Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.04.2010.
12:02
D. Dekić - Vesti A

Popis i za dijasporu

Srbija iduće godine kreće u popis stanovništva, domaćinstava i stanova, planiran u isto vreme kao i u skoro svim evropskim zemljama. Prema rečima direktora Republičkog zavoda za statistiku Dragana Vukmirovića, popisom će biti evidentirani svi naši građani, pa i oni koji žive u inostranstvu, bez obzira na to da li imaju lična dokumenta.

Dragan Vukmirović, direktor Republičkog zavoda za statistiku
 


- Planirano je da našim građanima koji rade ili borave u inostranstvu, a dolaziće u vreme idućih božićnih i novogodišnjih praznika u Srbiju, na graničnim prelazima budu podeljeni osnovni popisni obrasci koje sami popunjavaju i šalju u Republički zavod za statistiku - kaže Vukmirović u intervjuu za "Vesti".

A ukoliko ne budu dolazili u Srbiju uoči i tokom popisa?
 

- Biće popisani i oni koji su odsutni iz zemlje zbog rada ili školovanja u inostranstvu, a podatke će za njih davati članovi njihovih domaćinstava. Takođe, za lica koja su živela u inostranstvu, prikupićemo i podatke o glavnom motivu doseljenja ili povratka u Srbiju, bilo da je reč o porodičnim razlozima, o školovanju, readmisiji i slično, a popis će obuhvatiti i strane državljane koji žive u našoj zemlji.

 

60.000 popisivača

Da li su počele pripreme za popis?
- Pripreme su počele još marta 2008. Pošto je reč o kompleksnom statističkom istraživanju za sprovođenje će biti potrebno da se angažuje i obuči oko 60.000 lica. Uspešno smo sproveli probni popis od 1. do 15. aprila 2009, testirali i identifikaciono povezivanje popisa stanovništva i poljoprivrede, a pripremamo metodološka uputstva, upitnike i drugi materijal, kao i obuku članova popisnih komisija, instruktora i popisivača u centralnoj Srbiji, Vojvodini i na KiM.

Kako će biti sproveden popis na Kosovu i Metohiji?
 

- Predviđeno da Ministarstvo za KiM, u saradnji sa zavodom, organizuje i sprovodi popis u južnoj pokrajini, a resorni ministar posebnim uputstvom bliže uređuje sprovođenje popisa.
 

Inače, poslednji, za koji se može reći da je bio validan, urađen je 1981. jer je 1991. većina albanskog stanovništva išla na bojkot i popisano je svega oko 310.000 lica nealbanske nacionalnosti. Zatim 2002. nije bilo uslova da se sprovede, tako da već 30 godina u južnoj srpskoj pokrajini nije bilo popisa i 2011. je njegovo sprovođenje neophodno.

Istovremeno će biti sproveden i popis poljoprivrede?
 

- Svetski program popisa poljoprivrede preporučuje da sve zemlje u periodu od 2006. do 2015. godine sprovedu popis poljoprivrede u skladu sa njihovim specifičnostima i da pritom imaju u vidu potrebu za prikupljanjem minimuma podataka neophodnih za analizu i praćenje na međunarodnom nivou. Osim, što je to naša međunarodna obaveza mi imamo i potrebe da ga uradimo, jer takvog popisa nije bilo 50 godina.

Koliko je novca potrebno za oba popisa?
 

- Zakonom o popisu stanovništva za sprovođenje svih popisnih aktivnosti u periodu od početka 2010. do kraja 2013. godine planirana su ukupna sredstva od 2,7 milijardi dinara, a za popisivanje poljoprivrede oko 1,5 milijardi dinara.
 

U evidenciji i beskućnici

Nedavno ste najavili još neke novine. O čemu je reč?
- Osim predviđenog popisa stanovništva na Kosmetu tu su u odnosu na poslednji popis 2002. godine i uvođenje pitanja o invaliditetu, bračnom statusu, odnosno vanbračnim zajednicama, pa kompjuterskoj pismenosti stanovništva. Ovoga puta će biti obuhvaćeni i beskućnici.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online