Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 13.09.2014.
05:55
J. L. Petković - Vesti A

Srpski junaci, a albanski jezik

Meštani Gračanice revoltirani su novim uličnim tablama jer je naziv za ulicu napisan prvo na albanskom, pa zatim na srpskom jeziku. Nije im jasno zašto je prvenstvo dato albanskom jeziku, iako u tim ulicama ne živi nijedan Albanac i traže od nadležnih da reaguju.

(Ne)uspeo projekat: Raskršće u Gračanici
 

- Za pohvalu je to što su kralj Milutin, Stefan Dečanski, ali i Isidora Sekulić, Arsenije Čarnojević i mnoge druge znamenite srpske ličnosti dobili svoje ulice, kao i meštani Gračanice postradali u NATO agresiji. Ali, zbog čega su natpisi na tablama ispisani prvo albanskom skraćenicom za ulicu u većinski srpskoj opštini? Dali smo prvenstvo albanskom pismu u ulicama i sokacima gde ne živi nijedan Albanac - kaže Ivan Miljković, novinar.


To nije jedini problem s novim tablama. Građanima smeta i to što su napisane samo na latinici.

Evropska komisija odbila molbu

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović kaže da je insistirao da nazivi svih ulica budu na ćirilici, ali je njegov zahtev odbijen.
- To je projekat koji finansira Evropska komisija, a sprovodi ga Centralni katastar u Prištini. Lično sam zahtevao i insistirao da sve bude na ćirilici, ali oni nisu ispunili naš zahtev. Zato ćemo mi u narednom periodu dodati još jednu tablu koja će biti napisana na ćirilici. To nije mali projekat, postavljanje košta oko 40.000 evra i možemo da ga uradimo kada budemo obezbedili novac - kaže Stojanović.

- Valjda je to zbog stranih turista, tako nam rekoše u opštini, ako se u te strane turiste ubrajaju oni Srbi koji samo za Vidovdan dolaze u Gračanicu. Čemu borba za srpski jezik ako on nema prvenstvo u našoj opštini, ili bar mislimo da je naša - dodaje Miljković.


Paralelno s postavljanjem tabli uspostavlja se i novi adresni sistem. Anđelka Ćup, novinarka, koja takođe živi u opštini Gračanica, kaže da čitav projekt liči na ono: selo gori, a baba se češlja!


- Uspostavlja se adresni sistem, a ko zna koliko je ljudi bez adrese, koliko je oni koji ne mogu da se dođu svojim kućama, u Đakovicu ne može da se ode ni na groblje! Kosovske institucije ne poštju ustavom zagarantovan srpski jezik, u Gračanici se vikend naselje postavlja na srpskoj zemlji, gde se građevinsko zemljište pretvara u poljoprivredno, i na kraju mi postavljamo table gde prednost dajemo albanskom - ogorčena je ona.


Osim toga, u nazivima ulicama u Gračanici, dodaje, nije bilo mesta za ljude koji su Kosovu i Metohiji gajili srpsku reč i kulturu.


- Zašto se neko nije setio da naziv ulici po prvom učitelju na Kosovu? Možda će mesta biti kada se proširi Gračanica, a možda, u zavisnosti ko je bude gradio, dobijemo i nazive po imenima poznatim iz poslednjeg ratnog sukoba - kaže Anđelka Ćup.

POVEZANE VESTI

Subota 13.09.2014. 12:15
Vucic i Dacic su zaokruzili nezavisno Kosovo Briselskim sporazumom,i sada je narod srpski na Kosovu prepusten u milost i nemilost siptarskim teroristima.Vucica vise Kosovo ne interesuje.
Subota 13.09.2014. 13:27
Албанци као мањина у Србији имају сва права као и друге мањине! То наравно важи и за Космет! Све преко тога могу да добију у Албанији! Али пошто је се Космет насилно отима од сатаниста, њиховим слугама шипцима је дато да раде шта желе! Крви ћемо вам се напити то запамтите добро!
Subota 13.09.2014. 07:13
Бесник Фанај, из Врбнице код Призрена, који се придружио редовима ИДИЛ-а у Ираку, који је објавио фотографије на Фејсбуку на којима се види како врши егзекуцију цивила у друштву вођа ИДИЛ-а, (на фотографији се види заједно са Лавдримом Муџаxеријем), након покушаја да оправда злочине које чини као припадник ИДИЛ-а у име Аллаха и потврдио је да је други џихадиста Лавдрим Муџаxери жив, и да прети властима и имамима на Космету.“Порука за све људе на Космету који су лоше информисани и који су изманипулисани неистинитим вестима. И онима који управљају законима куфра; и који свакодневно хладнокрвно раде Богу мрске ствари.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online