, a njen cilj je prevazilaženje višemesečne političke krize, saznaju "Vesti".

Više nikom nije potreban: Hašim Tači
 

Ambasade zemalja sponzora kosovske nezavisnosti ne žele da direktno učestvuju u formiranju nove vlade, ali znaju da su sada šanse za normalan rad institucija svedene na minimum.

Svađa u UN sa Dačićem

Nedavna sednica Saveta bezbednosti UN u Njujorku ostaće upamćena po žestokoj raspravi Envera Hodžaja i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića koji je optužio "kolegu" iz Prištine da zloupotrebljava sednicu za klasičnu propagandu.


Rasprava je počela o potpisivanju mirovnog sporazuma, priznanju nezavisnosti Kosova i članstvu u raznim međunarodnim organizacijama, koje je Dačić nazvao "pokušajem zloupotrebe dobre volje Beograda", a završila se žestokom razmenom reči u vezi s ukrajinskom krizom.

Opcija sa Hodžajem kao novim premijerom, koji kao jedan od čelnih ljudi Demokratske partije Kosova Hašima Tačija važi za osobu koja ima dobre odnose sa zvaničnim Berlinom, za sada se glavnim kosovskim političkim akterima predstavlja na nivou "opipavanja pulsa".


U toj varijanti, Tači bi prepustio mesto šefa vlade Hodžaju, a taj potez bi napravio prostor za koalicione pregovore za drugoplasiranu na junskim izborima - Demokratski savez Kosova (LDK) Ise Mustafe.


Naš izvor podseća da "trenutno nijedna od dve opcije nije u stanju da oformi vladu".
Osim toga, Haradinaj je u očima stranih predstavnika napravio autogol ulazeći u koaliciju sa Samoopredeljenjem, kojima, naročito ambasada SAD, nije spremna da oprosti incident iz juna prošle godine, kada su pristalice tog pokreta napale poslanike Samostalne liberalne stranke i okružile ambasadorku SAD Trejsi En Džejkobson prilikom ulaska u zgradu Skupštine Kosova. S druge strane, zbog dugogodišnjih loših odnosa sa LDK, Tačijeva stranka nema dovoljnu većinu.


Interesantno da je naslednik Skendera Hisenija na mestu šefa kosovske diplomatije najuporniji zagovornik izlaska iz krize i sporazuma između stranaka Hašima Tačija, Ise Mustafe i Ramuša Haradinaja.


- Mislim, da bismo za nekoliko nedelja mogli da prevaziđemo ovo stanje. Ako se to ne desi i ako ne budemo u stanju da razrešimo ovu političku krizu, Kosovo očekuje degredacija u državnom, ekonomskom i ostalim vitalnim sferama i vraćanje unazad - izjavio je nedavno Hodžaj.
 

Istoričar

Enver Hodžaj je diplomirao 1993. na Univerzitetu u Prištini, na katedri za istoriju. Redovne studije nastavio je na Univerzitetu u Beču, na Fakultetu humanističkih nauka. Godine 2008. izabran je za ministra za obrazovanje, nauku i tehnologiju u kosovskoj vladi.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.10.2014. 06:49
Srbi, procitajte komentare ustasa oko utakmice sa Albanijom u vecernjem listu.Ja nisam mogao da vjerujem koliko lazu i mrze.Koji su to bolesnici.
Sreda 15.10.2014. 08:50
vasiljevic Читао сам, ту се нема чему чудити, међутим, коментар новинара о ономе што се десило је веома коректан. Коментар сарајевског Ослобођења је такође веома коректан;
Sreda 15.10.2014. 08:53
Надзор Читао сам, ту се нема чему чудити, међутим, коментар дописника је веома коректан. У сарајевском Ослобођењу коментар је такође веома коректан.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online