Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 17.09.2014.
18:34
B92 A

Ko to pali bure baruta u Novom Pazaru?!

Niko u Novom Pazaru ne zna ko je na Fejsbuku pozivao na formiranje "armije Sandžaka", a politički akteri očekuju od države da što pre reši slučaj. Svi se slažu da nije potrebna "nova napetost", dok u Islamskoj zajednici ističu da je posredi zloupotreba, kako kažu, mirne manifestacjie, radi izazivanja panike i nepoverenja.

Sve je počelo sa "pohodom na Hadžet"
 

Sve je počelo s "pohodom na Hadžet" početkom septembra, kada su se po Novom Pazaru prošetali muškarci u unifomama, takozvani "četnički pokret Jovan Šević" je posle toga najavio šetnju Pazarom, a Novi Pazar se opet uzburkao zbog pojavljivanja stranice na Fejsbuku za formiranje "armije Sandžaka". Poziva se na naoružavanje da bi, kako kažu, zaštitili narod.

Rešad Plojović iz islamske zajednice u Srbiji kaže da ne zna ko je oformio spornu stranicu na Fejsbuku, ali sumnja da su to oni koji, kako kaže, poslednjih dana iznose laži o njima.

"Smatramo da je ovo zloupotreba jedne mirne manifestacije sa ciljem izazivanja panike i nepoverenja među građanima ove regije. Ko stoji iza ovog poziva i zloupotreba, odgovor mogu i treba da daju nadležni organi", kaže Plojović.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović upozorava da jedan ekstermizam rađa drugi.

"To Pazaru zaista ne treba i svi znaju da od toga nema ništa. Neće uspeti oni koji žele da prave lošu predstavu o gradu, ko želi da radikalizuje. Narod to zna", jasan je Mahmutović.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić pozvao je investitore u Sandžak i poručio da neće dozvoliti da se Novi Pazar predstavlja kao "bure baruta". Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin kaže da država mora da zaštiti prava Bošnjaka i ima svoje viđenje o tome ko stoji iza poziva za formiranje "armije Sandžaka".

"Oni koji bi da izvrše oružanu represiju, teror nad Bošnjacima, prave to i pišu takve stvari da bi ljudi živelu u strahu", rekao je Ugljanin.

Za nešto više od jednog meseca građani ove oblasti glasaće za svoj nacionalni savet, kao uostalom i svi pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji. Nacionalnih saveta ima 20, ali izgleda da su izbori u Pazaru i okolini stvorili najozbiljniju napetost. Nacionalni savet Bošnjaka već četiri godine je u tehničkom mandatu.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.09.2014. 18:37
Urazumite se zeleni, ne prizivajte rogonju.nikom ne treba krvoprolice.zivite u miru, sve vam je dato.
Sreda 17.09.2014. 18:34
не знам ко пали,али знам ко ће да га гаси,бензином
Sreda 17.09.2014. 20:22
Lajic poziva turske investore , sad im je jos vise dao povoda za tursku mmicu mu ljigavu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online