Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 10.09.2014.
08:45 >> 10:00h
B92 A

Vučić "nagovorio" kineskog premijera da dođe u Beograd

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kine Li Kećang, sa kojim se Vučić danas sastao u Tjenđinu, dogovorili su održavanje samita 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope, koji bi trebalo da se održi u decembru.


Premijeri u Kini dogovorili samit i gradnju stvarno brze pruge
 

"To će biti prvi dolazak kineskog premijera u Srbiju posle 30 godina. Punih 40 godina nismo bili domaćin takvog skupa. Njegovo održavanje pokazuje da postajemo važan faktor i da smo vođenjem nezavisne i principijelne politike, uspeli da dobijemo podršku Kine i drugih država", kazao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

Samit bi trebalo da bude prilika da premijer Kine potpiše  sporazum o izgradnji super brze pruge Beograd-Budimpešta.

Komentarišući razgovore sa kineskim partnerima o izgradnji pruge Beograd-Budimpešta, Vučić je ocenio da je reč o projektu od ogromnog strateškog značaja za Srbiju.

"Izgradnja te pruge omogućiće dalji razvoj srpske infrastrukture. Postoji dugoročni projekat povezivanja te saobraćajnice sa lukom Pirej u Grčkoj, koji zahteva duže planiranje", rekao je premijer.

Prema Vučićevim rečima, ključni problem je model finansiranja izradnje pruge.

"Premijer Li je pokazao razmevanje visine javnog duga u Srbiji i verujem da ćemo pronaći najbolji model finansiranja za naših 180 kilometara pruge, pošto Mađari nemaju problem finasiranja svojih 180 kilometara. Ja sam rekao u jednom trenutku ne mogu da se vratim u Beograd dok mi ne obećate da u decembu dolazite u Beograd. On mi je rekao "da ne biste vi ostajali ovde, moraću ja da dođem do Beograda" i onda je sve bilo lakše. Ja sam uputio poziv i kineskim investitorima i očekujem da će i u ovom procesu restrukturiranja neke od naših kompanija kupiti kineske firme", rekao je Vučić.

Vučić se sa premijerom Kine Li Kećangom, sastao u gradu Tjenđin, u kome se održava Svetski ekonomoski forum, poznat i pod nazivom "letnji Davos". Na njemu je prisutno više od 1.500 učesnika iz 90 zemalja, među kojima su i šefovi i članovi vlada Kine, Srbije, Danske, Egipta, Albanije, kao i vodeći ljudi velikih svetskih kompanija poput Gugla, Majkrosofta i Audija.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.09.2014. 08:56
sitni, dinamitni znaju sistem i stvaraju dar-mar, što bi reko Balašević
Sreda 10.09.2014. 10:29
Nisam u toku , ali me zivo zanima sta se desavalo u Srbiji zadnja dva dana, sta li ste sakrili ovom posjetom Kini ?? ! Da li je potpisan ikakav ugovor sa zapadnjacima kod nas ?!
Sreda 10.09.2014. 12:14
Nadamo se da se nije valjao po podu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online