Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Petak 03.10.2014.
05:37
D. Dekić - Vesti A

Srbiji zbog Putina žuti karton

Dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina na vojnu paradu u Beograd propraćen je disonantnim tonovima u zemlji i inostranstvu. Upozorenje da bi prisustvo ruskog šefa države tom defileu moglo da izazove loše reakcije Zapada, stiglo je od dobrog poznavaoca prilika na Balkanu, novinara Tim Džude koji podseća da zapadne zemlje Rusiju smatraju odgovornom za vojnu intervenciju u Ukrajini.

Poklonjenje Srbiji i zastavi: Vladimir Putin u obilasku počasne čete garde tokom poslednje posete
 

- Poseta sama po sebi nije posebno interesantna, ali ako se organizuje velika vojna parada za predsednika zemlje koja je upravo upotrebila vojsku da razori Ukrajinu, to će izgledati prilično loše - istakao je Džuda.


On je dodao i da nije primetio da se srpska parada organizuje za bilo kog drugog državnika.

Pozvan i Dodik

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izjavio da ga je Vladimir Putin pozvao da dođe u Beograd prilikom njegove posete 16. oktobra.


- Prilikom razgovora s Putinom u Moskvi, gde smo premijerka RS Željka Cvijanović i ja boravili polovinom septembra, rekao je da očekuje da se nakon izbora u BiH vidimo u Beogradu. Naravno da ću se tada ponovo videti s njim - kazao je Dodik.


Putin je, inače, u Moskvi poželeo Dodiku uspeh na predstojećim opštim izborima u BiH, 12. oktobra.

- Pretpostavljam da neće biti vojne parade kada bude dolazio Edi Rama. Za Dejvida Kamerona, ako bi došao, ne bi bilo vojne parade - kazao je Džuda za Radio B92 upozorivši srpsku vlast na njen zvaničan stav o protivljenju narušavanju teritorijalnog integriteta zemlje članice UN.


Iz Vašingtona nema zvaničnog stava posle nedavnog pitanja američkog ambasadora Majkla Kirbija zašto Putin dolazi u Beograd, ali signali koji dolaze preko okeana ukazuju da je Beograd dobio žuti karton. Berlin, prema rečima specijalnog izaslanika za jugoistočnu Evropu, Tursku i CEFTA u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Ernst Rajhel, nema problema povodom predstojeće posete Putina.


- Putin nije deo sankcija koje je EU uvela, tako da se ne postavlja pitanje srpskog stava. Nemamo nikakvo mišljenje o tome. Poštujemo da Srbija želi da razvije svoje odnose sa Rusijom - zaključio je nemački diplomata.

Za četnike nema mesta


Zvanično izjednačavanje partizana i četnika neće se videti na vojnoj paradi jer, kako je objasnio ministar odbrane Bratislav Gašić, četnici nisu učestvovali u oslobađanju Beograda.
- Zastave i drugi simboli koji će preovladavati tokom vojne parade biće oni koji se odnose i pripadaju oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu, a među njima nema mesta za četnička obeležja i te priče - kazao je Gašić beogradskim medijima.

Putin je podelio i domaću političku javnost. Šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić dolazak ruskog predsednika vidi kao znak da je "Srbija cenjena zemlja".
- To je znak da vlada vodi jasnu reformsku politiku koja je vidljiva i cenjena i u Moskvi, Vašingtonu, Briselu i u Berlinu. Ustalom, mi tražimo prijatelje na sve četiri strane sveta, promovišemo srpsku privredu, reformske mere, zakone koje sprovodimo, a sve zarad više investicije i radnih mesta - rekao je Babić.


Novoj demokratskoj stranci Borisa Tadića smeta što Vlada zbog dolaska Putina pomera proslavu oslobođenja Beograda. Poslanik NDS Marko Đurišić je istakao da važne datume treba obeležavati kad su se dogodili, a ne četiri dana ranije. Njegov kolega Janko Veselinović je zapitao u parlamentu zašto 16. oktobra, kada su borbe trajale do 20. oktobra.


- Ko je to izdao naredbu da se Vojna parada održi, zašto nema pisanog dokumenta o toj naredbi i kolika su finansijska sredstva predviđena za njeno održavanje? - bila su pitanja ovog poslanika koji je naveo da očekuje odgovor od predsednika, premijera i ministra odbrane pre održavanja te manifestacije.


Prisustvo ruskog predsednika vojnoj paradi poslanik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković vidi kao veliki događaj. On je pohvalio predsednika Srbije Tomislava Nikolića i Vladu Srbije što su predsednika Rusije pozvali na proslavu.
- Od te posete očekujem učvršćivanje prijateljskih odnosa Srbije i Rusije, i završetak dogovora o početku izgradnje Južnog toka - kazao je Čolaković.


Dolazak Putina pozdravio je i Petar Petrović, poslanik Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, a Milorad Mijatović, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Rasima Ljajića, ocenio je da je to nastavak uspešne politike održavanja dobrih i prijateljskih odnosa s Rusijom.

Na dve stolice samo privremeno

- Srbija može da nastavi sa balansiranim pristupom i da joj to prođe samo ako primirje u Ukrajini i potraje i preraste u mirovni proces. Međutim, ako Rusi odluče da se ne zaustave, ako budu želeli da uspostave zemaljski koridor koji će ih povezati s Krimom, dalje sa Odesom, pa i da izađu na granice s Rumunijom, što bi bila ogromna vojna operacija, tada Srbija više neće moći da sedi na dve stolice. Ali, jedina osoba koja o tome može da odluči je Putin - kazao je Džuda.

POVEZANE VESTI

Petak 03.10.2014. 06:37
Janko Veselinovicu, A ko je izdao naredbu da homici setaju gradom,i od cijih para je to izfinansirano?
Petak 03.10.2014. 07:03
Jačanje bilateralnih odnosa sa Rusijom nije kamen spoticanja ka evropskim integracijama Srbije, naprotiv, ovaj potez nam povećava ugled u svetu, slagali se neki sa Putinovom politikom ili ne, taj čovek svakako zasluzuje respekt. Sto se tice Dejvida Kamerona netreba da nam dolazi on je jedno veliko g...o kao i Bler. Jedini političar vredan poštovanja je Putin i Putina za predsednika Srbije.
Petak 03.10.2014. 09:29
Svako zasluzuje prijatelju paradu po mjeri! Camerun je osoba godine za gej populaciju i on je narucio gej paradu u Srbiji na kojoj nije ni bio.Zna on da nas iznervira,a da ni ne dolazi poslao je svoje ljubimce i mi smo platili 7000 policajaca da ih se cuva,onda znas koliko su pozeljni u Srbiji. Za Putina parada ponosa,ali prava parada ponosa,a ne fals. Putin ne moze da bude dio demokratskog svijeta zato sto ne misli kao oni,zato sto ne slusa sta mu se kaze,zato sto nije shvatio kako funkcionira zapadna demokracija,a to je moranje slusanje,ucjene i slicno. Nadam se da ce da pozivi toliko dugo da nauci zapne demokrate pravoj demokraciji i vratiti prave vrednosti na ulicu,a ne fals i laznjake.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online