Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 12.09.2014.
18:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Kosovo razbija Evropu

Račun bez krčmara, koji su moćne zapadne sile, napravile u bivšoj Jugoslaviji, a posebno na Kosovu, priznajući na brzu ruku ovu srpsku pokrajinu kao državu, stvorenu NATO bombama, stigao je izgleda za naplatu.

18. septembra ćemo znati da li Škoti ostaju u zajednici sa Engleskom ili ne
 

Ceh bi prva mogla da plati Velika Britanija, od koje je Škotska najavila otcepljenje, a putem nezavisnosti, između ostalih, uveliko idu neke španske, italijanske i francuske pokrajine.
 

Veća katastrofa napuštanje EU

Karl Bilt pored balkanizacije Velike Britanije upozorava na opasnosti da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU pošto je britanski premijer Dejvid Kameron najavio održavanje referenduma o članstvu do kraja 2017. godine.
- EU bi izgubila značajan element globalnog uticaja. To bi bila čak veća katastrofa za Ujedinjeno Kraljevstvo - dodao je Bilt.

Do istorijskog izjašnjavanja Škota o nezavisnosti ostalo je samo šest dana. Poslednje nedelje obeležila je značajna promena raspoloženja biračkog tela, te se sve više "neodlučnih" sada izjašnjava u korist nezavisnosti. Prvi put posle Drugog svetskog rata u strahu od raspada države ujedinili su se vladajući konzervativci i liberali sa opozicionim laburistima i independistima u nastojanju da u foto finišu ubede Škote da je bolje da ostanu u zajedničkoj državi.


Na referendumu 18. septembra glasaće i maloletnici. Svi uzrasta iznad 16 godina, što je ustupak napravljen sporazumom od pre dve godine. Ova koncesija premijera Dejvida Kamerona veoma je čudna ako se uzme u obzir da je ogromna većina najmlađih birača naklonjena nezavisnosti. Čak se i britanska kraljica Elizabeta Druga, koja se dve godine držala sasvim neutralno, uključila diskretno u zbivanja, održavši krizni sastanak s premijerom u Bakingemskoj palati.


Pitanje nezavisnosti Škotske je samo jedno od otvorenih pitanja suvereniteta u Evropi. Slične ambicije pokazuju i Katalonija i Baskija u Španiji, pokrajina Veneto u Italiji, Korzika u Francuskoj, uz, na primer nepriznatu, ali de fakto državu Pridnjestrovlje u Moldaviji, odnosno Abhaziju i Južnu Osetiju u Gruziji.

Britanija se i ranije cepala

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske je bilo zvanično ime Ujedinjenog Kraljevstva između 1801. i 1927. godine. Veći deo Irske se odvojio i osnovao Slobodnu Irsku Državu. Zakon o kraljevskim i parlamentarnim titulama iz 1927. je izmenio naziv Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva kako bi tačnije odražavao promene u granicama države i taj zakon se smatra trenutkom kada je promenjeno i ime državi. Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Irske je nastalo 1. januara 1801. po odredbama Zakona o uniji iz 1800. kojim su nezavisna kraljevstva Velike Britanije i Irske ujedinjena. Kraljevstvo Velike Britanije je nastalo 1707. godine ujedinjenjem nekadašnjih posebnih kraljevstava Engleske i Škotske.

Najnoviji primer prekrajanja granica mimo međunarodnih pravnih normi je i aneksija Krima od Rusije. Tu je i večita tenzija između Flandrije i Valonije u Belgiji, a širom sveta sličnih primera ima na stotine. Razume se, nije svaki primer prekrajanja granica protivpravni. Ako bi se Škotska otcepila, to bi bio proizvod sporazuma, baš kao što su nastale i države raspadom Jugoslavije ili Sovjetskog Saveza ili Čehoslovačke. Negde uz prolivanje krvi, negde uz vatromet doduše.


Kad je o Evropi reč, makar u 21. veku, stvaranje nezavisne države mimo standarda međunarodnog prava počelo je presedanom nad presedanima svakako 2008. godine sa Kosovom. Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Slobodan Samardžić kaže da treba praviti razliku između, na primer Škotske i Kosova, ali da u političkom smislu svakako kosovski presedan daje ohrabrenje separatističkim pokretima u Evropi.


- Pre svega, Škotska ima pravo na otcepljenje jer je ona ugovorom iz 1707. godine saglasno ušla u Ujedinjeno Kraljevstvo. Ako pogledate, Engleska pravo Škotske na samoopredeljenje uopšte ne spori. Kad je, pak, reč o Kataloniji, prema ustavu Španije ona nema pravo na samoopredeljenje. U tom smislu se ne mogu svi pokreti za nezavisnost u pravnom smislu izjednačavati. Prosto Škotska i Kosovo ni izbliza nisu isto - kaže Samardžić za "Vesti".


Separatističkih, ili blago rečeno pokreta za nezavisnost u Evropi ima dosta, ali se, prema rečima Samardžića, pokazalo da se međunarodno pravo ne poštuje u svakom slučaju.
 

Promena granica samo mirnim putem

Prema Završnom aktu iz Helsinkija, odnosno zaključcima Konferencije kojom je osnovan Oebs, promena granica u Evropi je dopuštena, ali isključivo mirnim putem i u dogovoru država koje granice menjaju. Na tom principu se i Crna Gora odvojila od Srbije, a tako su se razdružile i Češka i Slovačka. Mirno je izveden i raspad Sovjetskog Saveza.

