Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 26.09.2014.
21:08
Beta A

Nikolić u UN: Nama ste uskratili primenu međunarnog prava

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je danas u Generalnoj skupštini UN da je Srbija posvećena rešavanju gorućih pitanja današnjice - klimatskih promena, globalne bezbednosti i zaraza velikih razmera, dok je njen zaseban nacionalni prioritet održivo političko rešenje za Kosovo. Nikolić je rekao da je Srbija potresena zbivanjima u Ukrajini i da će učiniti sve što može da se nađe mirno rešenje problema u toj zemlji.

Poštujemo integritet Ukrajine: Tomislav Nikolić
 

"Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine kao članice Ujedinjenih nacija, i jednaku primenu međunarodnog prava za sve. Ponovo vas podsećam da su neke države Srbiji uskratile to pravo priznajući i promovišući nezavisnost dela teritorije Srbije - Kosova i Metohije", rekao je Nikolić.

Predsednik je rekao da Srbija želi da doprinese postizanju pravno obavezujuće opšte saglasnosti o klimi, kao i da treba što hitnije reagovati i unaprediti sistem adaptacije i uspostavljanja mehanizama za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa. Nikolić je rekao da je Srbija "jako dobro razume bezbednosne probleme sa kojima se svet u ovom trenutku suočava", pošto je "iskusila akte terorizma na svojoj teritoriji na Kosovu i Metohiji".

"Nacionalni prioritet Srbije je postizanje održivog političkog rešenja za pitanja Kosova i Metohije. Za Srbiju, jedino prihvatljivo, jedino pravedno i pravično rešenje je otpor secesionizmu i očuvanje teritorijalnog integriteta svih zemalja pa i naše", rekao je Nikolić.

On je rekao da Srbija želi održivo političko rešenje kroz dijalog sa "predstavnicima privremenih institucija u Prištini", ali da je za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine ključno "stvaranje optimalnih uslova za povratak intereno raseleljenih lica".

"Danas, 15 godina posle usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, kojom smo upravljanje pokrajinom Kosovo i Metohija prepustili UN, uslovi za povratak interno raseljenih lica još nisu stvoreni. Ova činjenica se konstatuje u redovnim izveštajima Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o radu UNMIK, i izveštavanju UNHCR, kao i specijalnog izvestioca za IRL", rekao je Nikolić.

Predsednik je rekao da za Srbiju nije prihvatljivo smanjenje obima i mandat misije Unmik, za koju je naveo da "predstavlja garanta i osnovu delovanja za sve druge međunarodne misije na Kosovu i Metohiji u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti 1244".

POVEZANE VESTI

Petak 26.09.2014. 21:27
kako su priznale tako ce i da poniste --povlacenjem ....sve se moze kad se hoce..
Petak 26.09.2014. 21:45
Retorika je mozda dobra za UN ali bato...u okviru razmisljanja normalnih ljudi...auto kojim se vozite (citaj Srbija), sva cetiri tocka idu razlicitim pravcima. Nisam zaboravio...rezervni tocak i nemate!
Petak 26.09.2014. 22:15
Кога бре интересује шта је овај ... казао, Драгица је битнија, њу пратите,,,,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online