Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 25.08.2014.
08:48
Đ. Janković - Vesti A

"Ne prodajte zemlju krvlju natopljenu!"

Stogodišnjicu Cerske bitke spomen-kompleks u Tekerišu dočekao je uređen kako i priliči herojima koji su pre jednog veka načinili podvig i nadmoćnijeg neprijatelja proterali preko Drine, natrag u Austrougarsku. Da se spomenik cerskim junacima "umije" i da se pored bista srpskih vojvoda postave i biste kraljeva Petra Prvog Oslobodioca i Aleksandra Karađorđevića Ujedinitelja pomoglo je Društvo srpskih domaćina, a ponajviše njegov predsednik Nićifor Aničić iz Johanezburga u Južnoafričkoj Republici. On, međutim, ne želi svoj doprinos da meri novcem.

Dug precima: Nićifor Aničić
 

- Kad se otvara preduzeće, govori se o novcu i vrednosti, ali se to ne radi u ovakvim prilikama. Zahvaljivati se precima i tako govoriti, veliki je greh. Spomenik u Tekerišu obnovili smo u čast junacima koji su avgusta 1914. godine položili živote na oltar otadžbini i predali ga narodu i gradu Loznici na dar. Generacijama koje dolaze, on bi trebalo da bude svedočanstvo o slavnim vremenima, ali i izvor rodoljublja koji nikada ne presušuje - kaže Aničić, rođeni Prijepoljac, koji četiri decenije živi u Južnoj Africi.


Kaže da to što nije Jadranin nije moglo biti prepreka da pomogne obnovu spomen-kompleksa jer velika pobeda srpske vojske pripada ne samo Lozničanima, već svim Srbima gde god živeli. Sećanje na junake koji su krvlju natopili svaku stopu Srbije mora se negovati, smatra Nićifor, jer su oni živote davali kako za svoje rođene potomke, tako i za generacije koje su tek dolazile.


- Naši preci su voleli svoju otadžbinu, a način na koji su to radili zadivio je svet. Kralj Petar ih je vodio domaćinski i rame uz rame sa njima stajao u rovu, prešao peške Albaniju i ta njegova ljubav davala je snagu srpskim vojnicima da oslobađajući svoju zemlju budu brži peške nego francuska konjica - govori dobrotvor sa mnogo poštovanja.
Živeći u tuđini sakupio je dosta iskustva, pa sunarodnicima poručuje da čuvaju ono što su im preci ostavili u amanet.

- Ne smemo pokleknuti na braniku otadžbine i vere. Za spas srpske duše i srpskog domaćina moramo stajati čvrsto i ne dopustiti nepismenima da nadvladaju naše dične profesore koji su nas učili kako treba Srbiju voleti. Ne sme im se dozvoliti da brljaju po

I unuci govore srpski

Rodoljubivi Nićifor već dugo živi daleko od otadžbine, ali jezik nije zaboravio i odlično ga govori, bez akcenta kao da nikada nije odlazio, a i svoje unuke naučio je jeziku postojbine.

srpskom jeziku i našoj istoriji jer ako se to desi - nema nas! - izričit je Aničić dodajući da niko više ne sme da nam prodaje zemlju i ono što su nam preci ostavili polazeći u boj svesni da čuvajući otadžbinu mogu glavu izgubiti.


Aničić ne voli da priča o sebi i svom dobročinstvu. Novac nije iz svog džepa izvadio da bi se o tome trubilo, već da bi Srbi mogli s ponosom da se okupe u Tekerišu na stogodišnjicu boja ne crveneći pred neuređenim spomen-kompleksom u trenutku kada je vojnička truba označila početak svečanosti.

Ponedeljak 25.08.2014. 09:21
Retke su patriote poput Aničića.Znam ga lično,dolazio je u Severnu Srpsku Kosovsku Mitrovicu,zajedno sa Aleksandrom Pavićem i drugim patriotama iz Srbije,više puta borio se,davao nam nesebičnu pomoć,materijalnu,moralnu i svaku drugu,učestvovao na sednicama Skupštine Kosova i Metohije,formirane od strane Srba,borio se s nama protiv pogubnog za Srbe tzv-Briselskog sporazuma tj-izdaje.No dodjoše RDJE-IZDAJICE iz vlastu u BG-te preko lokalnih PODREPAŠA,predadoše Sever Kosova Tačiju na milost i nemilost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online