Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.08.2014.
19:04
Beta A

Odalović: Odnos prema nestalima u regionu nije isti

Ni jedno jedino identifikovano telo sa Kosova i iz Bosne i Hercegovine ove godine nije stiglo u Srbiju, dok su porodice nestalih iz Hrvatske preuzele 39 tela, rečeno je u četvrtak u Beogradu na skupu povodom Međunarodnog dana nestalih.

U regionu ima još 11.175 nestalih: Veljko Odalović
 

Predsednik Komisije za nestale Vlade Srbije Veljko Odalović rekao je da Srbija ispunjava sve obaveze u oblasti traganja i rasvetljavanja sudbina nestalih, kojih u regionu još ima 11.175, i da će za desetak dana biti rešena sudbina pedsetak nestalih albanske nacionalnosti čiji su ostaci pronađeni u Rudnici kod Raške.

Trećinu nestalih u regionu čine Srbi

Podaci Komisije za nestale pokazuje da se u Hrvatskoj traga za još 1.496 nestalih. Prema podacima Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije taj broj je veći za 729 Srba. Predsednik Kordinacije Dragan Pjevač naveo je da su BiH traga za 1.600 nestalih Srba, a na KiM za još 532.
"Od ukupnog broja nestalih u regionu 11.175, trećinu (4.022) čine čine Srbi", rekao je Pjevač i ocenio da će sve biti u redu ako se ostvari sadržaj Deklaracije koja se usvaja sutra u Mostaru.

Odalović je ukazao da broj tela koje su Srpske porodice preuzele govori da ne postoji isti odnos prema žrtvama u regionu.

"To govori da organi i institucije na teritorijama na kojima tražimo žrtve ne čine dovoljno i da na njih treba izvrišiti pritisak", rekao je Odalović.

Odalović je rekao i da je od 2012. do 2013. godine rešeno 705 sudbina nestalih, a od Dana nestalih 2013. do danas - 671. Prema njegovim rečima, ova dinamika govori da će se problem još dugo rešavati.

"Posvećeni jesmo, ali zadovoljni nismo", rekao je Odalović.

Odalović je ocenio da će Deklaracija o ulozi države u resavanju pitanja nestalih usled oružanih sukoba i kršenju ljudskih prava, koju će sutra u Mostaru potpisati predsednici Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore uneti novi kvalitet u identifikaciji nestalih.

Zaštitnik građana Saša Janković rad Kancelarije je ocenio kao dobar i dodao da je potrebno da se više pažnje skreće na problem nestalih, jer se stradanja, bez rasvetljavanja njihovih sudbina, nastavaljaju i u miru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online