Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 13.10.2014.
15:04
J. L. Petković - Vesti A

DNKiM: EK izostavila važne činjenice iz izveštaja

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) sa žaljenjem konstatuje da je u najnovijem izveštaju o napretku Kosova, Evropska komisija (EK) izostavila nekoliko važnih činjenica važnih za medijsku zajednicu na Kosovu kao što su formiranje nezavisnog kanala na srpskom jeziku, okončanje istraga o otmicama, ubistvima i pretnjama novinara i onemogućavanje praćenja rada javnih institucija zbog izostanka prevoda na srpskom jeziku.

 
Sloboda medija za Srbe na Kosovu postoji samo u papirama Evropske komisije
 



DNKiM takođe zahteva od Evropske komisije i celokupne međunarodne zajednice da se ozbiljnije pozabave primenom Zakona o upotrebi jezika na Kosovu, pozivajući se i na istraživanje "Vesti" - Pravo na jezik u kojem je u Ustavu Kosova i sedam zakona izglasanih u kosovskom parlamentu ustanovljeno više od 4000 grešaka u prevodu sa albanskog na srpski.


- EK treba da hitno formira ekspertski tim koji bi ponovo izvršio prevod Ustava Kosova na srpski jezik pošto je istraživanjem srpskih novinara do sada pronađeno 1000 slovnih, gramatičkih i terminoloških grešaka u srpskoj verziji Ustava Kosova.

Umesto pozitivne ocene "kako Kancelarija povernika za jezike organizuje kurs u javnim institucijama za državne službenike" pravednije bi bilo izneti kritiku da se u većini javnih institucija ne poštuje Zakon o upotrebi jezika, kao što je na primer kabinet predsednice Kosova gde nikada do sada srpskim novinarima nije bio obezbeđen prevod na srpski jezik, navodi DNKiM.

Uključiti srpske medije

Društvo novinara pozdravlja deo izveštaja Evropske komisije u kojem se zahteva usvajanje strategije za digitalizaciju kao i usvajanje zakona i izrada tehničke pripreme.
- S obzirom da Kosovo nije članica ITU, i da su frekvencije pod nadležnošću Srbije EK treba da pozove Kosovo da tesnije sarađuje sa Beogradom kao i da uključi novinare iz srpskih medija na Kosovu kada je u pitanju ova oblast, zapaža DNKiM.


Društvo novinara Kosova i Metohije smatra da bi Evropska komisija trebalo da u izveštaju o napretku Kosova insistira na formiranju nezavisnog televizijskog kanala na srpskom jeziku, koji bi, kako ističu, signalom pokrivao celu teritoriju Kosova kako je to predviđeno Ahtisarijevim planom i Ustavom Kosova.


- Formiranjem drugog kanala Radio televizije Kosova prekršen je Ahtisarijev plan i Ustav jer su Srbi umesto nezavisnog medija dobili kablovski kanal pod "krovom" javnog servisa RTK. Nije uvažena dobra praksa iz regiona u kom ovakvi kanali imaju nezavisnu uređivačku politiku, upravni odbor i direktnu vezu sa regulatornim telom. Da taj srpski kanal, kako ga mnogi nazivaju, nije van uticaja političkih moćnika dovoljno govori i deo iz izveštaja EK da RTK, i dalje zavisi od finansiranja iz kosovskog budžeta, što, kako se navodi, podriva njenu uređivačku nezavisnost, navodi u saopštenju DNKiM.

EK "zaboravila" otete i ubijene

Društvo novinara ističe o da je "Evropska komisija u izveštaju o napretku Kosova "zaboravila" da zatraži okončanje istraga o otmicama i ubistvima novinara od 1998 do danas kao i da osudi pretnje novinarima koje i danas dobijaju novinari koji pokušavaju da istinito i ozbiljno rade i izveštavaju".


Takođe, Društvo novinara podseća Evropsku komisiju da javnost na Kosovu još nije obaveštena zašto još uvek nije imenovan član Nezavinse komisije za medije iz redova srpske zajednice.


- DNKiM zahteva od Evropske komisije da ozbiljno uzme u obzir navedene sugestije i uključi srpsku medijsku zajednicu na Kosovu u procese odlučivanja kada je u pitanju informaciona tehnologiija i unapređenje medija, zaključuje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online