Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 09.04.2010.
20:10 >> 21:52h
Tanjug A

Dačiću uručena nagrada "Najevropljanin 2009"

Zameniku premijera i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću večeras je u Beogradu uručena nagrada "Najevropljanin 2009" koja se tradicionalno dodeljuje za doprinos u približavanju Srbije Evropskoj uniji.

Dobio nagradu:Ivica Dačić



Pre uručenja nagrade, u Skupštini grada Beograda, Dačić, koji je i predsednik Socijalističke partije Srbije, rekao je kako smatra da mu je prizanje pripalo zbog reformi u SPS i doprinusu Ministarstva unutrašnjih posliova (MUP) evropskim integracijama Srbije.

Dačić je posle uručenje nagrade izjavio mu je mnogo lakše nego drugim političarima i liderima stranaka zato što se od njega "nešto ovako nije očekivalo".


On je dodao da je sve što je uradio na planu evropskih integracija "fenomenalan uspeh jer se o tome od mene niste ništa nadali".


"Dve su reakcije na odluku da dobijem ovo visoko priznanje - jedan deo naših (SPS) starih tvrdokornih birača za mene i onako smatra da sam izgubio kompas na političkoj sceni Srbije i da ne mogu da me prepoznaju i možda smatra da je ovo izdaja politke koju smo mi (SPS) ranije vodili", rekao je Dačić.


On je naveo da "drugi deo koji kritikuje odluku (da mu se dodeli nagrada) jeste onaj deo populacije i javnog mnenja koji misli da se mi (SPS) nismo dovoljno reformisali da bi zaslužio da dobijem ovakvu nagradu".


Prema Dačićevim rečima, ovi prvi misle da mu možda ovakva nagrada nije potrebna i da nam možda ni Evropa nije potrebna, a drugi misle da je nisam zaslužio.


"I jedni i drugi pomalo žive u prošlosti - niti su svi oni koji su bili na vlasti pre 2000. bili antievropljani i antievropejci, niti su svi oni koji su došli na vlast posle 5. oktobra demokrate i evropejci", kazao je Dačić podsetivši da su sada na vlasti SPS i Demokratska stranaka koje su bile na različitim stranama pre 5. oktobra 2000. godine.


Dačić je istakao da želi da se zahvali i predsedniku Srbije i DS Borisu Tadiću "što je imao hrabrosti da zajedno sa nama donese političku odluku da se prošlost ne može promeniti ali da svi zajedno možemo da ponesemo odgovornost da promenimo sadašnjost i budućnost Srbije".


On je istakao da Srbija želi u Evropsku uniju "zbog sebe same", ističući da se nada da će doći vreme "kada od načina na koji se formira vlada u Srbiji neće zavisiti da li će Srbija ići u EU ili ne, odnosno da će EU biti cilj svih političkih stranaka u Srbiji".


Uz Dačića, kome je to priznanje pripalo za kategoriju politika, nagrade "Najevropljanin 2009", koje se ove godine dodeljuju deseti put, uručene su u još pet kategorija.


Za ekonomiju nagrada je pripala novinaru Miši Ćulibrku, za stranog državljanina ambasadoru Španije u Srbiji Ignasio de Palasio Espanji, za projekat ministru za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milanu Markoviću, za kulturu i sport Radomiru Antiću i za privredu i preduzetništvo Dobrosavu Bojoviću.


Ambasador Španije, zahvalivši na priznanju, rekao je da je ta država, koja trenutno predsedava EU, spremna da podrži ubrzano približavanje Srbije EU.


"Španija će, sa ostalim prijateljima pomoći da se ubrza proces evropskih integracija Srbije", rekao je Espanja podsetivši da je Srbija na svom putu ka Evropi prošle godine učinila ogroman napredak.


Antić, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, kazao je da nagradu shvata kao privilegiju izražavajući uverenje da će "pozitivna enegrija okupljenih pomoći našim fudbalerima na svetskom prvesntvu u Južnoj Africi".


Ćulibrk, Marković i Bojanić su takođe istakli da ih nagrada obavezuje na još predaniji rad u svojim oblastima kako bi doprineli evropskim integracijama naše zemlje.


Nagrade dodeljuje nevladina organizacija "Prva evropska kuća" od 2000. godine a večerašnjoj svečanosti prisustvovali su predstavnici vlade, diplomatskog kora, grada Beograda i prethodni laureati.

Petak 09.04.2010. 23:41
"On je istakao da Srbija želi u Evropsku uniju "zbog sebe same""- za ovo ćete morati raspisati referendum, pa da mi odlučimo da li želimo u EU ili ne. Mnogo ste se vi gore u foteljama osilili, nemate vi mandat da odlučujete u ime naroda o tako velikim i bitnim stvarima. Mi ćemo da krojimo i vašu i našu sudbinu, vi ste svoje rekli sa sramnom "rezolucijom o Srebrenici" i to je dovoljno...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online