Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 20.09.2014.
11:04
Blic A

Srbi odlučuju ko pravi vladu Kosova

Zapadne sile se protive ulasku pokreta Samoopredeljenje u novu kosovsku vlast, pa Srpska lista predstavlja tas na vagi između Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija.

Na putu da izgubi poverenje Zapada: Ramuš Haradinaj 

Amerikanci i ključne evropske države ne žele da radikalni pokret koji predvodi Aljbin Kurti bude članica nove vladajuće koalicije na Kosovu, rekli su za “Blic” diplomatski izvori. Oni objašnjavaju da je “Zapad ljut” na kandidata udružene opozicije za premijera Haradinaja, jer je napravio sporazum sa Samoopredeljenjem i čak pristao da Kurti bude pregovarač Prištine u briselskom dijalogu s Beogradom.

Haradinaj je dosad, kažu sagovornici “Blica”, uživao podršku nekih moćnih članica EU koje smatraju da je došlo krajnje vreme da Tači ode s vlasti, ali je pozivom Kurtiju, o čemu se nije konsultovao s njima, na putu da izgubi poverenje. Lider Alijanse za budućnost Kosova već je ostao bez Srpske liste, s kojom je prethodno dogovorio saradnju. Ova lista je u konsultacijama s premijerom Aleksandrom Vučićem odlučila da neće ulaziti u vlast sa onima koji se protive interesima Srba, poput Samoopredeljenja.

Kosovski Srbi i Vučić nisu ovo učinili “napamet”, objasnili su izvori “Blica”. Kurti je jasno rekao da kao pregovarač u Briselu ne bi razgovarao s predstavnicima Beograda, što je suprotno interesima Srbije, ali je suprotno i stavovima EU. Na konačnu odluku da se odbije pakt sa Samoopredeljenjem ipak je presudno uticalo saznanje da ni Zapad ne želi taj pokret u vlasti.

Sada Haradinaju i njegovim partnerima iz Demokratskog saveza Kosova i Inicijative za Kosovo preostaje ili da se odreknu Kurtija i prave vlast samo sa Srbima ili da uđu u konflikt sa Amerikom i EU.

Za razliku od ABK-DSK-IK, savezu koji okuplja aktuelni kosovski premijer Hašim Tači srpski glasovi su neophodni. Zbog toga su se u javnosti pojavile sumnje da bi Srpska lista, ili bar deo poslanika, mogla da pređe kod Tačija.

POVEZANE VESTI

Subota 20.09.2014. 11:13
Da su pametni ne bi glasali ni za jednu opciju. Ovo je namerno izazvano, nebi li se kasnije mahalo kako Srbi nisu ugrozeni, vec su presudni faktor u "Kosovskoj Vladi"itd... Zamka u koju se ne bi trebali upecati.
Subota 20.09.2014. 11:05
СМРДЉИВИ АМЕРИКАНЦИ ПОСТАВЉАЈУ ВЛАСТИ ПО МНОГИМ ДРЖАВАМА СВЕТА,САД СЕ ОНИ ПИТАЈУ КО ЋЕ ВЛАДАТИ НА НАШЕМ КОСОВУ И МЕТОХИЈИ,И НАШ ПРЕМИЈЕР НАС УБЕЂУЈЕ ДА ЈЕ АМЕРИЧКИ НАЦИ-АМБАСАДОР ДОБАР ЧОВЕК,ДА НАМ ЈЕ ПРИЈАТЕЉ,ПА КАКВИ СУ НАМ ОНДА НЕПРИЈАТЕЉИ АКО НАМ ЈЕ ЗЛИКОВАЦ КАО ШТО ЈЕ КИРБИ ПРИЈАТЕЉ
Subota 20.09.2014. 11:39
I sad glupi Srbi treba da spasavaju vlast Terorističke NATO tvorevine Kosovo !!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online