Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 20.09.2014.
09:22
Beta A

"Kirbi pokazao da je istorijska neznalica"

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da suverene zemlje, poput Srbije, same određuju koga će i kada pozvati u goste, a da bi bilo dobro da se diplomate, kao njegov američki kolega Majkl Kirbi koji je nedavno kritikovao najavljenu posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, bave svojim poslom.

Suverene zemlje poput Srbije određuju koga će zvati u goste: Aleksandar Čepurin
 

Čepurin je ocenio da je Kirbi svojim nedavnim istupom i negativnim odnosom prema najavljenom prisustvu predsednika Ruske Federacije na proslavi 70 godina od oslobođenja Beograda pokazao diplomatsku agresivnost i da je istorijska neznalica. 

"Kirbi je postavio pitanje - zašto da na praznik oslobođenja Beograda dođe predsednik Rusije, a ne druge bivše sovjetske republike? Tvrdio je da je Beograd oslobodila neka 'Treća ukrajinska armija, aludirajući na to da se ona sastojala od Ukrajinaca. Nije jasno odakle mu ta informacija", rekao je Čepurin za list "Politika" od subote.

On je dodao da je ambasador SAD pokazao "neverovatno neznanje istorije" tvrdeći da je u bivšem Sovjetskom savezu bilo 12 republika, a zapravo ih je bilo petnaest.

Kirbi je u izjavio kazao da različito gleda na mogućnost posete premijera Kine i predsednika Rusije Beogradu, jer "Kinezi nisu nikoga napali, a Rusi jesu".

"Šta je imao u vidu? Ambasador to ne precizira. Možda napade na Irak ili Libiju? Možda je imao u vidu užasna bombardovanja Beograda i drugih srpskih gradova", prokomentarisao je ambasador Rusije.

Uz ocenu da se po Kirbijevim nagoveštajima može razumeti da se njegova izjava odnosi na Ukrajinu, Čepurin je kazao da se Rusija "od početka zalagala za mirovno regulisanje svih sporova i zaštitu pravacelokupnog stanovništva Ukrajine".

On je rekao da neće komentarisati tvrdnje Kirbija da SAD ne zahtevaju od njih da uvedu sankcije Rusiji, priznaju Kosovo ili uđu u NATO, i ocenio da su Srbi "dobro upoznati sa tim kakav je američki pristup".

POVEZANE VESTI

Subota 20.09.2014. 10:17
Кад славимо ослобођење Београда зовемо оне који су нам помогли - Русе. Кад будемо славили бомбардовање Београда позваћемо Енглезе, Немце и Американце.
Subota 20.09.2014. 10:15
Kao sto su I Srbi cinili vecinu u tim geografski nazvanim lickim dalmatinskim hrvatskim itd brigadama. Srbi su I 1918 I 1945 oslobodili zagorce. Ako je I postojala neka zagorska brigada Ili je izmisljena , Ili su sa nemcima lokali po bircuzima. Tu prihvatam da Srbi nisu bili vecina. Tamo gde se ginulo I prag brani , tamo su srbi bili vecina Ili potpuna vecina samo kurvatsko, sokacki, srbomrzacki, komandni kadar
Subota 20.09.2014. 09:40
Opet se na nama koplja lome ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online