Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Ponedeljak 08.09.2014.
05:47
D. N. Petrović - Vesti A

"Trebaju nam džamije širom Srbije"

Posle informacije da je u Boru pri kraju gradnja prve džamije u Timočkoj krajini kao i najave gradnje džamija u Zaječaru i drugim gradovima gde postoji interes muslimanskih vernika da imaju svoje bogomolje, "Vesti" su zamolile za komentar Adema Zilkića, reisa Islamske zajednice Srbije (IZS).

Država ne poštuje sopstvene zakone, ističe reis Zilkić
 

- Vlasti u Srbiji ne treba sve da gledaju kroz prizmu politike, dužne su da sprovedu zakone koje su donele, pa i Zakon o crkvama i verskim zajednicama, da verskim zajednicama vrate uzurpiranu imovinu i da muslimanima u Srbiji omoguće izgradnju infrastrukture u kojoj će slobodno moći da propovedaju svoju veru - ističe Zilkić.

On tvrdi da "sve prošle, a posebno ova vlast" nisu ništa učinile da se poboljša položaj vernika-muslimana u Srbiji.


- Ako se izuzmu Sandžak i Preševska dolina, u svim drugim delovima Srbije nemamo adekvatan prostor za verske obrede. U nedostatku džamija iznajmljujemo neadekvatne prostore po basnoslovnim cenama. Osim Bora, gde je u toku izgradnja džamije, Subotice i Borče, gde su izgrađene džamije, i Smedereva, gde imamo prostor za klanjanje, mi u drugim mestima, uprkos našim potrebama, nemamo mogućnosti da gradimo džamiju, čak nemamo pravo ni na molitvene prostore bez minareta - kaže Zilkić.
 

Opština Vračar iznad suda

- Mi godinama pokušavamo da povratimo prostor u Beogradu, u ulici Svetozara Markovića, u kome je nekada bilo sedište Rijaseta IZS. U tom prostoru radili su bivši reis Sulejman Kamuru i muftija Hamdija Jusufspahić. Imamo pravosnažne sudske presude, ali opština Vračar i određene političke strukture stavljaju veto na svaku sudsku odluku, a objekat je godinama neiskorišćen - kaže Zilkić.

On podseća na slučaj u Bačkom Novom Selu gde, kako tvrdi, opštinske vlasti nisu dozvolile gradnju džamije "grubo se mešajući u status islamske zajednice".


- Prekršen je zakon o izgradnji verskih objekata. Čak su nam neki huligani napali imama, isprebijali ga i polupali mu kola. Imamo problem u Loznici, Kragujevcu, Kraljevu, Lekovcu, Pirotu, Prokuplju, Nišu i drugim gradovima Srbije - tvrdi Zilkić.

On podseća i na to da se muslimani u većini srpskih gradova suočavaju s nedostatkom prostora za sahranjivanje.


- Tek nedavno u Beogradu su obezbeđene dve-tri parcele gde se muslimani mogu sahranjivati u duhu svoje vere, a u drugim gradovima ovo pitanje je potpuno nerešeno - zaključuje Zilkić.

Islamski centar na Bežanijskoj kosi

Zilkić podseća na lokaciju u blizini Kliničkog centra Bežanijska kosa gde je u planu gradnja islamskog centra.


- Obezbedili smo 25 miliona evra, ali nikako da dobijemo potrebne dozvole. To nam u velikoj meri otežava razvoj verskog života u Beogradu gde živi više desetina hiljada muslimana - kaže Zilkić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.09.2014. 05:49
MARSSSSS IZ SRBIJE-POKUPITE PRNJE I IDITE TAMO DE VAS VOLE-VI STE BEZBEDNOSNA PRETNJA ZA COVECANSTVO-MARSSSSSSS IZ SRBIJE-KOLJACI-BRZO SKUPITE PRNJE I MARS SA SRBSKOGA BALKANA.............
Ponedeljak 08.09.2014. 05:54
Dali imate problema sa gradnjom u SAD, Italiji Njemackoj itd?? Ne kritikujes handzar diviziju koji marsiraju po Novom Pazaru nego ti fali dzamija.
Ponedeljak 08.09.2014. 07:39
A je li trebavaju vam dzamije sirom Srbije, a sto se ne prave crkve sirom Turske ? Vama je u cilju samo da dzamije pravite, najbolje po jedna za svakog muslimana. Njima obiljezavate teritoriju, da bi posle tvrdili da je to vase.U Sarajevu u naselju Pofalici gdje su Srbi zivjeli vjekovima, nije bila ni jedna naravno dzamija iako ih je bilo 172 do rata po cijelom Sarajevu, sada posle rata kad su Srbe rasjtjerali u tim Pofalicima su napravili svakih sto metara po jednu dzamiju..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online