Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 01.10.2014.
15:24
Beta A

Srbija za 100% povećala izvoz oružja

Izvoz naoružanja iz Srbije je2013. godine bio 100 odsto veći u odnosu na 2012. godinu, preliminarni su podaci koje je u sredu saopštila načelnica u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Jasmina Roskić.

Srbija je najveći izvoznik naoružanja u regionu (Foto: Ilustracija) 

Na sednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove, Roskić je kazala da je to "lep podatak i pohvala za domaću namensku industriju", s obzirom da je "sravnjena sa zemljom" u vreme bombardovanja SR Jugoslavije.

Ona je navela da je Srbija najveći izvoznik naoružanja u regionu i da je zato pod stalnim monitoringom SAD i Velike Britanije.

Odbor je danas razmatrao Predlog zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme i u načelu prihvatio taj vladin predlog.

Roskić je kazala da je taj propis dugo pripreman i da su u njegovoj izradi učestvovali svi nadležni u postupku izdavanja dozvola, uključujući ministarstva trgovine, odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova, pravde, kao i Bezbednosno-informativne agencije i Upravecarina, i evropski stručnjaci.

Eksperti iz Belgije, Češke i Portugalije po nalogu Evropskog parlamenta su radili na reviziji predloženog zakona, a da su i SAD taj predlog zakona pozitivno ocenile.

Šef poslaničke grupe Nove demokratske stranke Marko Đurišić najavio je podršku predloženom zakonu pogotovo ako se usvoje amandmani te stranke, ali i naveo da ne razume zašto se taj predlog u parlamentu usvaja po hitnom postupku s obzirom da je pripremljen u vreme prethodnog skupštinskog saziva.

On je kazao da je namenska industrija u Srbiji veliki potencijal i naveo da je NDS na predloženi zakon, za koji je kazao da je u načelu dobar, podneo devet amandmana.

Zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Bojan Kostreš iz Lige socijaldemokrata Vojvodine kazao je da je do sada na taj zakonski predlog podneto 19 amandmana, a da amandmani mogu da se podnose do početka rasprave o tom predlogu koji će biti sutra u 10 sati.

Cilj predloženog zakona je uspostavljanje kontrole izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme. Nova rešenja određuju uslove izvoza i uvoza, transport i tranzit naoružanja i vojne opreme, postupak izdavanja dozvole i ovlašćenja nadležnih organa. 

POVEZANE VESTI

Sreda 01.10.2014. 19:52
To je dobra vijest, i treba da povećamo izvoz još 300 %. Međutim treba pomenuti da smo izvezli veliku količinu oružja u Gruziju prije gruzijske intervencije na Južnu Osetiju. Pored toga što izvozimo oružje, trebali bi poraditi na kupovini onih migova i raketnog sistema S-300.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online