Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.04.2010.
15:25 >> 16:02h
Srna A

Tadić: Bosni ne preti rat

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da se sa zamenikom američkog državnog sekretara Džejmsom Stajnbergom saglasio da su netačne informacije da Bosni i Hercegovini preti rat.

Tadić pred studentima u Medveđi

"Ne radi se ni o kakvom ratu, situacija se dramatizuje, ne znam sa kojim ciljem. Treba identifikovati probleme racionalnim i demokratskim dijalogom tri naroda", rekao je Tadić novinarima u Medveđi.

Predsednik Srbije u sredu uveče se sastao sa američkim zvaničnikom u Beogradu.

Tadić je kazao da su razgovori sa Stajnbergom bili prijateljski i otvoreni, kao i da su se ticali situacije u BiH i na Kosovu i Metohiji.

Srpski predsednik je naveo da Srbija ima svoje legitimne nacionalne interese od kojih neće odustati.

"Pored dobre volje za saradnju sa EU, SAD i drugim zemljama, Srbija ima i svoje crvene linije, a jedna od njih je vezana i za Kosovo i Metohiju. Rekao sam da Srbija ne priznaje, niti će ikada priznati Kosovo i Metohiju, da smo privrženi ideji da se nastavi razgovor o Kosovu i Metohiji, da se nađe kompromisno rešenje koje ne podrazumeva da je jedna strana dobitnik, a druga gubitnik", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Stajnberg nije izneo stav SAD po pitanju Kosmeta tokom razgovora u sredu uveče.

"Što se tiče BiH, rekao sam da Srbija ne podržava bilo kakvu podelu te zemlje, smatram da bi to ugrozilo regionalnu stabilnost. Srbija ostaje snažno privržena Dejtonskom sporazumu što podrazumeva da je sve što se dogovore tri naroda i dva entiteta prihvatljivo i za Srbiju, ali ne može biti nametanja rešenja", rekao je Tadić.

On je dodao da je od Stajnberga dobio uveravanja da SAD ne žele da vode politiku nametanja rešenja u BiH, već da ohrabruju dijalog i politički proces.

Tadić je danas u Medveđi razgovarao i sa studentima isturenog odeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta niškog Univerziteta.

On je izjavio da je glavni strateški plan zemlje da Srbija 2020. godine postane društvo koje se u svom razvoju oslanja na znanje.

Tadić je, obraćajući se studentima Ekonomskog i Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu Visokoškolske jedinice u Medveđi, rekao da to mora biti glavni strateški plan zemlje u narednih 10 godina.

"Za to je potrebno da se definišu ciljevi, da se pokrenu procesi, i sve planirano i započeto ostvariti do kraja", rekao je predsednik Srbije.

Neophodno je učiti i sticati nova znanja, poručio je Tadić studentima, naglasivši da je to ono što treba da radimo za zemlju i narod, a posebno za generacije koje dolaze.

Predsednik Srbije založio se danas za pristojnost i odsustvo agresije u javnoj komunikaciji i pozvao političare da prestanu da se služe uvredama i psovkama.

Tadić je odgovorio i na pitanje studenata koje bi struke trebalo da bude predsednik Srbije:


Tadić je u razgovoru sa studentima u Medveđi ocenio da je rasprava u Skupštini Srbije povodom predloga zakona o decentralizaciji bila "grozna".


"Apelujem na parlamentarce i političare da ne vređaju jedni druge. Političari imaju posebnu odgovornost da se ponašaju na pristojan način ", rekao je Tadić.


On je istakao da decentralizacija, koja je u sredu bila povod za burnu diskusiju u parlamentu, zahteva ozbiljnu diskusiju, jer se tiče života građana. "To je nacionalna tema, ne tema jedne stranke ili pojedinca. To je temeljno pitanje koja ne dozvoljava nikakvu nepristojnost i agresiju", rekao je Tadić.

Neophodno je učiti i sticati nova znanja, poručio je Tadić studentima, naglasivši da je to ono što treba da radimo za zemlju i narod, a posebno za generacije koje dolaze.

Posle razgovora sa studentima predsednik Srbije prisustvovao je otvaranju flotacije "Gazdare" u rudniku Lece, nedaleko od Medveđe. 
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online