Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 30.09.2014.
16:39
Beta A

Ko to kaže (laže) da je Vojvodina nerazvijena?!

Vojvođanski sekretar za privredu Miroslav Vasin izjavio je da se pokazalo da je Vojvodina po razvijenosti prvi ili drugi region u Srbiji i upitao kome je bilo u interesu da javnost obmanjuje pričama o zaostalosti te pokrajine.

Vojvodina je po razvijenosti prvi ili drugi region u Srbiji: Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin
 

"Postavljamo opravdano pitanje kome je bio interes da iz dnevno-političkih razloga napada Pokrajinsku vladu i obmanjuje javnost o Vojvodini kao o najnerazvijenijem regionu u Srbiji i time odvraća potencijalne investitore od ulaganja u našu pokrajinjnu", rekao je Vasin i dodao da bi se to pitanje moglo postaviti mnogima, a među njima je istakao funkcionerke Srpske napredne stranke Zoranu Mihajlović i Maju Gojković, kao i funkcionera Socijalističke partije Srbije Dušana Bajatovića.

Prema uredbi koju je donela Vlada Srbije 24. septembra, a potpisao ju je njen predsednik Aleksandar Vučić, Vojvodina je svrstana u razvijene regione, koji ostvaruju vrednost bruto domaćeg proizvoda iznad vrednosti republičkog proseka.

Tom uredbom utvrđena je jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za ovu godinu, po kojoj se ispred Vojvodine nalazi jedino beogradski region, dok u nedovoljno razvijene spadaju regioni Šumadije, Zapadne, Južne i Istočne Srbije.

"Uredbom Vlade Srbije o razvijenim i nerazvijenim regionima najzad je i zvanično verifikovano ono što Vlada Vojvodine odavno tvrdi: da je Vojvodina po svim ekonomskim pokazateljima prvi ili drugi region u Srbiji po uspešnosti", rekao je Vasin.

U grupi lokalnih samouprava čiji je stepen razvijenosti iznad republičkog proseka na prvom mestu nalazi se Bačka Palanka, koja je ispred Beograda, navedeno je u uredbi. U toj grupi od 20 gradova i opština 11 se nalaze u Vojvodini. Na trećem i šestom mestu se nalaze Beočin i Vrbas, Vršac je na sedmom mestu, Kanjiža na osmom, dok je Novi Sad 12. po rejtingu. Odmah iza Novog Sada nalaze se Pančevo i Pećinci. Na listi lokalnih samouprava koje su iznad republičkog proseka nalaze se i Senta, Stara Pazova i Subotica.

U drugoj grupi, u kojoj se nalazi 33 gradova i opština, čiji je stepen razvijenosti u rasponu od 80 do 100 odsto republičkog proseka nalazi se 15 lokalnih samouprava iz Vojvodine, u grupi od 47 mesta koja su nedovoljno razvijena, 18 su vojvođanska, dok se u grupi izrazito nerazvijenih nalazi samo Opovo.

Vojvođanskih lokalnih samouprava nema u poslednjoj grupi, u kojoj se nalaze gradovi i opštine koji spadaju u devastirana područja i u kojima je stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka. Sličan je položaj Vojvodine i po ostalim ekonomskim pokazateljima: stranim investicijama, izvozu, prosečnoj zaradi nivou proizvodnje, nezaposlenosti.

Vojvodina je prema stepenu razvijenosti prošle godine svrstana u nedovoljno razvijene regione, sa bruto domaćim proizvodom ispod vrednosti republičkog proseka.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.10.2014. 08:54
Ovaj nasin se jako malo šeta po Banatu... Ovde je vreme stalo još pre pedeset godina. Mnoga mesta sa po 200-300 ljudi prodavnicu čak nemaju, ni ambulantu, ni autobuski saobraćaj... O čemu on onda priča?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online