- To je slučaj s Kosovom. Ono nije imalo pravo na nezavisnost ni po Ustavu Srbije, niti po međunarodnom pravu niti po Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija. Upozoravali smo da će se napraviti presedan, što je posebno pomognuto stavom Evropske unije da je "Kosovo jedinstven slučaj". Time je praktično suspendovano međunarodno pravo. Naravno, kad suspendujete pravnu normu, onda se to obično okrene protiv onoga ko to čini, pa tako imamo slučajeve Južne Osetije i Abhazije kojima ta ista EU ne priznaje jedinstvenost slučaja - dodaje profesor Samradžić.


Šef diplomatije Švedske Karl Bilt je povodom referenduma u Škotskoj rekao da bi sve to moglo da vodi "balkanizaciji Ujedinjenog Kraljevstva što bi imalo posledice na ostatak Evrope".


- To bi moglo da podstakne nepredvidive lančane reakcije u Ujedinjenom Kraljevstvu i kontinentalnoj Evropi. Mislim da će to imati mnogo dublje implikacije nego što ljudi misle.


Balkanizacija Britanskih ostrva je nešto čemu se ne radujemo. Ona otvara mnogo toga, posebno u Škotskoj, ali takođe u Ujedinjenom Kraljevstvu. Kakve su implikacije za irsko pitanje? Šta će se desiti sa Severnom Irskom - rekao je Bilt u intervjuu za "Fajnenšel tajms".

Brojna pitanja pred Londonom

Kako god da se glasanje završi, Škoti mogu da računaju u najmanju ruku na još viši stepen autonomije, ali bi u slučaju otcepljenja na red došla broja teška pitanja, počev od toga da li će Škotska zadržati krunu (poput Kanade, Australije i Novog Zelanda) ili će postati republika, kao što je to učinila Irska kad se odvojila od UK. Pitanje je i šta će biti sa funtom, nuklearnim podmornicama koje su ukotvljene baš u Škotskoj, kao i kakva je sudbina rezervi nafte i gasa koje Britanija crpi iz mora koje bi pripalo novoj državi. Ako bi pobedio glas "za", usledio bi period pregovora o tranziciji do nezavisnosti gde bi se rešavao čitav niz otvorenih pitanja. Iz Londona poručuju da Škotska ne može da računa na funtu, niti na članstvo u NATO i EU, na primer.

Teži put Katalonaca

Politički analitičar dr Srđa Trifković iz Čikaga smatra da referendum o samostalnosti Škotske, kao i pokret za otcepljenje Katalonije od Španije ne treba dovoditi u striktnu vezu sa samoproglašenom nezavisnošću Kosova i Metohije.

Najrazvijenija španska pokrajina

Katalonija je danas najrazvijenija španska pokrajina. Činjenica da bi, u slučaju otcepljenja, Katalonci imali daleko veći bruto dohodak po glavi stanovnika od Španije u celini jedan je od motiva njihovog pokreta za samostalnost. Drugi je težnja da se sopstveni nacionalni identitet otelotvori u suverenoj državnosti.

- Osim utoliko što, u principu, ni jedan entitet ne može da uspe u otcepljenju ukoliko nema jaku podršku spolja. Jedino, kada je reč o Krimu očigledno je da je kosovski presedan odigrao izvesnu ulogu, premda SAD tvrdi da presedan nije uspostavljen jer Vašington želi da se svaki problem tretira zasebno - napominje Trifković.
U izvesnom smislu, dodaje on, na kosovski presedan mogu da liče otcepljenja u postsovjetskim republikama, kao što je slučaj Pridnjestrovlja, Nagorno Karabaha, Abhazije, Južne Osetije.


- Ali, što se Škotske tiče ona je ušla u personalnu uniju sa Engleskom početkom 17. veka i nikad nije izgubila identitet kao zasebna teritorija - pojašnjava Trifković.
Govoreći o Kataloniji naš sagovornik podseća da su Katalonci izgubili nezavisnost 1714. godine u ratu za špansko nasleđe.


- Tad je Katalonija pripojena Kraljevini Španiji u kojoj im je zabranjen i katalonski jezik. Tek u periodu između 1931. i 1936. godine Katalonci imaju autonomna i jezička prava, ali je sve poništeno Frankovom pobedom u građanskom ratu 1939. godine. Njegovom smrću 1975, i demokratizacijom Španije Katalonci dobijaju visok stepen autonomije i jezička prava. Problem u slučaju Katalonije je, međutim, što španski ustav precizira da je za otcepljenje bilo koje pokrajine neophodna saglasnost svih ostalih pokrajina. Zato bi za razliku od referenduma kod Škotlanđana, katalonski referendum bio neustavan - objasnio je Trifković.
(R. Lončar)

POVEZANE VESTI

Petak 12.09.2014. 18:59
BILI BI GLUPO DA SE SKOTI NE OTCEPE OD ENGLEZA. KAO SAMOSTALNA DRZAVA POSTAJU NAJBOGATIJA DRZAVA SA BDP PREKO 38000 DOLARA PO GLAVI. MALO LI JE.
Petak 12.09.2014. 21:05
све вас стиже проклетство Косова,душманску вам по.ебем мајку
Petak 12.09.2014. 20:47
Nije to ništa ! Ja podržavam Teksas
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online