Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 14.10.2014.
04:32
J. L. Petković - Vesti A

"Počnite bitku dok su teroristi daleko"

Irak trenutno vodi borbu protiv terorizma u ime celokupne ljudske civilizacije. Mi smo u prvim borbenim redovima iz mnogih razloga, ali ta zla bolest je pretnja za ceo svet, pa i za Srbiju, kaže za "Vesti" ambasador Iraka u Srbiji dr Falah Abdulsada.

Počnite bitku dok su teroristi daleko
 

Iznoseći i svoje privatno mišljenje na temu koliko Srbija ima razloga za strah od terorizma, on ističe da je "na bezbedonosnim institucijama Republike Srbije da započnu borbu protiv terorizma i terorističkih organizacija dok su one daleko".


- Jer kada dođu ovde, Srbija i njeni građani će izgubiti - podvlači ambasador.
 

Zahvalni na pomoći

Najavljena je pomoć Srbije u obuci. O čemu je tačno reč?
- Vlada Republike Srbije i njene određene bezbedonosne institucije su izrazile spremnost za obuku iračkih kadrova, studenata, i to unutar samih vojnih institucija u Srbiji. Takođe, spremni su da pruže pomoć u oružju Iraku. Kao što znamo, ne postoji mogućnost da Srbija učestvuje borbenim avionima u operacijama u Iraku, i mi imamo razumevanja za to, i istovremeno poštujemo i cenimo stav Srbije i njenu potporu Iraku. Trenutno nema razgovora na temu kopnenih operacija niti se takva opcija uzima u obzir, jer je trenutno kontrolisana situacija uz podršku koalicionih snaga na čelu sa SAD udarima iz vazduha, dok su na zemlji redovne jedinice iračke vojske uz pomoć narodnih i kurdskih formacija.

Kakva je situaciju u Iraku?
- Jedinice regularne vojske vode borbu protiv zločinačkih, terorističkih organizacija. Na žalost, tim terorističkim organizacijama priključili su se pripadnici više od 80 različitih nacionalnosti iz raznih delova sveta. Među njima ima i osoba iz Srbije i drugih balkanskih zemlja. Ipak, redovne jedinice iračke vojske uz pomoć organizovanih narodnih formacija su uspele da im stanu na put, zaustave njihovo napredovanje i odbrane Bagdad, i oslobode mnoge iračke gradove, kao i neke oblasti u pokrajini Sindžar. Ali, rat još traje. Te terorističke grupacije bi bilo veoma lako uništiti da na žalost oni ne koriste nevine civile: ženu, decu, starce kao živi štit, pa naša vojska ne može da koristi silu koja je potrebna.

U Srbiji se uglavnom misli da je terorizam od nas daleko. Šta biste Vi poručili?
- Terorizam ne poznaje granice i tu nema izuzetaka. Srbija može da bude geografski daleko od Iraka, ali to ne znači da teroristi ne mogu da stignu do Srbije. Terorizam je opasna bolest i borba protiv njega je teška. Za postizanje svojih ciljeva i okupljanja sve većeg broja ljudi, teroristi koriste i samu religiju. U slučaju da postoje građani Srbije, bilo da su sa juga države ili sa Kosova, koji su deo tih terorističkih organizacija i učestvuju u njihovim aktivnostima, pitanje je - šta će oni raditi kada se vrate? Da li će, po povratku, početi da se interesuju za kulturu i umetnost, ili će nastaviti da rade ono što su započeli? Da li će posećivati bioskopske sale i ići na pozorišne predstave? Mogu da potvrdim da će nastaviti sa svojim radom, i da će ciljati na sve ono što je čovečno, humano i civilizovano.

Kakva je podrška države Srbije Iraku u borbi protiv terorizma?
- Srbija je u više prilika izrazila svoj jasan, pozitivan stav, i nije ništa novo da Vlada Srbije pruža podršku vladi i narodu Iraka. To mišljenje je izneo i premijer Aleksandar Vučić nedavnom pismu svom iračkom kolegi, gde je rečeno da je Srbija spremna da pruži potrebnu podršku i da osuđuje terorističke napade u Iraku. Osim premijera, taj stav su predstavili i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar policije Nebojša Stefanović. Prema mom saznaju, takođe postoji pismo koje je premijer Srbije uputio predsedniku SAD Baraku Obami vezano za ovu tematiku.
 

Kulturom protiv terorizma

Ovogodišnja nedelja iračke kulture u Beogradu je organizovana pod sloganom "Kulturom protiv terorizma". Otkud ta ideja?
- Za slogan kulturom protiv terorizma odlučili smo se zato što verujem da je sam terorizam zla ideologija i protiv nje ne možemo da se borimo samo oružjem. Moramo da se borimo i idejom, pa pored oružja koristimo i kulturu. Oružjem se može ubiti jedno ili dvoje terorista, ali ne i sama ideja i ideologija, pa će posle njih doći drugi teroristi. Iz tih razloga smatramo da su kultura, književnost, umetnost... veoma važni instrumenti koji mogu biti korišćeni u borbi protiv ideologije terorizma.

Utorak 14.10.2014. 09:24
ТЕРОРИЗАМ ЈЕ БОЛЕСТ-ЗОВИТЕ ДОКТОРА!!!
Utorak 14.10.2014. 12:41
Mi imamo teroriste u svojoj sopstvenoj zemlji koje je zapad i amerika postavila na pijadestal slobodarstva.To je ista vrsta protiv koje ti tražiš da se borimo ali ne naravno da branimo svoju zemlju već kao živi zid stanemo tamo gde amerika pokaže prstom.Znamo mi ko su teroristi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online