Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.04.2010.
11:48 >> 16:09h
Tanjug A

Srbija se smanjuje na pet regiona

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je danas da se predloženim izmenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju broj statističkih regiona u Srbiji smanjuje sa sedam na pet kako bi bio obezbeđen ravnomerniji regionalni razvoj i smanjene razlike između regiona.

Zadatak ove vlade, ali i svake buduće vlade, će biti da smanjuje razlike u stepenu razvijenosti regiona: Mlađan Dinkić
 

Dinkić je, obrazlažući poslanicima predloženi zakon, naveo da su izmene zakona predložene u cilju ravnomernijeg regionalnog razvoja, zadržavanja stanovništva, ali i kako Srbija, kako je naveo, ubuduće ne bi gubila teritorije.


Prvobitnih sedam statističkih regiona bili su nejednaki u broju stanovnika a novoformiranih pet biće približno jednake snage u svakom pogledu, uključujući i broj stanovnika, kako bi bili uporedivi, rekao je ministar.

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju predviđeno je formiranje pet regiona ujednačenih po broju stanovnika - Vojvodina, Beogradski region, region Šumadije i Zapadne Srbije, Južne i Istočne Srbije i Kosova i Metohije.


Dinkić je naveo da je bitna razlika u odnosu na postojeći zakon to što se neće osnivati nove agencije i zapošljavati nova administracija, već će postojeće agencije biti akreditovane za nove poslove.


Ministar je ukazao na važnost uspostavljanja decentralizacije u Srbiji, navodeći da se u tom procesu pošlo od formiranja statističkih regiona, ali da je krajnje i najbolje za Srbiju rešenje politička decentralizacija.


Suština decentralizacije je prenošenje što više političke i ekonomske moći najpre lokalnim samoupravama, pa tek onda regionima, dodajući da Srbija ubuduće treba da teži modelu regionalizovane države, koji funkcioniše u Italiji, Španiji i najvećem broju evropskih zemalja, naglasio je Dinkić.

Bez decentralizacija novca, nema decentralizacije Srbije


Predsednik Nacionalnog saveta za decentralizaciju Nenad Čanak ocenio je danas da predložene izmene i dopune Zakona o regionalnom razvoju, koje se razmatraju u republičkom parlamentu, neće doprineti decentalizaciji zemlje, jer njima nije predviđena finansijska decentralizacija.


"Decentralizacija novca znači decentralizaciju države, sve ostalo je privid. Ako se odluke ne donose na lokalnom nivou, ne može se govorirti ni o decentralizaciji, ni o regionalizaciji", rekao je Čanak Tanjugu.


Nema razloga, naveo je on, osnivati regionalne agencije, ukoliko "centralna odobrava sve projekte".


"Lokalna vlast ne može služiti kao ispostava koja prikuplja podatke o kojima će se odlučivati u centrali. To nije suštinska, već kvazidecentralizacija", kazao je Čanak.


Prema njegovim rečima, poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za predložene izmene i dopune, kao što nisu podržali ni Zakon o regionalnom razvoju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online