Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Subota 20.09.2014.
14:08
Srna A

Zatvor za Tačija, Haradinaja, Ljimaja, Krasnićija

Već izvesne optužnice za zločine albanskih lidera nad Srbima i pokušaji da izbrišu svoju kriminalnu prošlost blokiraju institucije samoproglašenog Kosova. Hašim Tači nastoji da ostankom na vlasti spreči podizanje optužnice za trgovinu ljudskim organima, koju je, kako navode sudski izvori, već pripremio specijalni tužilac Klint Vilijamson.

Jedan od optuženih za ratne zločine: Hašim Tači
 

Opozicija predvođena Isom Mustafom, predsednikom Demokratskog saveza Kosova, najavila je da će, ukoliko preuzme vlast, odmah da procesuira Tačija i njegove saradnike za organizovani kriminal i korupciju. S druge strane, i u koaliciji koju predvodi bivši haški optuženik Ramuš Haradinaj ništa manje ne strepe od hapšenja.

Prvi na listi je lider Inicijative za Kosovo (NISMA) Fatmir Ljimaj, takođe, bivši haški pritvorenik. On je već optužen za zločine počinjene u zloglasnom logoru Klečka 1998. i 1999. godine. Optužnica ga tereti da je sa grupom bivših terorista, spaljivanjem kidnapovanih Srba i nealbanaca, počinio zločin nad civilnim stanovništvom.

On je optužen i u predmetu za pranje novca ministarstva za infrastrukturu u vreme dok je obavljao funkciju ministra u Tačijevom kabinetu. Na listi onih koji će sesti na optuženičku klupu je i dosadašnji predsjednik privremenog kosovskog parlamenta Jakup Krasnići, generalni sekretar Glavnog štaba terorističke OVK. On će, kako je Srni rečeno u Kancelariji Euleksa, morati da odgovara za zločine koje je OVK počinila u logoru Likovac kod Srbice.

Ramuš Haradinaj, kome je zabranjen ulazak u SAD, trebalo bi da odgovara zato što je kidnapovane Srbe sa područja Metohije prebacivao u Albaniju, gdje su im vađeni unutrašnji organi. Područje Metohije tokom perioda 1998-1999. godine, kao i danas, nalazilo se pod potpunom kontrolom Haradinajevog klana.

Od optužnica strahuje i Slobodan Petrović, član Srpske liste i Tačijev zamenik zadužen za lokalnu administraciju. Petrović se dovodi u direktnu vezu sa zloupotrebama funkcije člana Odbora direktora Agencije za privatizaciju.

"Provedena je istraga o odgovornosti Petrovića u predmetima privatizacije društvenih i državnih preduzeća u opštini Štrpce i u još nekoliko predmeta privatizacije", rečeno je Srni u Euleksu.

POVEZANE VESTI

Subota 20.09.2014. 14:37
Sve ce jednog dana doci na svoje mesto!!!
Subota 20.09.2014. 15:20
Шипци...Шипци...ближи се ваш крај......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online