Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.04.2010.
23:46
Tanjug A

Bogdanović:Umiriti albanske piromane

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da će, ako neko zaista namerava da sprovede platformu Koča Danaja ili slične velikoalbanske ideje, posledice biti teško predvidive i nesagledive po bezbednost i mir čitavog regiona.

Međunarodna zajednica treba da reaguje ozbiljno i odlučno:Goran Bogdanović


"Krajnje je vreme da međunarodna zajednica reaguje ozbiljno i odlučno, zapuši usta propagatorima takvih ideja i uzme šibice iz ruku piromana koji hoće da ponovo zapale čitav region", rekao je Bogdanović sutrašnjim "Novostima", povodom platfome bivšeg zvaničnika albanske vlade Koča Danaja.


Prema njoj, albansko pitanje trebalo bi da bude rešeno do kraja 2013. godine formiranjem države koja će obuhvatiti teritorije na kojima žive Albanci.


Podsetivši da za "nas sa ovih prostora, to nije ništa novo", Bogdanović je rekao da je druga stvar što se deo međunarodne zajednice prema ovakvim izjavama odnosio ignorantski i što su svi po definiciji, žestoko reagovali na neke navodne "velikosrpske planove" - kao najlakšeg dežurnog krivca za sve probleme - a svesno žmurili na očigledne velikoalbanske namere i planove.


Ministar za KIM je rekao da se "ono što je izneo generalni sekretar UN Ban Ki Mun u velikoj meri se poklapa sa našim stavovima - da je probleme potrebno rešavati na miran način, uz saradnju svih strana".


"Njegovi stavovi potvrđuju da je tzv. strategija za sever (Kosova) rađena na svoju ruku", dodao je on.


Bogdanović je podsetio i da je Srbija je u više navrata ponavljala poziciju da ubrzano povlacenje Kfora za nju nije prihvatljivo, jer, svi relevantni međunarodni faktori sadašnju situaciju na KiM ocenjuju kao prividno mirnu i veoma krhku.


"Povlačenje Kfora rađa zebnju i postavlja pitanje koliko će Štrpce, kao najudaljenija srpska enklava, moći da se održi u slučaju novih nemira. Svi znamo kako se KPS ponašala 2004. godine, tako da ovo pitanje može da se svede na onu narodnu: koliko možemo biti sigurni da će vuci sačuvati ovce? Ne možemo", rekao je on.


"Kosovsko društvo od 1999. godine zasnovano je na nasilju i funkcioniše samo na principu sukoba", upozorio je Bogdanović i dodao da je nekom, očigledno, stalo da pošto-poto dokaže da se bezbednosna situacija za Srbe na Kosmetu promenila nabolje.


"Dozvoljavaju sebi opasne eksperimente i igranje životima i sudbinama hiljada ljudi", smatra Bogdanović.


Povodom izbora za opstinu Kosovska Mitrovica zakazanih za 30. maj, Bogdanović je rekao da Priština i specijalni izaslanik EU na Kosovu Piter Fejt nameću "takmičarski kontekst" ovim lokalnim izborima.


"Namera im je da stvore atmosferu 'više od igre', a onda u takvom ambijentu da mešetare i love u mutnom. Za kosmetske Srbe nema dileme koji su izbori za njih jedino relevantni. Njihova jedina država je Srbija", poručio je Bogdanović.


On je podsetio da su do sada svi izbori u režiji Prištine na severu imali minoran, nikakav odziv birača i istakao da nema ni pomisli među Srbima da izađu na izbore u zajedničkoj režiji Fejta i Prištine.


Bogdanović je posetu predsednika Kosova srpskim porodicama u Gračanici povodom Uskrsa nazvao još jednom šarenom lažom i marketinškim potezom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online